Co jest najważniejsze w kuchni włoskiej? Podpowiadamy!

Dotychczas kuchnia włoska oznaczała dla Ciebie pizzę, spaghetti i risotto? Nic bardziej mylnego! To przede wszystkim wspaniale przyrządzone warzywa w towarzystwie przypraw, jak również sery (w tym oczywiście parmezan), mączne potrawy, ryby, owoce morza, jak również niesamowite desery. Zastanawiasz się, co jest najważniejsze w kuchni włoskiej? Co Włosi robią, że ich kuchnia jest tak aromatyczna i przepyszna? Czy kuchnia włoska to wyłącznie potrawy? Jaką rolę odgrywa dla Włochów kawa? Podpowiadamy!

Co Włosi robią, że ich kuchnia jest taka smaczna?

W kuchni włoskiej najważniejsza jest naturalność. Oznacza to, że Włosi stawiają na sezonowe, nieprzetworzone produkty. Rezygnują z dostępnego w supermarkecie jedzenia z długim, niezrozumiałym składem, na rzecz lokalnych produktów, które można zakupić na pobliskim targowisku. Cenią oni proste, łatwo dostępne składniki, z których mogą przyrządzić przepyszne posiłki. Zakupy to również okazja do licznych rozmów i nawiązywania nowych znajomości. W kuchni włoskiej nie znajdziesz wieloskładnikowych ciężkich sosów, czy posiłków wymagających trudnodostępnych składników. Kuchnia ta jest nieskomplikowana, wydobywa jednak z używanych składników to, co w nich najlepsze.

Co więcej, w kuchni włoskiej niezwykle istotna jest tradycja. Włosi uczą się gotować od swoich matek i babek. To właśnie przez ich obserwację potrafią przyrządzić najznakomitsze potrawy. Pomimo tego, kuchnia włoska jest naprawdę zdrowa. Naród ten pochwalić może się niskim odsetkiem otyłości, sporą odpornością na choroby sercowo-naczyniowe, jak i stosunkowo długą żywotnością.

Co jest najważniejsze w kuchni włoskiej?

W kuchni włoskiej najważniejszą rolę odgrywają warzywa. Ważne, żeby były one świeże, a przy tym najbardziej ceni się te lokalne i sezonowe. To przede wszystkim pomidory, cebula, czosnek, bakłażany, oliwki, szparagi, cukinia, papryka. W kuchni włoskiej ogromne znaczenie mają także przyprawy. Na szczególne uznanie zasługuje między innymi oregano, bazylia, tymianek, pieprz, rozmaryn, czy estragon. Do licznych potraw włosi chętnie dodają również parmezan, czyli najpopularniejszy na świecie włoski ser, produkowany z krowiego mleka. W dużej ilości stosują oni także oliwę z oliwek, głównie lokalną. Chętnie polewają nią sałatki, grzanki, a także używają jej do smażenia. Włoska kuchnia charakteryzuje się przewagą warzyw w swoich potrawach, jednakże chętnie spożywane są także produkty mączne, jak również ryby i owoce morza.

Warto wiedzieć, że kuchnia włoska jest mocno zróżnicowana. Oznacza to, że każdy region charakteryzuje się odmiennymi potrawami, z których słynie. Przykładowo na południu chętnie przyrządzane są liczne makarony, koniecznie z oliwą z oliwek, natomiast na północy ludzie chętniej jadają ryż i polentę, czyli potrawę z mąki, sera i sosu (głównie pomidorowego). Neapol słynie z pizzy, Turyn z kurczaków, Bolonia z sosu mięsnego bolognese, Florencja z befsztyka, a Sycylia z przepysznych deserów. Potrawy, które charakterystyczne są dla danego regionu, zależne są nie tylko od tradycji, ale też dostępności lokalnych, świeżych składników.

Najważniejsze napoje w kuchni włoskiej

Kuchnia włoska to nie tylko przepyszne jedzenie! To również napoje, między innymi kawa. Chociaż we Włoszech nie rosną rośliny kawowca, to uznaje się Włochów za ekspertów w dziedzinie kawy. Jest to spowodowane faktem, że potrafią oni ją przyrządzić naprawdę pyszną, jak również zareklamować ją i sprzedać. Najpopularniejszym rodzajem kawy, mającym włoskie korzenie jest espresso. To intensywna kawa, którą serwuje się w małej filiżance. Charakteryzuje się mocnym smakiem i delikatną pianką na powierzchni. Jest to ulubiona kawa Włochów, zdarza się, że piją ją nawet do wieczornego posiłku. Jakie kawy można jeszcze znaleźć we włoskim menu? Na pewno cappuccino, czyli espresso ze spienionym mlekiem. Może ono być podawane z mniejszą ilością mleka (cappuccino scuro) albo z większą ilością mleka (cappuccino chiaro). Uznaniem cieszy się również podwójne espresso (doppio), espresso z dodatkiem koniaku, sambuki albo grappy (corretto). Włosi chętnie piją również macchiato (to jest espresso z niewielką mleczną pianką), latte macchiato (espresso z dużą ilością spienionego mleka), café latte (espresso z dużą ilością mleka i mleczną pianką).

Rozważając, co jest najważniejsze w kuchni włoskiej, nie można pominąć wina. Włosi piją je w dużej ilości, głównie to, które pochodzi z ich lokalnych winnic. To wspaniały dodatek do posiłków, który ma na celu poprawienie trawienia, a także nastroju ucztujących osób.

Jak widzisz, w kuchni włoskiej dużą rolę odgrywa wiele składników. Z pewnością są to świeże warzywa, przyprawy, oliwa z oliwek, parmezan, jak również kawa i wino. Włosi cenią tradycję i lokalne produkty. Chcesz odtworzyć w swojej kuchni włoskie dania? Koniecznie skorzystaj z produktów dostępnych w naszym sklepie, takich jak włoskie mieszanki przypraw, makarony, oliwy, pasty, octy, sosy, czy też kawy i herbaty!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl