Makaron penne to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych makaronów na rynku. W sprzedaży dostępny jest w wersji klasycznej (pszennej) i pełnoziarnistej. Jak wygląda i jak smakuje? Jak zrobić makaron penne? Do jakich dań warto go wykorzystywać? Co trzeba na jego temat wiedzieć?
Czym cechuje się makaron penne?
Makaron penne to makaron typowy dla kuchni włoskiej. Ma formę krótkich, ukośnie ściętych rurek. Na bokach ma na ogół charakterystyczne rowki. Od tego kształtu pochodzi zresztą jego nazwa. W podobny sposób ścinane były bowiem pióra służące do pisania. “Penne” w języku włoskim to liczba mnoga od słowa “pióro”.
Penne jest świetnym dodatkiem do dań z pesto. W środku rurek i w ich rowkach znaleźć się może bowiem sporo sosu. Makaron penne z pesto jest bardzo smaczny, ale wykorzystać go można także do przygotowania bardziej rozbudowanych potraw.
Makaron penne i jego wartości odżywcze
Jak zrobić makaron penne na obiad? Najpierw warto dowiedzieć się, jakie są jego wartości odżywcze. Klasyczny makaron penne jest przygotowywany z białej mąki i jajek. Jasna mąka to źródło wielu węglowodanów. Zawiera także nieco błonnika, a także żelazo i wapń. Jajka dostarczają z kolei białka, aminokwasów, witamin i składników mineralnych. Są bogate w żelazo, magnez, cynk, selen, wapń, sód, fosfor, potas, miedź i witaminy z grupy B. Obecne są w nich lecytyna oraz niezbędne kwasy tłuszczowe. Ponadto żółtko zawiera luteinę.
Wprawdzie wspomniane żółtko ma sporo tłuszczu, ale w formie emulsji. Na 5 g tłuszczu przypada jednak tylko 0,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych. Reszta to cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym omega-3 i omega-6, których nie potrafimy samodzielnie syntetyzować.
Czy makaron penne jest kaloryczny?
Makaron powszechnie uważany jest za produkt kaloryczny i tuczący, ale nie jest to do końca prawda. Za wysoką kaloryczność dań z makaronem odpowiadają głównie dodatki - ciężkie sosy, tłuste sery, śmietana, mięso itd. Sporo zależy także od tego, z czego makaron jest zrobiony. Znaczenie ma rodzaj mąki czy ilość wykorzystanych jajek.
Standardowo 100 gramów makaronu penne to około 120 kcal. Najwyższy indeks glikemiczny i najwięcej kalorii mają makarony tworzone na bazie jasnej, mocno oczyszczonej mąki. Nie są one odpowiednie dla osób na diecie odchudzającej. W tym przypadku lepszym rozwiązaniem są makarony z mąki gryczanej, orkiszowej czy bezglutenowej.
Warto do swojej diety wprowadzić makarony pełnoziarniste. Zawierają one bowiem sporo błonnika pokarmowego, a także witaminę A, witaminy z grupy B, żelazo, cynk czy magnez. Im mniej przetworzona mąka została wykorzystana do produkcji makaronu, tym bardziej jest on wartościowy pod względem odżywczym. Produkty pełnoziarniste sycą na dłużej, bo zawierają węglowodany złożone.
Warto też modyfikować przepisy z penne w roli głównej, zmniejszając ich kaloryczność. Jak się za to zabrać? Podczas przygotowywania sosów można wykorzystywać jogurt naturalny zamiast śmietany, a tłuste mięso zastępować chudym. Ważne jest także gotowanie makaron al dente. Wtedy jego indeks glikemiczny pozostaje na odpowiednim poziomie.
Jak zrobić makaron penne - z czym można go łączyć?
Jest całkiem sporo przepisów na dania z makaronem penne. Wspomnieć tutaj warto np. o penne all’arrabbiata, penne z pesto, penne z łososiem, penne z kurczakiem czy penne ze szpinakiem i pieczarkami. Makaron ten podawać można na wiele różnych sposobów.
Kluczem do sukcesu jest oczywiście poprawne ugotowanie samego makaronu penne. Trzeba tutaj stosować się do zaleceń producenta produktu. Wtedy penne nie będzie rozgotowane. Najlepiej smakuje sprężyste i lekko twarde, a więc al dente. Zazwyczaj na 100 gramów makaronu zaleca się wykorzystanie 1 litra wody.
Jak zrobić makaron penne all’arrabbiata?
To włoskie danie znane jest doskonale na całym świecie. Tajemnica jego sukcesu tkwi w prostocie przygotowania. Jego bazą są bowiem dosłownie trzy składniki. Penne all’arrabbiata zrobić można w zaledwie kwadrans.
Historia tej potrawy jest bardzo krótka. Pochodzi ona z Lacjum. Początkowo przygotowywana była w biednych dzielnicach Rzymu. Danie jedli robotnicy, którzy ostrym smakiem dodawali sobie siły do pracy. Nazwa makaronu wzięła się od ostrych papryczek chili dodawanych do sosu. “Arrabbiato” to włoskie słowo oznaczające coś “wściekłego”.
Jak zrobić penne all’arrabbiata? Trzeba przygotować makaron penne, pulpę pomidorową, papryczkę chili, czosnek, natkę pietruszki, a także sól, pieprz i oliwę. Penne gotuje się w osolonej wodzie. W międzyczasie można posiekać czosnek z chili i je podsmażyć na oliwie. Później na patelnię dodaje się pomidory i przyprawy. Sos musi nieco zgęstnieć. Na koniec całość trzeba wymieszać z makaronem i posypać pietruszką.
Jak zrobić makaron penne carbonara?
Istnieje wiele historii na temat powstania tej potrawy. Zdaniem wielu osób jej ojczyzną jest Rzym. Jednak dopiero po zetknięciu się z kuchnią amerykańską Włosi dodali do carbonary boczek i jajka w proszku.
Przygotowanie penne carbonara jest banalnie proste. Jego podstawą są makaron, boczek i jajka. Oczywiście istnieje sporo różnych wariacji tego dania. Czasem w przepisach pojawia się czosnek z cebulą, a niekiedy całość okrasza się gałką muszkatołową i ziołami. Co ciekawe, pierwsza wersja nie przewidywała używania w tym przypadku śmietany.
Do zrobienia penne carbonara potrzebne są makaron, wędzony boczek, żółtka jaj, oliwa, śmietana kremówka, cebula, czosnek, sól, pieprz i starty parmezan. Czosnek należy podsmażyć na oliwie, a potem dodać na patelnię boczek i cebulę. Makaron trzeba ugotować w osolonej wodzie al dente. W osobnej miseczce do roztrzepanych ze śmietaną żółtek dodaje się parmezan. Odcedzony makaron trafia na patelnię z cebulą, czosnkiem i boczkiem. Potem wlewa się do niego sos na bazie żółtek jaj. Powinny się one delikatnie ściąć.
Jak zrobić makaron penne puttanesca?
Potrawa ta jest specjalnością południowych Włoch m.in. Sycylii i Kampanii. Nazwa tego dania tłumaczy doskonale jego pochodzenie. “Puttana” to w języku włoskim “prostytutka”. Jest to więc makaron, którym dawniej żywiły się panie lekkich obyczajów. Jedna z teorii mówi, że między klientami nie miały zbyt wiele wolnego czasu na gotowanie bardziej skomplikowanych potraw. Według drugiej zakupy mogły robić tylko raz na tydzień na targu i dlatego sięgały po produkty konserwowe. Jeszcze inna historia powstania tego dania związana jest ze słowem “puttanata”, które oznacza “śmieci”. Taki sos serwowano bowiem w knapach wieczorem, z tego co zostało w kuchni.
Jak zrobić makaron penne puttanseca? Potrzebne do tego są makaron, pomidory (świeże lub w puszce), koncentrat pomidorowy, czosnek, kapary, czarne oliwki, anchois, oliwa, płatki chili, natka pietruszki i parmezan. Makaron należy ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu. Na patelni rozgrzewa się oliwę i na niej smaży czosnek. Potem trzeba do niego dodać koncentrat i pomidory. Całość należy gotować przez około 15 minut. Później na patelnię trafiają pozostałe składniki. Sos miesza się na koniec z makaronem i posypuje startym serem.
Jak zrobić makaron penne ragu?
Ragu to nazwa ogólna, która we Włoszech oznacza po prostu mięsny sos do makaronu. Najpopularniejszą jego wersją jest ragu wołowe. Podawać je z powodzeniem można z makaronem penne. Sekretem tej potrawy jest duszenie. Im dłużej trwa, tym danie ma głębszy smak. Warto o tym pamiętać i nie skracać tego etapu gotowania. Ragu nie należy mylić z sosem bolognese, który jest jego szybszą wersją wymyśloną przez włoskich imigrantów przybywających do Stanów Zjednoczonych.
Przepisy z makaronem penne w roli głównej
Makaron penne to składnik wielu zapiekanek, sałatek, dań jednogarnkowych itd. Dwie jego odmiany (gładka i karbowana) pozwalają dopasować go do charakteru danej potrawy.
Nie da się ukryć, że penne zazwyczaj wykorzystywane jest do przygotowywania dań inspirowanych kuchnią włoską. Podobnie jest zresztą z popularnym makaronem spaghetti. Penne posłużyć może do zrobienia penne carbonara, wspomnianego penne all'arrabbiata czy penne puttanesca. W Polsce zazwyczaj makaron ten łączy się z kurczakiem. Dodatkowo do potrawy dodać można szpinak, suszone pomidory, brokuły czy pieczarki. Całość świetnie współgra z sosami np. pomidorowym czy śmietanowym. Co ciekawe, wszystkie te dania przygotowuje się w podobny sposób.
Z czego wynika duża popularność makaronu penne?
Makaron penne z uwagi na swoją średnicę i specyficzne żłobkowania pasuje do wielu typów sosów. Dobrze je zatrzymuje na powierzchni oraz w środku. Dodatkowo penne pozwala na tworzenie smacznych zapiekanek makaronowych “pasta al forno”.
Co ciekawe, makaron ten ma różne określenia w samych Włoszech. W Umbrii nazywany jest szpulkami, a na południu kraju ścinkami. Stanowi składnik podstawowy wielu potraw. Nie ma chyba osoby, która nie znałaby makaronu penne. Dużą popularnością cieszy się na całym świecie, także w Polsce.