
French press to obok kawiarki jedno z popularniejszych i prostszych w obsłudze urządzeń służących do parzenia kawy. Podbił serca kawoszy na całym świecie. To sprzęt niedrogi, uniwersalny i bardzo prosty w obsłudze. Jak powstał i jak należy go wykorzystywać? Jaki french press wybrać dla siebie?
Krótka historia praski francuskiej
Pierwszy projekt french pressu opatentowany został w roku 1852. Urządzenie wyglądało wówczas całkiem inaczej niż modele znane współcześnie. Zmieniło się to za sprawą dwóch Włochów - Giulio Moneta i Attilio Calimaniego. Swoją praskę francuską stworzyli w roku 1929. Dwa lata później urządzenie do infuzji kawy opatentował U. Paolini.
W roku 1958 najpopularniejszy projekt “Chambord” stworzył Szwajcar Faliero Bondanini. Udoskonalił on projekt Włochów i zaczął jego masową produkcję we francuskiej fabryce Martin SA. Stąd też pochodzi nazwa french press.
Jak zbudowany jest i w jaki sposób działa french press?
Zasada działania praski francuskiej jest dziecinnie prosta. Zresztą samo urządzenie prezentuje się niepozornie. Zbudowane jest ze szklanego cylindra i tłoka z pokrywką i uchwytem. Do tłoka przylega dodatkowo sitko dopasowane do cylindra. Dzięki temu po jego dociśnięciu żadne fusy nie przenikają do naparu.
Parzenie następuje w całości w cylindrze. Jest zakończone przez dociśnięcie tłoka i oddzielenie fusów od naparu. Dlatego sprzęt ten idealnie nadaje się także do przygotowywania herbat liściastych. Bardzo ważne jest jednak dokładne mycie zaparzacza, aby nie przenosił on smaków i zapachów. Co ciekawe, w prasce francuskiej można także spienić mleko.
French press - jaki wybrać dla siebie?
Wybór zaparzaczy do kawy na rynku jest całkiem spory. Jednym z popularniejszych rozwiązań jest właśnie french press. Jaki wybrać dla siebie?
Podstawowym parametrem, który trzeba wziąć pod uwagę, jest oczywiście pojemność. Prasę francuską należy dopasować do swoich potrzeb. Do wyboru są modele o różnej pojemności. Single nie muszą od razu inwestować w dużych rozmiarów french press. Większe zaparzacze są przeznaczone dla osób, które lubią spędzać czas w gronie znajomych i rodziny.
Bardzo duże znaczenie ma także jakość wykonania prasy francuskiej. Jest to sprzęt wystawiony na działanie wysokiej temperatury. Dlatego tworzywo, z którego jest wykonany, musi być wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.
Czym należy kierować się przy zakupie french pressu?
Jeśli szukasz prostego urządzenia do parzenia kawy to świetnym wyborem jest właśnie french press. Jaki model wybrać dla siebie? Jak wspomnieliśmy wyżej, ogromnie istotna jest w tym przypadku jakość wykonania. Warto postawić na urządzenie z wysokiej półki. Dużą popularnością cieszą się np. french pressy ze szkła. Sama praska bywa zazwyczaj metalowa. W tańszych sprzętach może mieć niestety skłonność do pokrywania się mało estetycznym osadem. To może pogorszyć smak i zapach kawy.
Spore znaczenie mają także otwory znajdujące się w sitku. Nie mogą być one zbyt duże. Wówczas nie zatrzymają fusów, które trafią do naparu. Podobnie jest z sitkiem, które nie przylega ściśle do ścianek french pressu.
Czy prasa francuska jest lepszym wyborem niż popularna kawiarka? Wszystko zależy do Twoich osobistych preferencji. Kafeterka pozwala na uzyskanie gęstego i esencjonalnego naparu. Z kolei french press daje napój lżejszy, bardziej herbaciany. Ma on jednak więcej pobudzającej mocy.
Jaką kawę wybrać do french pressa?
Wiadomo już, jaki french press warto wybrać. Co jednak z kawą? W tym przypadku nie trzeba ograniczać się do jasno wypalanych ziaren, jak ma to miejsce przy metodach przelewowych. Sprawdzą się także kawy wypalane ciemnej czy omniroasty. Warto natomiast mieć na uwadze swoje preferencje smakowe.
Bardzo istotne jest jednak to, aby kawa była zawsze świeżo palona. W praktyce zachowuje ona świeżość do 3 miesięcy od daty wypalenia. Dobrze jest mielić ją tuż przed zaparzeniem.
Na ogół w przypadku prasy francuskiej przyjmuje się proporcję 60 gramów kawy na litr wody. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poeksperymentować w tym zakresie. Cały proces parzenia zajmuje około 10 minut, z czego na ekstrakcję przypada od 4 do 8 minut.
Kawa uzyskiwana we french pressie jest łagodniejsza w smaku niż ta z kawiarki czy ekspresu ciśnieniowego. W praktyce dużo zależy od wykorzystywanych ziaren i ich jakości.