do kasy suma: 0,00 zł
Jak się robi spaghetti bolognese? Co trzeba wiedzieć o tej włoskiej potrawie?
Jak się robi spaghetti bolognese? Co trzeba wiedzieć o tej włoskiej potrawie?

Jak się robi spaghetti bolognese? To klasyczne danie wywodzące się z kuchni włoskiej, które zna chyba każdy. Bazuje na sosie - ragu. Powstaje on z kilku rodzajów mięsa (przede wszystkim wołowego), warzyw (nie tylko pomidorów), oliwy oraz wina. Co ciekawe, w oryginalnym sosie ragu bolognese pomidorów wcale nie jest zbyt dużo. Podstawą jest gotowane długo mięso.

Jak się robi spaghetti bolognese? Podstawa to sos!

Dla wielu osób odpowiedź na pytanie, jak się robi spaghetti bolognese, jest banalnie prosta. W końcu w sklepach nie brakuje gotowych sosów w słoikach, ale o wiele lepszym rozwiązaniem jest jego samodzielne przygotowanie w domu.

Co należy w tym przypadku przygotować? Przydadzą się:

- 70 dkg mięsa mielonego, najlepiej wołowego i wieprzowego,

- marchewka,

- cebula,

- 2 ząbki czosnku,

- łodyga selera naciowego,

- puszka krojonych pomidorów,

- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

- ¼ szklanki mleka,

- pół szklanki bulionu,

- ¼ szklanki białego wina,

- oliwa z oliwek,

- sól i pieprz.

Jak przygotować sos do spaghetti bolognese krok po kroku? Należy:

1. Obrać marchewkę i zetrzeć ją na tarce na dużych oczkach, a cebulę pokroić w kostkę.

2. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę z oliwek, a potem usmażyć na niej mięso mielone. Powinno uzyskać brązowy kolor, co zając może do 30 minut.

3. Dodać do podsmażonego mięsa wino i poczekać aż odparuje.

4. Wrzucić na patelnię warzywa.

5. Dodać do całości pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy oraz mleko. Sos można doprawić solą i pieprzem. Co ciekawe, trzeba go gotować pod przykryciem około 2 godziny.

Tak przygotowany sos łączy się z makaronem i posypuje startym na drobnych oczkach tarki parmezanem. Danie smakuje doskonale odgrzewane kolejnego dnia.

Spaghetti bolognese - jaki makaron wybrać?

Jak sama nazwa wskazuje, do spaghetti bolognese najlepszym wyborem jest makaron spaghetti. Są to długie i cienkie nitki, które w kuchni włoskiej cieszą się bardzo dużą popularnością.

Za najlepszy uchodzi makaron spaghetti wykonany z pszenicy durum. Jest to bardzo twarda odmiana pszenicy, która sprawia, że makaron nie pochłania dużej ilości wody. Pozostaje sprężysty i doskonale smakuje.

Poza tym z sosem bolognese nieźle komponuje się makaron tagliatelle. To wstążki płaskie i szerokie, które mają kształt pozwalający na odpowiednie podtrzymanie włoskiego sosu ragu.

Jak należy ugotować makaron do spaghetti bolognese?

Zawsze należy kierować się instrukcją podaną na opakowaniu danego makaronu. Zazwyczaj jednak nitki spaghetti zrobione z pszenicy durum gotuje się około 10-12 minut. W czasie gotowania warto wyjąć jedną nitkę i spróbować. Idealne spaghetti ma być al dente, a więc delikatnie twarde.

Wiele osób popełnia spory błąd i po ugotowaniu przelewa makaron wodą. Najlepiej smakuje on, gdy jest jeszcze ciepły. Można tutaj zachować nieco wody z gotowania i dodać ją do sosu w celu jego zagęszczenia. Inną propozycją jest zastosowanie oliwy extra virgin, która sprawia, że makaron się nie skleja.

Spaghetti bolognese i jego długa historia

Wiadomo już, jak się robi spaghetti bolognese. Warto jednak zastanowić się nad tym, jak to danie w ogóle powstało. Historia jest naprawdę bardzo ciekawa.

Co ciekawe, ojczyzną makaronu wcale nie są Włochy, ale Chiny. To właśnie w Azji przygotowywano go już cztery tysiące lat temu. Do Włoch makaron trafił dopiero w wieku XIII za sprawą znanego podróżnika Marco Polo. Mimo to Włosi wciąż upierają się, że przygotowywane w starożytnym Rzymie placki z mąki i wysuszone na słońcu zapoczątkowały historię współczesnego makaronu.

Jedno trzeba przyznać. To za sprawą Włochów makaron stał się bardzo popularny nie tylko w Europie, ale i na całym świecie. W XIII wieku jego produkcją zajmowali się Sycylijczycy. Od wieku XV wyrabiany jest z pszenicy durum. W wieku XVII powstały pierwsze mechaniczne mieszadła wykorzystywane podczas produkcji makaronu.

Nie da się ukryć, że mimo różnorodności form włoskich makaronów, wśród nich prym wiedzie wciąż spaghetti. Okazuje się, że stanowi ponad 60% wszystkich makaronów produkowanych we Włoszech.

Kuchnia włoska to jednak nie tylko makaron, ale i pomidory. Także i w tym przypadku początki nie były łatwe. Warzywa te do Europy sprowadził sam Krzysztof Kolumb. Początkowo jednak uważano, że są trujące. Zmieniło się to za sprawą rzymskiego kucharza Francesco Leonardiego, który tworzył dla samej carycy Katarzyny II dania z pomidorami w roli głównej.

Jak powstało z kolei samo spaghetti bolognese? Danie to pochodzi, jak sama nazwa wskazuje, z Bolonii. Sos ten znany jest już od V wieku. Pomidorów wówczas nie znano, a więc jego bazą było mięso. Przygotowywano go z cielęciny, boczku, cebuli i marchewki. Całość smażono, a potem zalewano bulionem i duszono. Czasem do sosu dodawano czosnek i kurze wątróbki.

Znany nam dziś sos bolognese zdefiniowano dopiero w roku 1982. Od tego czasu jego obowiązkowymi składnikami są np. pomidory, cebula, seler czy marchewka. Danie podlewa się wytrawnym winem. Kwaśny smak pomidorów ma złagodzić z kolei mleko. Początkowo sos łączono z makaronem tagliatelle. Duet ze spaghetti powstał nieco później.

Co ciekawe, do USA spaghetti bolognese najprawdopodobniej przywędrowało za sprawą żołnierzy, którzy stacjonowali w Europie w czasie II wojny światowej. Polubili oni tę potrawę tak bardzo, że chcieli ją jeść także po powrocie do domu.

Czy spaghetti bolognese jest zdrowe?

Jak się robi spaghetti bolognese? Okazuje się, że przygotowanie tej potrawy wcale nie musi być trudne. Wiele osób zastanawia się jednak, czy aby na pewno jest ona zdrowa.

Spaghetti bolognese powstaje na bazie mięsa i sosu pomidorowego. Pomidory to warzywa bardzo zdrowe i zarazem smaczne. Mają sporo cennych wartości odżywczych. Zawierają witaminy A, C i K, witaminę B6, kwas foliowy czy tiaminę. Są źródłem magnezu, manganu, fosforu, miedzi oraz potasu. W ich składzie znaleźć można poza tym białko i błonnik. Ich regularne spożywanie wpływa pozytywnie na serce i skórę. Poprawia też odporność organizmu.

Poza tym spaghetti bolognese to także mięso, zazwyczaj wołowe lub wieprzowe. Wołowina to cenne źródło łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też fosfor i żelazo. Jest polecana osobom cierpiącym na anemię. Zapewnia organizmowi witaminę B12, B1 i B6. Wieprzowina także jest bogata w białko. Znaleźć w niej można całkiem sporo witamin - A, E i witamin z grupy B. Ponadto w jej składzie znajdują się żelazo, cynk, sód i potas.

Spaghetti bolognese - czy mogą je jeść osoby na diecie?

Makaron to źródło białka, miedzi, cynku, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Jednak w makaronach białych witamin i minerałów nie jest niestety zbyt dużo. Dlatego lepiej sięgać po makarony pełnoziarniste, które są bogate w błonnik pokarmowy i mają niski indeks glikemiczny.

Wiadomo już, jak się robi spaghetti bolognese? Jednak czy ta potrawa jest odpowiednia dla osób na diecie odchudzającej? Na pewno trzeba w tym przypadku uważać na wielkość porcji. Danie to można oczywiście jeść, ale w umiarkowanych ilościach. Makaron trzeba ugotować al dente i stawiać na warzywa, chude mięso oraz oliwę z oliwek wysokiej jakości.

Makarony białe odradza się przede wszystkim osobom z otyłością i nadwagą, będącym na diecie odchudzającej czy mającym problemy z poziomem cukru we krwi. Makarony pełnoziarniste są mniej kaloryczne, mają niższy IG oraz zawierają więcej cennego błonnika pokarmowego.

Spaghetti bolognese bez mięsa - czy to może się udać?

Jak się robi klasyczne spaghetti bolognese, już wiadomo. To potrawa oparta w dużej mierze na mięsie - wieprzowym lub wołowym. Czy oznacza to jednak, że rezygnować z niej muszą wegetarianie. Czy można przygotować spaghetti po bolońsku bez mięsa?

Oczywiście istnieje wiele wariacji na temat tego dania, ale jego bazą jest zawsze mięso mielone lub drobno posiekane. Można jednak z niego zrezygnować. Sos oprzeć można na samych warzywach lub sięgnąć po zamienniki mięsa takie jak tofu. Wcześniej warto mu jednak nadać odpowiedniego smaku przy pomocy popraw.

Podstawą wegetariańskiego spaghetti bolognese są warzywa. Trzeba je podsmażyć na oliwie. Całość można podlać wytrawnym winem. Po podduszeniu, gdy alkohol wyparuje, na patelnię należy dodać passatę pomidorową lub krojone pomidory z puszki. Niektóre osoby do sosu dorzucają dodatkowo pokrojone czarne oliwki i suszone grzybki. Taką mieszankę należy przez co najmniej pół godziny dusić na ogniu, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, można dodać do niego nieco bulionu warzywnego. Tofu dodaje się na sam koniec. Oczywiście sos bolognese warto doprawić według swoich upodobań.

Spaghetti bolognese - symbol Włoch

Spaghetti bolognese to potrawa, której chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Dla wielu jest symbolem kuchni włoskiej. Trudno się z tym nie zgodzić, chociaż sam makaron powstał w Azji, a sos bolognese w obecnej formie zaakceptowano dopiero w roku 1982. Spaghetti po bolońsku uwielbiają ludzie na całym świecie, bo jest smaczne, syte i niezbyt trudne do przygotowania.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl