Dania włoskie z makaronu - poznaj najpopularniejsze rodzaje pasty!

Dania z makaronu są podstawą kuchni włoskiej. Włosi nie wyobrażają sobie zrezygnowania z ich ukochanej pasty. Jeśli sam jesteś fanem włoskich smaków i szukasz kulinarnych inspiracji, to dobrze trafiłeś. Podpowiadamy, jak przyrządzić najlepsze dania włoskie z makaronu. Sprawdź koniecznie!

Makaron spaghetti - najpopularniejsze nitki do sosów

Makaron spaghetti to jeden z najpopularniejszych w Polsce rodzajów. Charakteryzuje go kształt, który jest okrągły, długi i cienki. Może kojarzyć się z nitkami lub sznurkiem. Jedno z najpopularniejszych włoskich dań, czyli spaghetti bolognese zawdzięcza mu swoją nazwę. Makaron tego rodzaju produkowany jest z mąki pszennej. Może również zawierać różne dodatki, które zmieniają nie tylko smak, ale również kolor nitek. Możesz je wykorzystać do ostrych sosów np. bolognese, neapolitana, dań na bazie oliwy, sosów śmietanowych np. carbonara lub pesto.

Makaron tagliatelle – wstążki do dań włoskich

Klasycznym rodzajem makaronu jajecznego jest tagliatelle. Przypomina ono długie, płaskie wstążki. Najczęściej charakteryzujące się grubością około 2 cm. Istnieje kilka wariantów tego makaronu. Tagliatelle będzie idealne do dań z gęstymi sosami (np. mięsnymi, serowymi, szpinakowym). Nada się również do mięsnych potrawek lub jako alternatywa do spaghetti bolognese i carbonary.

Dania włoskie z makaronem fusilli

Makaron fusilli najczęściej funkcjonuje pod nazwą świderków. Jest to płaski kawałek ciasta wykonany w kształcie spirali. Charakteryzuje go duża przyczepność sosów. Ten rodzaj włoskiego makaronu będzie idealny do dań takich jak zupy, ciężkie i lekkie sosy oraz sałatki. Jego główną zaletą jest fakt, że nie traci swojego kształtu po podgrzaniu potrawy. Występuje w wersji barwionej naturalnymi barwnikami lub w pełnoziarnistej.

Makaron penne do dań kuchni włoskiej

Penne to drugi najpopularniejszy rodzaj włoskiego makaronu. W Polsce często znajdziesz go pod nazwą “rurki”, za sprawą swojego kształtu. Idealnie pasuje do sosów śmietanowych i pomidorowych. Możesz podać go również z gulaszem, owocami morza lub pesto. Wykorzystaj penne do przygotowania pysznych makaronowych zapiekanek, zup i sałatek. Jednym z najbardziej znanych włoskich dań z wykorzystaniem tego rodzaju makaronu jest penne al pomodoro.

Makaron farfalle - do jakich dań kuchni włoskiej będzie najlepszy? 

Farfalle w języku włoskim oznacza „motyl” i tak został nazwany makaron, który przypomina go swoim wyglądem. W naszym kraju bardziej znana nazwa to „kokardki”. Ten rodzaj włoskiego makaronu jest wykorzystywany w różnych daniach z całego świata. Możesz go wykonać samodzielnie za pomocą radełka, które nada mu faliste brzegi. Makaron farfalle sprawdzi się jako dodatek do lekkich sałatek, dań z dodatkiem pomidorów, mięsa i śmietany oraz sosów każdego rodzaju. Wykorzystaj go także podczas robienia zapiekanek. 

Makaron conchiglioni - szeroki wachlarz zastosowań w daniach kuchni włoskiej

Ten rodzaj makaronu charakteryzuje kształt muszelki. Może on występować w różnych wariantach wielkościowych. Conchiglioni dużych rozmiarów wspaniale smakuje wypełnione mięsnym lub warzywnym farszem i zapieczone z serem oraz sosem. Natomiast mniejszy makaron możesz z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do zup i sałatek.

Lasagne – jedno z najpopularniejszych dań włoskich z makaronu

Nazwa makaronu stała się w tym wypadku nazwą potrawy. Lasagne to cienkie prostokątne płaty, dzięki czemu zostaje podkreślony smak całej potrawy. Makaron najpierw się krótko gotuje, a następnie układa w naczyniu do zapiekania przekładając kolejne warstwy wybranym farszem. W przypadku dania lasagne bolognese jest to sos pomidorowy z mięsem, beszamel i ser. Możesz jednak wykorzystać makaron lasagne jako bazę innych zapiekanek np. z sosem warzywnym. 

W jaki sposób wybrać najlepiej pasujący sos do makaronu w daniach kuchni włoskiej? 

Makarony w kuchni włoskiej są ściśle powiązane z sosami. Pomimo iż masz do wyboru różne warianty, to najczęściej wybrana pasta smakuje najlepiej z jednym lub dwoma konkretnymi rodzajami sosu. Zależy to w dużej mierze od jej wielkości i przyczepności. Gładki rodzaj makaronu będzie w stanie wchłonąć mniejszą ilość sosu, dlatego lepiej wybierać te o rzadszej konsystencji. Grubsze makarony komponują się najlepiej z sosami z dużą ilością dodatków. Najprostszym daniem kuchni włoskiej jest połączenie makaronu z oliwą i czosnkiem. Jednak różnorodność przepisów pozwala na tworzenie niezwykle wyszukanych dań i połączeń smakowych. Tylko od Ciebie i Twojego gustu kulinarnego zależy dobór składników, jakie wykorzystasz podczas przyrządzania dań włoskich z makaronem. Natomiast najlepszą bazę do tego znajdziesz w naszym sklepie.

Dania włoskie z makaronu - ugotuj go jak prawdziwy Włoch! 

Gotowanie makaronu to sztuka, którą każda włoska rodzina ma opanowaną do perfekcji. W jaki sposób przyrządzić go tak, jak we Włoszech?

Włosi nie dodają oliwy do wody, ponieważ powoduje ona spływanie sosu. Makaron wrzucają do wrzącej wody i cały czas utrzymują ją bliską temp. 100 stopni. Gotowanie makaronu na małym ogniu powoduje, że jest on rozgotowany zamiast al dente. Włosi nie płuczą makaronu w zimnej wodzie, ponieważ pozbawia go to skrobi, dzięki której sos lepiej go okleja. Zawsze dodają makaron do garnka, gdzie podgrzewany jest sos i gotują wszystko razem kilka chwil. Danie zyskuje wtedy niepowtarzalny smak. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl