Ile gram kawy na espresso przygotować? Jak zaparzyć idealną kawę?

Espresso to tradycyjny napar kawowy przygotowywany na bazie zmielonych ziaren kawy. Sama nazwa doskonale obrazuje sposób przygotowywania napoju. W tym przypadku wykorzystuje się ekspresowy przepływ wody przez zmielone wcześniej ziarna. Jednak w praktyce “espresso” prawdopodobnie pochodzi od włoskiego słowa “espressivo” - “wyrazisty”. Poprawnie zaparzone espresso powinno mieć na powierzchni orzechową piankę zwaną cremą.

Ile gram kawy na espresso przygotować?

Ile gram kawy na espresso jest potrzebne? W klasycznej wersji jest to około 7 gram świeżo zmielonej kawy. Ciśnienie przepływającej przez nią wody powinno wynosić 10-15 bar, a jej temperatura musi oscylować w okolicach 90 stopni Celsjusza. W ciągu 25 sekund ekstrakcji powinno się uzyskać 25-30 ml gęstego naparu kawowego. Espresso tradycyjnie podawane jest w podgrzanych filiżankach o pojemności 70 ml.

Co ciekawe, w kawiarniach do espresso zawsze podawana jest woda. Jej głównym zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych przed wypiciem kawy. Przepłukanie ust pozwala rozkoszować się jej wyjątkowym smakiem i aromatem.

Espresso z ekspresu ciśnieniowego

Wybór ekspresów ciśnieniowych na rynku jest spory. Zakupić można zarówno model za kilkaset, jak i za kilka tysięcy złotych. Różnią się one konstrukcyjne. Dlatego prawdziwe espresso wysokiej jakości uzyskać można jedynie z profesjonalnego urządzenia. Modele tanie, domowe dają jedynie namiastkę tego napoju kawowego.

Ekspres ciśnieniowy to bojler lub termoblok i połączona z nim grupa zaparzająca. Całość uzupełnia pompa wibracyjna i różnego rodzaju nakładki. Przydatnym elementem jest takżę portafilter, a więc łyżka z sitkiem na zmieloną kawę.

Ile kawy jest potrzebne do przygotowania espresso?

Ile gram kawy jest potrzebne na espresso? Duże znaczenie ma przede wszystkim jej odpowiednie zmielenie. Prawidłowo zaparzony napar wymaga użycia około 7-8 świeżo zmielonej kawy dobrej jakości. Co to oznacza?

Do przygotowania espresso przeznaczone są ziarna odpowiednio długo wypalane, które powinny mieć kolor ciemnobrązowy. Najlepszym wyborem są tradycyjnie ziarna z Salwadoru, Kostaryki lub Kolumbii. Osoby, które preferują nieco delikatniejszy smak, zdecydować się mogą na mieszankę arabik. Dzięki temu uzyskać można espresso mniej goryczkowe i kwasowe, ale za to z intensywnym aromatem. Z kolei dodatek w mieszance robusty zapewnia kawę ostrą, mocną i bogatą w kofeinę. Pozwala także na uzyskanie gęstej cremy.

Jaka woda jest najlepsza do przygotowywania espresso?

Okazuje się, że spory wpływ na smak espresso ma nie tylko kawa, ale i woda. Na jaki produkt warto w tym przypadku postawić? Na pewno powinna być to woda świeżo pozyskana, nie może stać wiele dni w ekspresie. Nie należy jej wcześniej przegotowywać.

Idealna woda do espresso powinna zawierać 120-160 mg/l rozpuszczonych substancji. Dlatego nie należy sięgać tutaj po wodę źródlaną czy mineralną. Sprawdzi się natomiast woda z kranu, ale wcześniej przefiltrowana. Wówczas ekspres nie będzie się zbyt szybko zakamieniał. Są zresztą na rynku urządzenia z filtrem i automatycznym programem odkamieniania. Stanowią one bardzo wygodne rozwiązanie.

Stopień zmielenia kawy ma znaczenie

Wiadomo już, ile gram kawy na espresso jest potrzebne. Jednak warto zdać sobie sprawę z tego, że bardzo istotny jest także stopień jej zmielenia. Co ciekawe, różne gatunki kawowca wymagać mogą nieco innego podejścia. Warto zainwestować w młynek, który oferuje regulację stopnia zmielenia kawy.

Jeśli ziarna są zmielone za grubo, kawa jest wodnista, słaba, a jej pianka bardzo szybko znika. Z kolei kawa zbyt mocno zmielona powoduje, że espresso jest kwaśne i gorzkie. Dochodzi bowiem do jego przepalenia. Jedynie odpowiedni stopień zmielenia zapewnia kawę smaczną i aromatyczną.

Crema - dlaczego pianka w espresso jest taka ważna?

Idealne espresso dość łatwo rozpoznać można po cremie, a więc piance unoszącej się na powierzchni kawy. Tworzy się ona w ekspresie ciśnieniowym. Crema jasna i szybko znikająca oznacza, że nie doszło do odpowiedniego zaparzenia ziaren kawy. Napraw jest wodnisty i pozbawiony aromatu. Z kolei pianka ciemna i cienka to znak, że kawa została przepalona. Ma ona wówczas smak gorzki.

Jak powinna wyglądać idealna crema? Musi być aksamitnie gładka, gęsta i dość elastyczna. Pianka ma być wysoka i utrzymywać się na kawie kilka minut. To ona zatrzymuje w środku filiżanki aromat.

Newsletter
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami w sklepie i zapisz się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl