
Pierwsze kawiarki były przeznaczone do stosowania na gazie. Dzisiaj jednak na rynku znaleźć można modele przeznaczone do różnego rodzaju kuchenek. Jaka kawiarka na indukcję jest najlepszym wyborem? Jak należy jej używać? Co warto wiedzieć na temat tego niepozornego urządzenia?
Czym jest kawiarka?
Czym w ogóle jest kawiarka? To niewielkich rozmiarów czajniczek ciśnieniowy przeznaczony do parzenia espresso. Oczywiście na jego bazie z powodzeniem przygotowywać można również inne rodzaje kaw. Pierwsza kawiarka zaprojektowana została we Włoszech w roku 1933. Od tego czasu jest świetną alternatywą dla klasycznych ekspresów. Pozwala na zaparzenie wyśmienitej kawy bez wychodzenia z domu. Urządzenie to znane jest również pod nazwą kafeterka, mokka czy makinetka. Pierwszy model był wykonany z aluminium. Dzisiaj dużą popularnością cieszą się także kawiarki stalowe czy porcelanowe.
Jaka kawiarka na indukcję? Co wybrać?
Nowoczesne kuchenki indukcyjne wymagają zastosowania specjalnych naczyń. Ich działanie opiera się na zjawisku indukcji, a więc wytwarzaniu pola elektromagnetycznego. Pod powierzchnią kuchenki znajdują się płaskie cewki. Współpracują one jedynie z naczyniami wykonanymi z materiałów ferromagnetycznych.
Klasyczne kawiarki aluminiowe zazwyczaj nie nadają się na indukcję. Stosować je można na kuchenkach gazowych, elektrycznych i ceramicznych. Zatem jaka kawiarka na indukcję jest najlepszym wyborem? Rozwiązaniem są przede wszystkim nowoczesne naczynia stalowe.
W jaki sposób działa kawiarka?
Kawiarka na indukcję działa tak samo jak standardowa kawiarka. Składa się więc z trzech podstawowych elementów - dolnego zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę i górnego zbiornika na napar kawowy. Całość uzupełniać powinny zaworek bezpieczeństwa i uszczelka.
W zasadzie działanie kafeterki opiera się na ciśnieniu. Pod wpływem wysokiej temperatury w zbiorniku dolnym tworzy się ciśnienie. Woda wrze, a ciśnienie wypycha ją do góry. Przechodzi wówczas przez zmielone ziarna kawy i trafia do górnego zbiornika jako espresso. Proces parzenia zajmuje maksymalnie kilka minut.
Jaki rozmiar kawiarki na indukcję wybrać?
Kawiarka to urządzenie, które za każdym razem musi mieć całkowicie napełnione sitko. Powinna się w nim również znajdować odpowiednia ilość wody. W przeciwnym wypadku zawór może nie działać prawidłowo, co utrudni ekstrakcję kawy. Warto o tym pamiętać przy zakupie kafetereki. Jeśli dany model nie ma reduktora, trzeba za każdym razem wykorzystywać pełną pojemność kawiarki. Gdy z urządzenia na co dzień mają korzystać dwie osoby, zdecydować się można na mokki oznaczone 2-4 tz. Dla czterech osób lepszym wyborem będą kawiarki o pojemności co najmniej 6 tz.
Z jakich materiałów produkowane są kawiarki na indukcję?
Kawiarki aluminiowe mają dość charakterystyczny, kanciasty kształt. Są bezproblemowe w użytkowaniu. Aluminium to materiał lekki, który szybko się nagrzewa. Nie jest jednak zbyt wytrzymały, dlatego przy intensywnym użytkowaniu może się z czasem odkształcać. Dodatkowo takie kafeterki niekiedy się odbarwiają. Przygotowywany w nich napar nie zawsze smakuje tak samo dobrze. Niestety niewiele kafeterek aluminiowych nadaje się na indukcję. Częściej spotkać się można z modelami aluminiowo-stalowymi.
Nie da się ukryć, że kawiarki stalowe nierdzewne są o wiele bardziej wytrzymałe. Bez obaw użytkować je można przez wiele lat. Są to naczynia uniwersalne, których największą wadą jest nieciekawy design. Pod tym względem przegrywają z mokkami aluminiowymi. Dodatkowo są one z oczywistych względów zawsze srebrne.
Najmniejszą popularnością cieszą się kawiarki porcelanowe. Są one bowiem dość drogie. Z drugiej strony bywają bardzo efektowne wizualnie. Oczywiście z porcelany wykonana jest jedynie ich górna część. Dolny zbiornik jest aluminiowy lub stalowy. Dlatego są to kafetereki, które użytkować można na różnych kuchenkach, także indukcyjnych. Ich dużą wadą jest podatność na uszkodzenia. Porcelana przy upadku ulega bowiem zniszczeniu.
Jaka kawiarka nadaje się na indukcję? W tym przypadku warto spojrzeć na opakowanie produktu. Stosowne informacje powinien podawać sam producent. Oczywiście, gdy dane urządzenie nie jest kompatybilne z płytą indukcyjną, nie trzeba popadać od razu w panikę. Pewnym rozwiązaniem są bowiem specjalne adaptery do płyt indukcyjnych. Przy ich pomocy na indukcji używać można różnego rodzaju naczyń.