do kasy suma: 0,00 zł
Jaka kawa do ekspresu jest najlepszym wyborem?
Jaka kawa do ekspresu jest najlepszym wyborem?

Jaka kawa do ekspresu jest najlepszym rozwiązaniem? Jej smak zależy w dużej mierze od gatunku ziaren, stopnia wypalenia, świeżości czy rodzaju używanego urządzenia. Na pierwszy rzut oka wydawać się to może nieco skomplikowane, ale wcale tak nie jest.

Jaka kawa do ekspresu - arabika, robusta i liberica

Wyróżnia się trzy główne gatunki kawy. Różnią się one walorami smakowymi, wyglądem ziaren i miejscem uprawy. Arabica to najlepszy wybór dla osób, które lubią delikatną kawę pozbawioną goryczy. Nie zawiera ona zbyt dużo kofeiny. Powszechnie uznaje się ją za najbardziej szlachetny gatunek kawy na świecie. Robusta to propozycja idealna dla osób, które preferują kawę mocną, intensywną w smaki i zapewniającą dużą dawkę kofeiny. Na końcu warto wspomnieć także o liberice. Jest to kawa lekka, łagodna w smaku, posiadająca orzechowy aromat. Stosowana jest raczej jako wypełniacz do mieszanej innych kaw.

Wymienione wyżej gatunki mają swoje odmiany, co ma związek z miejscem czy warunkami uprawy. Sama arabica ma około 20 różnych odmian. Dużą popularnością na rynku cieszą się także mieszanki różnych gatunków w zróżnicowanych proporcjach.

Kawa do ekspresu - ziarnista czy mielona?

Jaka kawa do ekspresu jest lepszym rozwiązaniem - ziarnista czy mielona? Prawdziwie smaczną i aromatyczną kawę uzyskać można jedynie ze świeżo zmielonych ziaren. Warto więc sięgać po kawę ziarnistą, która zawiera dużo cennych wartości odżywczych. Doskonale nadaje się ona do ekspresów automatycznych, które mają zazwyczaj wbudowany młynek.

Kawa mielona jest gotowa do użytku od razu po otworzeniu opakowania. To rzeczywiście rozwiązanie bardzo wygodne. Ponadto jest ona znacznie tańsza niż kawa ziarnista. Sprawdza się w przypadku ekspresu przelewowego i kolbowego, gdy pod ręką nie ma kawy w ziarnach.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy do ekspresu?

Jaka powinna być kawa do ekspresu? Jakość produktu można dość łatwo poznać po oznaczeniach na opakowaniu. Umieszczone na nich cyfry określają podstawowe parametry ziaren, a więc ich wielkość oraz dojrzałość. Im cyfra jest większa, tym lepiej. Warto też zwrócić uwagę na oznaczenia literowe. Najlepsza gatunkowo kawa oznaczona jest jako AA lub AAA.

Jakie jeszcze przydatne informacje znaleźć można na opakowaniu kawy? Dla wielu osób spore znaczenie mają warunki uprawy i stopień twardości ziaren. Eksperci wskazują, że do ekspresu najlepiej nadają się ziarna twarde i bardzo twarde. Warto też pamiętać o skrócie EP, który informuje o tym, że kawa przeszła dodatkową kontrolę jakości.

Jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego?

Do ekspresów ciśnieniowych z wbudowanym młynkiem najlepiej nadają się kawy ziarniste. W większości przypadków stopień mielenia można ustawić samodzielnie. Duże znaczenie ma tutaj sposób wypalania ziaren. Najlepiej zdecydować się na ziarna długotrwale palowe w wysokiej temperaturze. Pozwalają one na uzyskanie aromatycznego espresso wysokiej jakości.

W tego typu młynkach nie można stosować ziaren aromatyzowanych. W czasie mielenia wydzielają one olejki eteryczne, które osiadają na częściach ekspresu i mogą doprowadzić do jego uszkodzenia. Kawę lepiej jest doprawić już po zaparzeniu.

Jaka kawa do ekspresu kolbowego?

W tym przypadku ziarna należy zmielić wcześniej, co wymaga zainwestowania w dodatkowy młynek wolnostojący. Ziaren nie należy jednak mielić na zapas, bo te szybko wietrzeją i tracą swój cenny aromat. Oczywiście zakupić można także kawę mieloną. Na opakowaniu powinna się znaleźć informacja o tym, czy nadaje się ona do ekspresu. Znaczenie ma także stopień jej zmielenia. Dotyczy to przede wszystkim ekspresów, w których kawa jest filtrowana.

Jak zaparzyć kawę w ekspresie?

Jak już wspomniano wyżej, dużo zależy od mielenia. Dlatego wiele osób kupuje kawę już zmieloną. Jednak lepszym wyborem jest ekspres z wbudowanym młynkiem wysokiej jakości. Niektóre modele pozwalają na samodzielną regulację stopnia zmielenia ziaren kawy.

Jeśli kawa jest zmielona zbyt drobno, espresso wydaje się być gorzkie i przepalone. Z kolei ziarna grube sprawiają, że napar jest wodnisty i pozbawiony smaku. Warto też zwrócić uwagę na temperaturę wody przeznaczonej do zaparzania kawy. Nowoczesne ekspresy z termoblokiem pozwalają na zachowanie stałej temperatury na poziomie około 90 stopni Celsjusza. Pod wieloma względami przewyższają one klasyczne ekspresy typu bojler, które powoli odchodzą do lamusa.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl