Pizza to włoskie danie doskonale znane na całym świecie. Uwielbiane jest chyba przez wszystkich. Każdy miłośnik tego przysmaku wie, jak duże znaczenie ma w tym przypadku dobre ciasto. To podstawa pizzy. Może być ono cienkie i chrupiące lub nieco grubsze i puszyste. Jak zrobić ciasto do pizzy?
Jak zrobić ciasto do pizzy - podstawowe składniki
Wiele osób zastanawia się, jak grube powinno być ciasto do pizzy. Tutaj każdy ma swoje osobiste preferencje. Niektórzy lubią ciasto cienkie, a inni grubsze. Sporo zależy w tym przypadku od proporcji poszczególnych składników.
Mąka zawierająca dużo glutenu, a więc typu 720, 650 lub 550 pozwala na przygotowanie ciasta kruchego i cienkiego zarazem. Z kolei mąka o niskim typie sprawia, że pizza jest grubsza i bardziej puszysta. Mąkę zawsze przed pracą należy przesiać, aby nabrała powietrza. Staje się wtedy lżejsza i pulchniejsza. Warto też pamiętać o cukrze i soli. Przewaga cukru nad solą pozwala na przygotowanie grubszego ciasta do pizzy. Na końcu trzeba wspomnieć o oliwie, która nadaje ciastu wilgotności i chrupkości.
Nieodłączny składnik ciasta do pizzy - drożdże
Jak zrobić ciasto do pizzy? Potrzebne są jeszcze drożdże. To za ich sprawą ciasto ładnie wyrasta. W sklepach znaleźć można zarówno drożdże świeże w kostce, jak i drożdże suche w saszetce. Na które się zdecydować?
Drożdże świeże przechowywane muszą być w lodówce. Ciasto w tym przypadku wyrasta bardzo szybko. Jednak najpierw przygotować trzeba zaczyn. Drożdże suche wykorzystywane powinny być w nieco mniejszej ilości niż drożdże świeże. Nie wymagają robienia zaczynu. Są idealnym wyborem, gdy nie ma zbyt dużo czasu na przygotowanie pizzy.
Co ciekawe, są osoby, które do pizzy w ogóle nie używają drożdży. Jak to jest możliwe? Niektórzy lubią eksperymentować, a innym drożdże po prostu szkodzą. Ciasto na pizzę można zrobić bez drożdży - jest to możliwe. Wówczas wystarczy sięgnąć po mąkę, oliwę, sól, letnią wodę i zioła prowansalskie, zachowując odpowiednie proporcje.
Jak prawidłowo wyrobić ciasto na pizzę?
Ciasto do pizzy wyrabia się dość długo. Wiele osób robi to ręcznie, ale można też sięgnąć po malakser. Później ciasto musi wyrosnąć, najlepiej w temperaturze około 25 stopni Celsjusza. Można je przykryć, aby nie straciło swojej wilgotności. Niektórzy układają je koło kaloryfera lub innego źródła ciepła, ale takiej konieczności nie ma. Ile ciasto na pizzę rośnie? W praktyce może być to nawet kilka godzin. Musi podwoić swoją objętość, co niekiedy zajmuje mniej niż godzinę. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby włożyć je nawet do lodówki. Wówczas będzie rosnąć, ale znacznie wolniej.
Później ciasto wymaga jeszcze rozwałkowania. Średnia pizza ma około 30 cm średnicy. Grubość to kwestia indywidualna. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że surowe ciasto w piekarniku urośnie. Do wałkowania wykorzystać można nowoczesną matę silikonową, którą wcześniej warto podsypać mąką. Jednak dobrze sprawdzi się także klasyczna stolnica drewniana.
Pieczenie pizzy - co warto na ten temat wiedzieć?
Wiadomo już, jak zrobić ciasto do pizzy. Potem należy je oczywiście upiec, nakładając na nie wcześniej ulubione składniki - szynkę, ser, pomidory, pieczarki, kukurydzę itd. Najlepiej wykorzystać do pieczenia specjalne kamienie do pizzy. Są one wyposażone w wygodne uchwyty. Przychodzą z pomocą także podczas serwowania potrawy.
Innym rozwiązaniem jest blacha do pizzy, którą wcześniej trzeba odpowiednio natłuścić. Ciasto piecze się zazwyczaj kilkanaście minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
Czy ciasto do pizzy można mrozić?
Co zrobić w sytuacji, gdy ciasta do pizzy jest za dużo? Czasem drożdże sprawiają, że wyrasta ono w dużej ilości i nie mieści się na standardowej blasze do pieczenia. Oczywiście żal ciasto wyrzucać, dlatego dobrym pomysłem może być jego zamrożenie. Można je włożyć do zamrażarki w formie surowej lub lekko wypieczonej. Należy je spożyć w okresie do 3 miesięcy.
Mrożenie ciasta na pizzę to rozwiązanie bardzo wygodne. W ten sposób jednorazowo przygotować można zapas na kilka tygodni czy miesięcy. Później zrobienie smacznej pizzy na obiad czy kolację jest już banalnie proste. Dodatkowo ciasto mrożone smakuje w zasadzie tak samo jak świeże. Ostrożność zachować trzeba jedynie przy procesie jego rozmrażania. Nie należy się w tym przypadku spieszyć. Ciasto powinno rozmrażać się powoli np. w lodówce.