do kasy suma: 0,00 zł
Jak pić espresso? Zasady serwowania popularnej włoskiej kawy
Jak pić espresso? Zasady serwowania popularnej włoskiej kawy

Dla wielu osób espresso to nieodłączny element każdego poranka. Chociaż są tacy, dla których jest to napój zbyt intensywny w smaku. Jak pić espresso, aby w pełni poznać jego walory? Jak sprawić, aby było to prawdziwą przyjemnością? Czytaj dalej, aby poznać sprawdzone sposoby.

Kilka słów o włoskim espresso

Espresso nazywana jest kawa przygotowywana w urządzeniu zwanym ekspresem ciśnieniowym. W kawiarniach wykorzystywany jest profesjonalny sprzęt. W tym przypadku woda o temperaturze około 90 stopni Celsjusza przechodzi pod ciśnieniem 10-15 bar przez zmieloną i ubita kawę. Na 25-30 ml wody przypada 7-8 gram kawy.

Sama nazwa “espresso” pochodzi od włoskiego słowa “espressivo” - “wyrazisty”. Oczywiście espresso wywodzi się z Włoch. To tam w roku 1901 Luigi Bezerra skonstruował pierwszy ekspres ciśnieniowy do kawy. Co ciekawe, w Italii pod słowem “espresso” rozumiana jest po prostu “kawa”.

Duże znaczenie w przypadku espresso ma pianka - crema. Idealnie, gdy ma kolor orzechowy. To ona zatrzymuje aromat kawy i jej ciepło. Świadczy o świeżości naparu i jego prawidłowym zaparzeniu. Jak pić espresso? Tradycyjnie podawane ono jest w małej, podgrzanej filiżance o pojemności 70 ml. Kawa wypełniać powinna ją do połowy. Espresso stanowić także bazę dla wielu innych napojów kawowych. Cappuccino to espresso ze spienionym mlekiem, a latte macchiato to espresso z gorącym mlekiem i spienioną pianką. Poza tym warto wspomnieć np. o americano, caffe macchiato czy ristretto.

Jak pić espresso? Co warto na ten temat wiedzieć?

Dlaczego do espresso podawana jest woda? Służy ona do przepłukania ust przed pierwszym łykiem kawy. Dzięki temu można w pełni poczuć wszystkie jej aromaty. Ich różnorodność jest naprawdę ogromna.

Jak prawidłowo pić espresso? Okazuje się, że napój ten wymaga spore precyzji przy przygotowywaniu i serwowaniu. Zawodowi bariści powinni przestrzegać w tym przypadku zasad określonych przez międzynarodowe stowarzyszenia. Oczywiście na co dzień takiej konieczności nie ma. Na pewno duże znaczenie ma temperatura podawanej kawy i filiżanki. Naczynie należy wcześniej nieco ogrzać. Wówczas espresso nie oddaje szybko swojego ciepła. Kawę należy serwować od razu po zaparzeniu. Ma wówczas temperaturę około 67 stopni Celsjusza.

Espresso a woda - dlaczego jest tak ważna?

Espresso jest bardzo aromatyczne, ale należy je w odpowiedni sposób pić. Do filiżanki zawsze musi być podawana szklanka wody niegazowanej, najlepiej w temperaturze pokojowej. Jej głównym zadaniem jest oczyszczenie kubków smakowych. Przepłukanie ust pozwala w pełni poczuć smak kawy. Podobnie jest zresztą przy degustacji wina.

Jak pić espresso? Przed sięgnięciem po napar kawowy, warto wypić wodę. Wówczas można docenić jego aromat i smak. Niektórzy są jednak zdania, że wodę powinno się pić małymi porcjami przed każdym łykiem espresso. Są też osoby, które wodę piją na końcu. Kawa tego typu jest mocno skoncentrowana. Woda pozwala odświeżyć usta i przygotować kubki smakowe na inne napoje lub potrawy.

Co ciekawe, zdaniem Włochów picie kawy na pusty żołądek może być bardzo szkodliwe. Dlatego wcześniej trzeba napić się wody, aby pustkę wypełnić. Potem można już z czystym sumieniem sięgnąć po aromatyczne espresso.

Jak przygotować espresso?

Wiadomo już, jak pić espresso. Pozostaje jednak jeszcze pytanie, jak można je przygotować. Czy jedynym rozwiązaniem jest ekspres ciśnieniowy? Okazuje się, że wykorzystać można do tego celu również popularną kawiarkę. To niewielkich rozmiarów czajniczek służący do parzenia kawy pod ciśnieniem. We Włoszech stanowi nieodłączne wyposażenie niemal każdego domu. Do kafetereki wystarczy wlać wodę i świeżo zmieloną kawę, a potem podgrzać ją np. na kuchence gazowej lub indukcyjnej. Espresso zaparza się błyskawicznie i pod ciśnieniem. Jego smak jest naprawdę doskonały.

Espresso - mocna kawa o wielu obliczach

Nie da się ukryć, że espresso to kawa mocna i gorzka. Dlatego nie każdy za nią przepada. Nawet we Włoszech niektóre osoby piją ją z dużą ilością cukru. Nie jest to oczywiście dużym błędem.

Espresso to również baza do przygotowywania wielu innych napojów kawowych. Espresso z mleczną pianką to cappuccino, z niewielką ilością mleka to latte macchiato, a z dolaną wodą to lungo. Espresso w połączeniu z lodem tworzy orzeźwiające frappe. Kawę tę najlepiej serwować w szklankach z grubym dnem i ściankami. Jednak doskonale sprawdzają się także klasyczne filiżanki.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl