Jak ugotować makaron, by danie wyszło idealnie? Podpowiadamy!

Każdy rodowity Włoch niemal od urodzenia gotuje słynną pastę. Większość osób przepada za włoskimi przysmakami z udziałem makaronu. Zapytasz pewnie: jak oni to robią? Ich penne, fusilli czy klasyczne spaghetti wychodzi przecież takie wyborne! Porad na przyrządzenie włoskiej pasty jest wiele, ale jak wybrać te najlepsze? Kluczem jest odpowiednie przygotowanie bazy! Jak ugotować makaron, by zaskoczyć gości wyśmienitą potrawą? Sprawdzamy! 

Jak ugotować makaron? Garnek ma znaczenie

Co może być trudnego w gotowaniu makaronu? Nic, jeśli przestrzegasz kilku kluczowych zasad. Okazuje się, że jedną z nich jest odpowiedni rozmiar garnka. Makaron lubi dużo przestrzeni, wtedy gotuje się równomiernie i jest najlepszy. Wybieraj więc duże garnki, w których swobodnie się on rozłoży. Niektórzy miewają problem z ugotowaniem makaronu typu spaghetti. Jeśli nie posiadasz naczynia o cylindrycznym kształcie, nie przejmuj się! Możesz zanurzyć makaron do połowy i odczekać kilka sekund, aż „patyczki” zmiękną. Wtedy delikatnie popchnij do wody pozostałe, używając drewnianej łyżki. 

Rodzaj jest kluczowy, czyli jak ugotować makaron

Jeżeli lubisz samodzielnie robić makaron — gratulacje! Świeżo rozwałkowane i pocięte ciasto gotuje się zdecydowanie szybciej niż suszone. W przypadku gotowych wersji ważna jest informacja o czasie gotowania. Znajdziesz ją na etykiecie opakowania każdego makaronu. Jak ugotować makaron? Ten typowy włoski powinien być ugotowany al dente. Ma on wtedy najlepszy smak. Jak to ocenić? Przy przegryzaniu będziesz czuć lekki opór. Kluczowy jest także rodzaj — niektóre makarony bardzo szybko wypływają na powierzchnię. Należą do nich np. ravioli. Każdorazowo trzeba pamiętać, by sprawdzić smak makaronu przed wyjęciem go z garnka.

Tradycyjne dodatki — jak ich używać?

Do komponentów, o które często toczy się bój, należą sól i oliwa. Kiedy solić? Czy dodawać tłuszcz do gotującego się makaronu? Wiele osób zadaje sobie te pytania przy przyrządzaniu każdej pasty. W rzeczywistości solimy wodę dopiero wtedy, gdy się zagotuje. Gdy za bardzo się pospieszysz, część soli odparuje. Jeśli będziesz za bardzo zwlekać, makaron będzie przesolony. Trzymaj się ilości równej 8-10 gramów soli na 100 g pasty. Jak wygląda kwestia z oliwą? Cóż, lepiej jej nie dodawać, chyba że gotujesz makaron jajeczny. Ten rodzaj jest bardziej podatny na sklejanie niż inne warianty.

Makaron ugotowany? Nie płucz go!

Zdecydowanym błędem sporej grupy ludzi jest właśnie opłukiwanie makaronu tuż po jego ugotowaniu. Płukanie wodą powoduje, że makaron traci smak. W tej procedurze znika też skrobia, która jest niezbędna, by połączyć pastę z sosem. Lepszym wyborem będzie dodanie oliwy z oliwek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl