Czym jest prawdziwa włoska kawa? Wyjaśniamy!

Czym jest prawdziwa włoska kawa? Wyjaśniamy!

Na myśl o włoskiej kawie w Twojej głowie pojawia się wizja niezwykle aromatycznego napoju, którym raczysz się w stylowej kawiarence, ciesząc się porannym słońcem? Wiele osób ma podobne skojarzenia. Jednak tutaj pojawia się pytanie – skoro kawowiec nie rośnie we Włoszech, to czemu łączymy ten napój akurat z tym krajem? Czym jest prawdziwa włoska kawa i jak ją zaparzyć? Czytaj dalej, a rozwiejemy Twoje wątpliwości!

Kawa – typowo włoski zwyczaj!

Będąc we Włoszech, z pewnością zaobserwowałeś zamiłowanie lokalnej ludności do kawy. Codzienne serwowanie lub podawanie tego napoju jest tam swoistym rytuałem. Włosi picie kawy postrzegają zupełnie inaczej niż Polacy. My, mówiąc, że idziemy na kawę, mamy na myśli przyjemne chwile relaksu podczas ploteczek w kawiarni, natomiast Włosi często stawiają na szybkie espresso pite przy barze. Taki napój zwyczajowo jest bardzo mocny, dlatego podawany jest w malutkich filiżankach. Poza tym, w Italii kawa pita jest zazwyczaj do posiłku. O jakich włoskich zwyczajach związanych z tym naparem powinieneś wiedzieć? Kawa z mlekiem najczęściej podawana jest do godziny 11. Zamówienie jej później może wprowadzić niejednego mieszkańca tego kraju w zdziwienie lub zakłopotanie. Ponadto zamawiając kawę latte, nie używaj wyłącznie ostatniego członu nazwy, jak to się przyjęło w Polsce. Dlaczego? Możesz bardzo się zdziwić, kiedy do stolika podadzą Ci kubek… mleka.

Czym jest prawdziwa włoska kawa?

Zastanawiasz się nad tym, czym tak naprawdę jest prawdziwa włoska kawa? Czym taki napój różni się od tych, które przyrządzane są w innych miejscach? Stworzona przez Włochów kawiarka zrewolucjonizowała definicję tego naparu w Italii. To napój, który zaskakuje głębią smaku oraz niespodziewanym aromatem. Zdecydowana większość palarni kawy właśnie w taki sposób przygotowuje swoje ziarna. Dzięki temu możesz zaparzyć z nich wspaniałe, mocne espresso.

Jakie rodzaje kaw lubią Włosi?

We włoskich kawiarniach znajdziesz wiele możliwości podania tego aromatycznego napoju. Co powinieneś wiedzieć o każdym z nich? Czym różnią się kawy, które możesz tam kupić?

Espresso – to kawa o bardzo intensywnym smaku, która zwyczajowo podawana jest w malutkich filiżankach. Często razem z nią serwowana jest szklanka wody, która pozwoli pijącemu przepłukać kubki smakowe. Powinno się ją pić szybko, najlepiej przy barze.

Doppio – to podwójne espresso. Często podawane jest tak samo, jednak w nieco większej filiżance.

Americano – to z kolei jest kawa, którą różni od espresso tylko to, że do jej zaparzenia używana jest większa ilość wody.

Cappuccino – bazą tego napoju również jest espresso, które podane jest z ciepłym, spienionym mlekiem.

Macchiato – ta kawa podawana jest z niewielką ilością ciepłej, mlecznej pianki.

Latte macchiato – bazą tego napoju jest duża ilość ciepłego, spienionego mleka, do którego dodawane jest espresso. Ta kawa powinna estetycznie dzielić się na trzy warstwy o różnych kolorach.

Jak zrobić prawdziwą włoską kawę?

Chcesz delektować się smakiem włoskiej kawy bez wychodzenia za próg swojego domu? Czy to możliwe? Oczywiście! Musisz jednak zaopatrzyć się wcześniej w niezbędne do tego produkty. Oprócz ziarnistej kawy przyda Ci się także solidny młynek do kawy oraz kawiarka. Niestety, abyś mógł się cieszyć idealnym napojem, przygotowując go ręcznie, a nie przy pomocy ekspresu, będziesz musiał się nieco w tym wyćwiczyć.

Jak zrobić włoską kawę w kawiarce?

Na początku wlej wodę do dolnego zbiorniczka kawiarki. Jaka ilość będzie odpowiednia? Woda powinna sięgać krawędzi zaworu bezpieczeństwa. Następnym etapem przygotowywania tego napoju jest wsypanie zmielonego ziarna do sitka na kawę. Im więcej go tam umieścisz, tym mocniejszy będzie Twój napar. Wyrównaj powierzchnię kawy łyżeczką i umieść sitko w części z wodą. Potem dokręć górną część dzbanuszka i umieść kawiarkę na palniku. Jak długo powinieneś ją gotować? Jak tylko usłyszysz bulgotanie, ściągnij naczynie z kuchenki. Ostatnim krokiem jest przelanie kawy do filiżanki.

Po czym poznać idealne espresso?

Po czym poznać, czym jest prawdziwa włoska kawa, jeżeli nigdy tak naprawdę nie odwiedziłeś tamtego kraju? Idealne espresso powinno mieć na powierzchni delikatną, ale stosunkowo gęstą piankę. Zanim zdecydujesz się skosztować tego napoju, przepłucz kubki smakowe, abyś mógł poczuć pełną gamę smaku kawy.

Dlaczego espresso nie zawsze wychodzi?

Przyrządzona przez Ciebie kawa jest blada? A może przeszkadza Ci jej gorzki smak? To wcale nie musi świadczyć o tym, że coś jest nie tak z ziarnami, które kupiłeś. Problemem może być nieodpowiednia grubość zmielonej kawy. Jeżeli drobinki będą zbyt duże, Twój napar będzie dość jasny i będzie miał bardzo mało pianki. Natomiast w przypadku, gdy ziarna będą zbyt drobne, kawa będzie gorzka i bardzo ciemna. To właśnie z tego powodu, jeżeli jesteś miłośnikiem tego aromatycznego napoju, nie powinieneś oszczędzać na akcesoriach do przygotowania kawy.

Chcesz skosztować osobiście, czym jest prawdziwa włoska kawa? Już dziś odwiedź nasz sklep, w którym posiadamy wysokiej jakości ziarna oraz wszelkie niezbędne produkty do jej zaparzenia. Z naszą pomocą docenisz niebanalne aromaty i przekonasz się, że chwila przy filiżance wpisze się w Twój codzienny rytm dnia!

Newsletter
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami w sklepie i zapisz się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl