French Press to bardzo ciekawe urządzenie służące do parzenia kawy. Cieszy się w Polsce z roku na rok coraz większą popularnością. Jest bowiem interesującą alternatywą dla klasycznej zalewajki. Jak działa tego typu sprzęt? Jak parzyć kawę we French Pressie? Czy warto zainwestować takie urządzenie?
Czym jest French Press?
French Press - jak parzyć w nim kawę? Najpierw warto dowiedzieć się, co to w ogóle jest. Urządzenie to prawdopodobnie wynalezione zostało pod koniec wieku XIX we Francji. Jednak opatentował je w roku 1929 Włoch Atillo Calimani. French Press nazywany jest także prasą francuską czy coffee pressem.
Klasyczny French Press składa się z tłoka, drobnego sitka, pokrywki oraz cylindra - metalowego lub szklanego. Warto kupować urządzenia wysokiej jakości, gdyż te kiepsko wykonane wydzielać mogą niezbyt przyjemny zapach. Sitko zastosowane w prasce musi być naprawdę drobne. W przeciwnym razie do naparu trafiać będą fusy.
Krótka historia French Pressa
Pierwszy projekt French Pressa powstał już w roku 1852 za sprawą Francuzów Mayer’a i Delforge’a. Jednak nie przypominał on dzisiejszych urządzeń. Za najpopularniejszym projektem zwanym Chambord stoi Szwajcar Faliero Bondani, który stworzył go w roku 1958. Udoskonalono go we francuskiej fabryce Martin SA. To dlatego French Press uznano za wynalazek francuski. Wkrótce zaczęto tego typu produkty sprzedawać również w Wielkiej Brytanii i Danii. Duńska firma Bodum wykupiła zresztą prawa do całej fabryki i nazwy. Działa zresztą prężnie do dzisiaj.
Z czego wynika duża popularność French Pressów?
Przede wszystkim parzona w ten sposób kawa jest wyrazista, gęsta i oleista. Dlatego po French Press chętnie sięgają zarówno koneserzy, jak i laicy w świecie kawy. Praska francuska daje możliwość eksperymentowania z naparem. W końcu na efekt końcowy wpływa w tym przypadku wiele elementów - jakość wody, stopień zmielenia ziaren, sposób podlewania wodą itd.
French Press to urządzenie bardzo proste w obsłudze. Jest również dość tanie. Dobrej jakości sprzęt zakupić można już za kilkadziesiąt złotych. Po użyciu można go łatwo umyć i wyczyścić. Na samym końcu nie można zapominać o tym, że popularna praska francuska nie zajmuje zbyt wiele miejsca w kuchennej szafce czy na blacie. Dzięki temu bez problemu można ją ze sobą zabrać na wycieczkę. French Pressy są też bardzo uniwersalne.
French Press - jak parzyć kawę?
W zasadzie parzenie kawy we French Pressie nie należy do zadań zbyt skomplikowanych. Na samym początku przygotować trzeba ziarna kawy. Według klasycznej receptury na litr wody przypadać powinno 70 gramów kawy. W mniejszych modelach trzeba więc użyć odpowiednio mniej ziaren i wody. Im przemiał jest grubszy, tym mniej gorzki jest ostateczny napar. Dodatkowo grubszy przemiał skutecznie zapobiega przedostawaniu się do napoju fusów.
Do French Pressu należy wsypać kawę, a potem uzupełnić go ⅓ wody. Dobrą praktyką jest odczekanie 60 sekund. W tym czasie zamknięty w ziarnach gaz opuszcza kawę i pozwala rozwinąć jej aromat. Później całość można zamieszać i uzupełnić wodą. Po trzech minutach napar powinien ponownie zostać wymieszany. Ostatnim elementem jest dociśnięcie tłoka. Im dłuższy kontakt kawy z wodą, tym napar jest bardziej gorzki i intensywny.
Jak wybrać idealny dla siebie French Press?
Wiadomo już, czym jest French Press i jak parzyć w nim kawę. Jak wybrać urządzenie idealne dla siebie? Na pewno duże znaczenie ma materiał wykonania. Tanie modele plastikowe i metalowe nie sprawdzają się zbyt dobrze. Mogą bowiem oddawać do naparu sztuczny posmak. Dodatkowo wchłaniają one smak, stąd też po jakimś czasie każdy napój smakuje tak samo.
Unikać należy French Pressy z nieszczelnym tłokiem czy sitkiem. Sitko musi dokładnie przylegać do ścianek naczynia. Wówczas podczas przeciskania drobinki kawy nie dostaną się do naparu. Wszystko powinno zostać pod sitkiem. Na rynku na szczęście nie brakuje French Pressów naprawdę wysokiej jakości.
French Press nie tylko do kawy
Co ciekawe, French Press nadaje się nie tylko do parzenia kawy. Sprawdza się także w przypadku herbat. Pozwala również na spienianie mleka w warunkach domowych. Wystarczy mleko nieco podgrzać, a potem wlać do środka i delikatnie poruszać tłokiem. W gorące dni French Press posłużyć może do stworzenia orzeźwiającego cold brew. Jest to więc urządzenie bardzo uniwersalne, które przyda się z pewnością w każdym gospodarstwie domowym.