Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest łatwa, zwłaszcza dla osób poszukujących mieszanek najwyższej jakości. Oferta w sklepach jest zresztą coraz szersza, co sprawy nie ułatwia. Są jednak pewne wyznaczniki, które powinny być w tym przypadku pomocne. Jak zatem znaleźć na rynku naprawdę dobrą kawę w ziarnach?
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Na co zwrócić uwagę?
Oczywiście pojęcie najlepsza kawa ziarnista jest subiektywne. Przede wszystkim każdy kieruje się własnym gustem smakowym. Na smak i aromat kawy wpływa wiele różnych czynników np. jakość ziaren i ich świeżość, kraj pochodzenia bądź stopień palenia. Są osoby, które lubią nuty owocowe i kawy o mniejszej zawartości kofeiny, a inni z kolei preferują napary czekoladowe, mniej kwasowe. Co ciekawe, międzynarodowa organizacja The Specialty Coffee Association zajmuje się od lat oceną jakości kaw. Zrzesza ona m.in. baristów i producentów kawy. Jej celem jest promowanie zrównoważonej produkcji w przemyśle kawowym.
Kawa ziarnista i jej rodzaje
Jaka kawa ziarnista jest zatem najlepsza? Duże znaczenie ma rodzaj ziaren, z których się składa. W praktyce w sprzedaży znaleźć można ziarna Arabiki, Robusty lub ich mieszanki. Każda odmiana ma swoje cechy charakterystyczne.
Arabika to kawa uważana przez specjalistów za najlepszą. Ceniona jest z uwagi na swoje wyjątkowe walory smakowe. Jej produkcja zajmuje około 70% rynku kawowego. Arabika ma intensywny aromat i delikatny smak. Oferuje mniejszą goryczkę niż Robusta. Zawiera także nieco mniej kofeiny. Jest więc dobrym wyborem dla osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego.
Robusta to propozycja dla ludzi, którzy potrzebują na co dzień mocnego pobudzenia. Ziarna tej odmiany pochodzą z centralnej i zachodniej Afryki oraz z południowej Azji. Jest ona łatwiejsza w uprawie, a więc i nieco tańsza. Zawiera dużo kofeiny i ma dość intensywny smak.
Kawa ziarnista i stopień jej wypalenia
Aby odpowiedzieć sobie na pytanie, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, należy zastanowić się także nad stopniem jej palenia. Im kawa jest bardziej palona, tym ma ciemniejszą barwę, zawiera mniej kofeiny i traci swoją naturalną kwasowość. Oczywiście najlepiej wybierać kawę świeżo paloną, gdyż z czasem traci ona swoją świeżość i aromat.
W zasadzie wyróżnia się cztery rodzaje palenia kawy. Palenie jasne oznacza ziarna o najwyższej zawartości kofeiny. Napar z nich przygotowywany jest kwasowy i orzeźwiający. Najczęściej w sklepach spotkać się można z kawą o średnim paleniu. Ma ona bardziej zrównoważony smak i zawiera nieco mniej kofeiny. Ziarna o średnio ciemnym i ciemnym paleniu są już niemal czarne. Tracą swoją kwasowość i nabierają goryczki. Stają się trochę czekoladowe i orzechowe w smaku.
Kraj pochodzenia także ma znaczenie
Nie wszyscy wiedzą o tym, że duże znaczenie ma także kraj pochodzenia kawy. Jeśli mowa o wiodących jej producentach, to nie sposób pominąć Brazylii. To największy na świecie producent Arabiki i drugi Robusty. Na podium znajdują się także Kolumbia oraz Meksyk. Kawa pochodząca z Ameryki Łacińskiej jest delikatna i ma łagodny smak. Cechuje się wysoką jakością. Jednak to kawy z Afryki oferują większą różnorodność. Mogą być to ziarna o aromacie cytrusowym bądź korzennym. Dużą popularnością cieszy się kawa z Etiopii, ale warto też wspomnieć o takich producentach jak Kenia czy Zimbabwe. W Azji dominuje natomiast Robusta. Dlatego kawa ziarnista z tego regionu ma nieco ziemisty smak.
Jaką kawę ziarnistą wybrać dla siebie?
Odpowiedź na pytanie, jaka kawa ziarnista jest najlepsza, zdecydowanie do najłatwiejszych nie należy. Jest bowiem całkiem sporo czynników, które wpływają na smak i aromat naparu kawowego. Duże znaczenie ma kraj pochodzenia ziaren, metoda uprawy kawy, metoda palenia czy parzenia ziaren itd. Dodatkowo w grę wchodzą indywidualne gusta każdego człowieka. Nie bez powodu mówi się, że nie należy o nich dyskutować. Mimo to warto poznać swoje preferencje smakowe.
Na pewno warto stawiać na kawy ziarniste najwyższej jakości. W tym przypadku zdecydowanie nie można iść na kompromisy. Trzeba stawiać na kawę od renomowanych producentów. Nie da się przy tym ukryć, że kawa w ziarnach jest o wiele lepszym wyborem niż kawa mielona. Ma wyjątkowy aromat i smak. Im jest starsza, tym niestety gorzej. Dlatego robienie jej dużych zapasów nie jest najlepszym pomysłem.