do kasy suma: 0,00 zł
Jak zrobić zapiekankę makaronową? Kilka propozycji dla fanów kuchni włoskiej
Jak zrobić zapiekankę makaronową? Kilka propozycji dla fanów kuchni włoskiej

Nie brakuje zwolenników szybkich, łatwych do zrobienia i smacznych potraw. Przykładem są różnego rodzaju zapiekanki - idealne na obiad. Są to dania proste do przygotowania, a przy okazji zdrowe. Nie bez powodu pieczenie w piekarniku uchodzi za najzdrowszą metodę obróbki termicznej. Makaron to świetny składnik bazowy do zapiekanek różnego rodzaju. Świetnie łączy się bowiem z mięsem, warzywami czy serem. To potrawa uniwersalna i praktyczna, bo może mieć wiele odsłon. Zatem jak zrobić zapiekankę makaronową?

Z czego wynika duża popularność zapiekanek?

W Polsce zapiekanka kojarzy się często z bagietką z pieczarkami, serem i ketchupem. W czasach PRL była to pewnego rodzaju polska odpowiedź na zagraniczne fast foody. Stawiano wtedy na pieczarki, bo mięso było bardzo drogie i trudnodostępne. Tego typu zapiekanki sprzedawano w barach i nie tylko. Dzisiaj zapiekanki znowu są serwowane w restauracjach, ale mają już nieco inną formę.

Zapiekanki są daniami jednogarnkowymi, które nie wymagają pieczenia, ale zapiekania w piekarniku w naczyniu żaroodpornym. Klasyczna zapiekanka ma zwarty układ warstwowy. Po upieczeniu można ją bez problemu pokroić i wyłożyć na talerze.

Popularność zapiekanek, także makaronowych, cały czas rośnie. Są to bowiem potrawy łatwe do przygotowania i smaczne. Przepadają za nimi osoby, które nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie czy tego po prostu nie lubią. Dania pieczone są zresztą zdrowsze od tych smażonych na patelni.

Jak zrobić zapiekankę makaronową?

Jak zrobić zatem zapiekankę makaronową? Potrzebne jest to tego ceramiczne lub szklane naczynie żaroodporne i piekarnik. Najczęściej zapiekanki mają układ warstwowy. Składają się z warstw mięsa i warzyw, a na górze są przykryte sosem czy startym serem.

Pożywność zapiekankom zapewnia właśnie makaron. To on stanowi podstawowy element najsłynniejszej zapiekanki świata - lazanii. Do przygotowania zapiekanki wykorzystać można w zasadzie każdy makaron, ale w praktyce najlepiej sprawdzają się świderki i rurki. Można też zdecydować się na kolanka i muszelki. Ciekawą propozycją są ponadto zapiekanki z makaronem cannelloni w roli głównej. Tego typu makarony nie rozpadają się i ładnie się prezentują. Inaczej jest w przypadku nitek czy makaronu tagliatelle.

Jak zrobić smaczną zapiekankę makaronową? Podstawowe składniki

Największą popularnością cieszą się zapiekanki makaronowe z dodatkiem mięsa. Może być to mięso mielone wieprzowe, wołowe, z indyka czy cielęce. Smaczne są też zapiekanki z dodatkiem wędliny. Można je zresztą bardzo szybko przygotować. Tak jest także z zapiekankami z kurczakiem.

Bardzo ważnym elementem zapiekanki są oczywiście warzywa, zazwyczaj łączone z mięsem lub wędliną. Sprawdzą się w tym przypadku niemal wszystkie warzywa - fasolka szparagowa, papryka, bakłażan, kalafior, zielony groszek czy bób. Nie można także zapominać o pomidorach lub sosie pomidorowym. Do zapiekanek makaronowych raczej nie dodaje się już ziemniaków. Tak duża ilość węglowodanów nie jest wskazana.

Istotną częścią każdej zapiekanki makaronowej jest sos. To on scala potrawę i spaja makaron. Dużą popularnością cieszy się sos z jajka i śmietany, który jest bardzo prosty do przygotowania. Można też postawić na klasyczny sos beszamelowy czy sos pomidorowy np. boloński. Na górę zapiekanki często wędruj starty ser. Pod wpływem wysokiej temperatury topi się i tworzy smaczną skórkę.

Zapiekanki - potrawy popularne na całym świecie

W kuchni zapiekanki zaczęły być przygotowywane, gdy pojawiły się na rynku naczynia ceramiczne, które można wykorzystywać do zapiekania w piecu. Dobre zapiekanki to potrawy, które zawierają różnorodne składniki.

Danie to wykształciło się w prostej kuchni ludowej i w kuchni arystokratycznej jednocześnie. W Europie Środkowej królowały zapiekanki ziemniaczane. To potrawy typowe dla kuchni polskiej, litewskiej czy białoruskiej. Warto tutaj wspomnieć także o żydowskim kuglu. Zapiekanki są charakterystyczne także dla kuchni amerykańskiej i angielskiej.

Na tym jednak nie koniec. Zapiekanki są także jedzone w krajach basenu Morza Śródziemnego. Przykładem jest grecka musaka. Z kolei z Włoch wywodzą się właśnie zapiekanki makaronowe np. lazania. Przy okazji nie można zapomnieć o greckiej zapiekance pasticio czy włoskiej zapiekance makaronowej timballo.

Timballo to zapiekanka znana głównie z Neapolu i Sycylii. To potrawa oparta na wielu składnikach. Przygotowywana jest z makaronu z szynką lub mięsem mielonym, jajek, sosu pomidorowego, warzyw i sera mozzarella. Natomiast pistacio to zapiekanka oparta na makaronie, serze i mięsie mielonym podsmażanym z cebulą. Całość jest zalewana beszamelem i przykrywana serem.

Lazania - jak zrobić klasyczną zapiekankę makaronową?

Klasyczna lazania to potrawa, która weszła już do klasyki kuchni światowej. Cieszy się na świecie ogromną popularnością. Takie danie kupić można gotowe w sklepie i podgrzać w mikrofalówce, ale najlepiej jest przygotować je samodzielnie.

Do zrobienia lazanii potrzebne są płaty specjalnego makaronu. Należy także przygotować sos beszamelowy i pomidorowy (boloński). Klasyczna lazania oparta jest na mięsie mielonym wieprzowym lub wieprzowo-wołowym, które jest podsmażane na patelni razem z cebulą i przyprawami. Można też zrobić lazanię z kurczakiem. Nie jest to wbrew pozorom trudne. W naczyniu żaroodpornym trzeba poukładać warstwy makaronu i sera z sosem bolońskim. Całość zalewa się beszamelem i zapieka w piekarniku. Oczywiście można też pokusić się o pewne wariacje. Do środka można dodać pieczarki, a na górę ser żółty lub mozzarellę.

Ciekawą propozycją jest także lazania wegetariańska. Na Sycylii potrawa ta przygotowywana jest często z bakłażanem, pomidorami i serem. Alternatywą jest także lazania ze szpinakiem i serem pleśniowym. Dodać do niej można oczywiście mięso, ale wtedy nie jest to już potrawa wegetariańska.

Klasyczna zapiekanka makaronowa z mięsem - jak ją zrobić?

Jak zrobić zapiekankę makaronową z mięsem? Klasyczna zapiekanka składa się z warstwy makaronu, mięsa z warzywami polanych sosem i warstwy sera. Jednak w praktyce przepis ten jest tak uniwersalny, że można go dowolnie modyfikować i urozmaicać. Ograniczeniem jest wyobraźnia.

Zapiekankę z powodzeniem zrobić można w układzie warstwowym. Wówczas jeden składnik trafia na drugi. Inną propozycją jest zapiekanka przygotowana ze składników zmieszanych. Wykorzystuje się tutaj zazwyczaj mięso mielone. Trzeba je nieco podsmażyć na patelni z warzywami i ulubionymi przyprawami. Łatwiejsze jest przygotowanie zapiekanki z szynką czy kurczakiem. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć po rybę - łososia lub tuńczyka.

Doskonałym dodatkiem do zapiekanek makaronowych jest ser żółty. Topi się on pod wpływem wysokiej temperatury i dodaje potrawie smaku. Stanowi dla zapiekanki idealną warstwę wierzchnią. Osoby, które za nim nie przepadają, mogą całość zalać sosem beszamelowym lub bolońskim.

Jak zrobić wegetariańską zapiekankę makaronową?

Spore pole do popisu dają także zapiekanki w wersji dla wegetarian. Są to potrawy tak uniwersalne, że można stworzyć naprawdę w tym przypadku naprawdę różnorodne wersje smakowe. Mięso wcale nie jest trudne do zastąpienia. Wystarczy postawić na pyszne i zdrowe warzywa. Strzałem w dziesiątkę jest szpinak podsmażony z cebulą. Sprawdzą się także pieczarki. Smaczną zapiekankę makaronową przygotować można z bakłażanem czy kalafiorem.

W przypadku zapiekanek wegetariańskich warto się także pokusić o przygotowanie odpowiedniego sosu. Doskonałym rozwiązaniem jest popularny beszamel, który świetnie podkreśla smak warzyw. W klasycznej wersji zawiera produkty zwierzęce, ale i na to jest sposób. Wystarczy sięgnąć po mąkę i mleko roślinne. Sos beszamelowy powstać może na bazie każdego tłuszczu, płynu i mąki. Nie muszą być to produkty pochodzenia odzwierzęcego. Sos podsmaża się na patelni, cały czas mieszając. Nie mogą bowiem powstać grudki. Potem można go doprawić do smaku pieprzem, solą, papryką, musztardą czy gałką muszkatołową.

Zapiekanki to z pewnością potrawy smaczne i szybkie do przygotowania. Doskonale sprawdzają się na co dzień np. jako obiad. Wykorzystywać je też można przy okazji różnego rodzaju imprez. Warto więc znać co najmniej kilka przepisów na zapiekanki makaronowe.

Zapiekanka makaronowa - potrawa idealna?

Zapiekanki to potrawy, które cieszą się naprawdę dużą popularnością. Trudno się temu dziwić. Są proste do przygotowania, a przy tym smaczne i mogą być bardzo sycące. Doskonałym przykładem są właśnie zapiekanki makaronowe, które nierozerwalnie kojarzą się z kuchnią włoską. Tego typu dania każdy bez problemu przygotować można we własnym domu.

Ze zrobieniem zapiekanki makaronowej nikt nie powinien mieć kłopotu, także niedzielny kucharz. Pod ręką wystarczy mieć podstawowe składniki spożywcze, piekarnik i naczynie żaroodporne. W praktyce nawet przygotowanie słynnej lazanii nie jest zbyt skomplikowane.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl