Bruschetta – jak zrobić ten włoski przysmak? Poznaj 3 propozycje!

Bruschetta – jak zrobić ten włoski przysmak? Poznaj 3 propozycje!

Szukasz pomysłu na efektowne, przepyszne i szybkie do zrobienia przekąski, które zachwycą Twoich gości? Jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni? W takim razie powinieneś postawić na wspaniały przysmak, jakim jest bruschetta. Jak zrobić ten smakołyk? Czego będziesz do tego potrzebował? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci trzy pomysły na różne sposoby podania tej przekąski!

Bruschetta – czyli co?

Bruschetta to jedno ze sztandarowych włoskich dań, które zawiera w sobie kwintesencję tamtych stron. Jest niezwykle szybka i prosta do zrobienia, a o jej wyjątkowym smaku decydują wysokiej jakości dodatki. To przystawka, którą możesz podać o każdej porze dnia. Zwyczajowo jest to danie, którym raczyli się rolnicy przy pracy, jednak obecnie podbiło ono serca ludzi na całym świecie i można go spróbować w najlepszych restauracjach. Zanim przedstawimy Ci najlepsze pomysły na jego wykonanie, napiszemy jeszcze kilka słów o samej potrawie. Niestety, przez niewiedzę Polaków, jej nazwa bardzo często jest kaleczona. Niejednokrotnie można usłyszeć „bruszczeta” lub „bruzkieta”. W pisowni fonetycznej najbliżej poprawnej formy będzie zapis „bruskietta”. Jak wykonać ją samodzielnie w domu?

Bruschetta – jak ją zrobić?

Aby podana przez Ciebie bruschetta mogła zachwycać niebanalnym smakiem, koniecznie postaw na wysokiej jakości składniki. Zwróć uwagę na każdy używany przez Ciebie produkt, ponieważ wybór słabych dodatków spowoduje to, że Twoi goście określą bruschettę mianem grzanek lub kanapek.

Jak zrobić klasyczną bruschettę?

Składniki:

– bagietka, którą możesz pokroić na 12 mniejszych kromek

– 3 łyżki oliwy extra virgin

– 2 ząbki czosnku

– 2 dojrzałe pomidory

– pęczek świeżych listków bazylii

– pieprz i sól

1. Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

2. Pokrój bagietkę na 12 w miarę równych kawałków. Zadbaj o to, aby miały około 3-4 cm grubości. Ułóż kawałki równomiernie na blaszce i włóż ją do piekarnika na mniej więcej 8 minut.

3. Następnie przepuść czosnek przez wyciskarkę, wrzuć go do miseczki i zmieszaj z oliwą.

4. Pomidory pokrój w drobną kostkę i dorzuć je do miski.

5. Posiekaj drobno bazylię i wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.

6. Dopraw zawartość miski solą i pieprzem do smaku.

7. Gdy pieczywo będzie złociste, ułóż je na talerzu, posmaruj cieniutką warstwą oliwy, a następnie nałóż na każdy kawałek bagietki zrobiony wcześniej farsz.

Aby bruschetta mogła zachwycać swoim smakiem, podawaj ją od razu, na ciepło.

Jak zrobić bruschettę z mozzarellą?

Jeżeli jesteś fanem zapiekanego sera, ta wersja bruschetty z pewnością przypadnie Ci do gustu. Co będzie Ci potrzebne?

Składniki:

– bagietka, którą możesz pokroić na 12 mniejszych kromek

– 40 dag mozzarelli

– 3 łyżki oliwy extra virgin

– 2 ząbki czosnku

– 2 dojrzałe pomidory

– pęczek świeżych listków oregano

– pieprz i sól

1. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 stopni Celsjusza.

2. Pokrój bagietkę na 12 kawałków o podobnej wielkości, a następnie ułóż je na blaszce i włóż do pieca. Kolejne kroki musisz wykonywać na tyle sprawnie, aby grzanki Ci się zbytnio nie przypiekły.

3. W miseczce wymieszaj oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory, posiekane oregano oraz rozdrobniony palcami ser.

4. Dopraw to do smaku pieprzem i solą.

5. Kiedy uznasz, że grzanki ładnie się zarumieniły, wyjmij blaszkę. Potem ostrożnie, łyżką, nałóż farsz na każdy kawałek bagietki.

6. Włóż bruschetty znowu do piekarnika, pilnując, aby się nie spaliły. Kiedy powinieneś je wyciągnąć? Idealny moment będzie wtedy, kiedy zauważysz, że ser już jest roztopiony.

Ta propozycja podania obowiązkowo musi być serwowana na ciepło. Dzięki temu Twoi goście będą mogli nie tylko cieszyć się wspaniałym smakiem, ale także mieć nieco zabawy za sprawą ciągnącego się sera.

Jak zrobić bruschettę z oliwkami?

Kolejną niebanalną i typowo włoską propozycją na podanie bruschetty jest jej wersja z pastą z oliwek. Jak się zabrać za przygotowanie takiego dania? Co będzie Ci do tego niezbędne?

Składniki:

– bagietka, którą możesz pokroić na 12 mniejszych kromek

– 100 g czarnych oliwek bez pestek

– odrobina oliwy extra virgin

– ząbek czosnku

– pęczek natki pietruszki

– sól, pieprz

1. Uruchom piekarnik i ustaw go na 200 stopni Celsjusza.

2. Tak, jak w poprzednich przepisach – pokrój bagietkę na równe części i włóż ją do piekarnika, aby pieczywo się zarumieniło. Kiedy stanie się lekko złote, będzie to sygnał, aby je wyciągnąć.

3. Potem pokrój oliwki, czosnek oraz natkę pietruszki, a następnie zblenduj je na jednolitą masę.

4. Dopraw tak powstałe smarowidło solą i pieprzem według własnego uznania.

5. Gdy wyciągniesz bagietki z pieca, posmaruj delikatnie każdą kromkę oliwą przy pomocy kuchennego pędzelka. Później nałóż na nie po łyżce pasy z oliwek.

6. Ozdabiając je, możesz zostawić kroplę oliwy na wierzchu każdej bruschetty lub położyć na górze kawałek listka pietruszki. Ułóż je na eleganckim talerzu, a będziesz mieć pewność, że Twoi goście będą zachwyceni tą włoską przystawką.

Dzięki tym przepisom na Twoim stole zapewne będzie królować bruschetta. Jak zrobić ją tak, aby jej aromat przywodził na myśl Włochy? Postaw na oryginalne składniki! Właśnie tego typu produkty znajdziesz w asortymencie naszego sklepu. Przebieraj między artykułami wysokiej jakości i postaw na najlepsze oliwy, oliwki, makarony i przetwory. Już dziś zakochaj się w smakach słonecznej Italii!

Newsletter
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami w sklepie i zapisz się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl