Do czego użyć oregano? Poznaj jego wyjątkowe właściwości i zastosowanie

Znane wszystkim oregano to właściwie lebiodka pospolita — roślina wieloletnia o właściwościach prozdrowotnych. Jej pozytywne działanie odkryli już starożytni Grecy. Oregano zyskało popularność głównie jako kuchenna przyprawa i siła włoskich dań na bazie pomidorów. Jednak doceniane są również jego lecznicze właściwości. Dlaczego spożywanie oregano pozytywnie wpływa na zdrowie i do jakich potraw najlepiej pasuje? Poznaj garść informacji o tej roślinie i przyprawie!

Występowanie i uprawa oregano

Oregano, czyli lebiodka pospolita lub dziki majeranek, to wyjątkowa roślina wieloletnia, która osiąga wysokość do 80 cm. Podobno sama grecka bogini Afrodyta podarowała go ludziom, aby wiedli szczęśliwe życie. Lebiodka pospolita jest rośliną rosnącą nie tylko w Azji czy Afryce, ale również w Europie, m.in. na terenie Polski. Można ją spotkać na łąkach, polach czy w przydomowych ogródkach. Oregano nie posiada specjalnych wymagań względem gleby. Z tego powodu jego uprawianie jest szczególnie opłacalne. Zwłaszcza jeśli weźmiesz pod uwagę nie tylko jego wspaniałe wartości smakowe, ale również szczególne właściwości prozdrowotne, które nie każdemu są znane.

Oregano — bogactwo witamin i minerałów

Oregano jest źródłem wielu witamin i minerałów, co sprawia, że wykazuje właściwości prozdrowotne. Przyprawa ta charakteryzuje się zawartością witaminy A, C, E, K, a także witaminami z grupy B. Najwięcej jest w niej witaminy C, która przyspiesza gojenie się ran, wzmacnia zęby, czy też uszczelnia naczynia krwionośne. Zawartość witaminy A korzystnie wpływa na wzrok, witamina E to tzw. „witamina młodości”, witamina K poprawia krzepliwość krwi, zaś witaminy z grupy B wspierają prawidłowe działanie układu nerwowego.

Lebiodka zawiera także ważne dla zdrowia pierwiastki: żelazo, fosfor, selen, mangan, magnez, wapń czy potas. Jest także cennym źródłem kwasów Omega-3. Co więcej, badania dowodzą, iż oregano wykazuje właściwości antynowotworowe, spowalniające lub hamujące rozwój raka piersi. Oprócz tego stosowanie olejku z lebiodki przynosi ulgę w licznych schorzeniach, leczy grzybice i infekcje. Jednak większość osób wciąż kojarzy tę roślinę wyłącznie jako przyprawę. Pora to zmienić — a do tego potrzeba tylko chęci.

Wpływ oregano na zdrowie i samopoczucie

Roślina, jak i przyprawa oregano w formie suchej, wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Jej stosowanie – do czego zachęcamy, ma więc pozytywny wpływ na ogólną kondycję organizmu i dobre samopoczucie. Oregano zostało docenione w lecznictwie, ponieważ:

- bogate jest w błonnik: działa na prawidłową pracę przewodu pokarmowego oraz przeciwdziała jego nowotworom,

- zmniejsza skurcze i bóle menstruacyjne,

- wpływa pozytywnie na układ trawienny: działa odtruwająco i pomaga złagodzić biegunki,

- ma silne właściwości aromaterapeutyczne: jego zapach działa łagodząco,

- wspomaga leczenie cukrzycy typu II: zatrzymuje enzymy, które biorą udział przy wydzielaniu insuliny, podobnie jak leki zażywane przez diabetyków,

- zmniejsza ryzyko nowotworów: posiada w składzie przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki,

- ma działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz przeciwwirusowe,

- wpływa na pracę układu oddechowego: ma działanie wykrztuśne i rozkurczowe, dlatego możesz stosować je na kaszel, chrypkę, przy przeziębieniach i innych infekcjach gardła czy jamy ustnej,

- poleca się je również na bezsenność, czy też, aby pobudzić apetyt.

Jeśli szukasz wysokiej jakości przyprawy oregano, znajdziesz ją również w naszym e-sklepie. Pochodząca z ekologicznych upraw nie tylko wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem, ale jest również bogactwem witamin i minerałów, który wykazują dobroczynne właściwości dla Twojego organizmu.

Oregano w kuchni – do czego dodawać tę przyprawę?

Oregano to podstawowa przyprawa w kuchni śródziemnomorskiej. Sprawdzi się zarówno w formie świeżej, jak i suszonej, zachowując pełnię aromatu. Listki z łatwością posiekasz przy pomocy nożyczek do ziół. Z kolei osuszone zmielisz bez problemu, używając młynka. Przyprawa oregano sprawia, że dania są bardziej aromatyczne, a także dodatkowo wartościowe. W skład jej cennych składników wchodzą: olejek tymolowy, kwas kawowy, garbniki, fitosterole czy flawonoidy. Sam tylko olejek tymolowy powoduje, że oregano ma właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze, co wpływa na jego dezynfekcyjne działanie.

Oregano dodawaj do potraw na bazie mięsa, warzyw, ryb, jajek, sera. Powinieneś spróbować sałatki greckiej czy gyros z dodatkiem tej przyprawy albo farszu do naleśników lub zrazów. Palce lizać! Stosuj oregano do dań kuchni włoskiej, ponieważ świetnie z nimi współgra. Mocno pomidorowe spaghetti czy pizza na cienkim spodzie nie mogą się bez nich obejść! Docenisz je zwłaszcza za wyjątkowe walory smakowe. Dania z dodatkiem przyprawy nabierają wyszukanego aromatu i zdrowych właściwości. Oregano może również stanowić niezbędny element zup, gulaszów czy sosów. Z tego powodu często traktowane jest do przyprawiania jako zamiennik soli. Ze względu jednak na dużą zawartość błonnika pozytywnie wpływa na trawienie po posiłku. Jak widzisz, niezależnie od tego, do jakich potraw oregano będzie dodane, w zasadzie zawsze do nich pasuje – ma w końcu szerokie zastosowanie. Stosuj zatem oregano w diecie każdego dnia!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl