do kasy suma: 0,00 zł
Jaki miód jest najzdrowszy? Który produkt wybrać dla siebie?
Jaki miód jest najzdrowszy? Który produkt wybrać dla siebie?

Miód to produkt wykorzystywany w kosmetyce i kuchni, ale i tak najważniejsze są jego wyjątkowe właściwości zdrowotne. Jaki miód jest najzdrowszy? W sklepach spotkać można różne jego rodzaje, które różnią się składem, smakiem i działaniem. Na które z nich warto postawić?

Jakie właściwości zdrowotne ma miód?

Miód w aż 80% składa się z cukrów prostych - glukozy i fruktozy. Dlatego wiele osób zastanawia się, czy miód na pewno jest zdrowy. Dodatkowo zawiera on mangan, kobalt, żelazo, molibden, magnez, fosfor potas czy wapń. Do tego dochodzą jeszcze witaminy - kwas foliowy, biotyna, witamina C itd. Miód wykazuje właściwości oczyszczające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Skutecznie wzmacnia organizm i chroni układ oddechowy przed przeziębieniami oraz chorobami gardła. Wspiera funkcjonowanie serca. Przychodzi z pomocą podczas leczenia miażdżycy i choroby wieńcowej. Leczy wrzody  żołądka oraz dwunastnicy. Działa przeciwbiegunkowo i zwalcza zaparcia jednocześnie. Spożywanie miodu jest polecane osobom, które mają problemy z układem moczowym. Warto go jeść przy nerwowości i bezsenności, bo wykazuje właściwości uspokajające.

Zamiast cukru miód - dlaczego warto?

Chyba każdy zdaje sobie sprawę z tego, że miód jest zdrowszy niż cukier. Zawiera wiele cennych składników, które działają leczniczo i odżywczo. Cukier tego nie ma. Dodatkowo w składzie miodu znajdują się fruktoza i glukoza. Ich wchłanianie ma miejsce w przewodzie pokarmowym. Dlatego są przetwarzane na energię. To o tyle istotne, że dobrze odżywiony organizm lepiej znosi negatywny wpływ alkoholu i innych substancji toksycznych. Szybciej się także z nich oczyszcza. Już jedna łyżeczka miodu dziennie wpływa pozytywnie na ludzkie zdrowie. Miód dodawać można do herbat, soków i wielu potraw.

Jaki miód jest najzdrowszy? Czy warto postawić na miód akacjowy?

Miód akacjowy ma jasną barwę i wyczuwalna jest w nim delikatna woń kwiatów. Zawiera flawonoidy, witaminy, minerały czy kwasy organiczne. To miód zaliczany do grupy wyrobów nektarowych.

Miód akacjowy doskonale sprawdza się w przypadku osób, które mają problemy z prawidłowym funkcjonowaniem układu pokarmowego. Reguluje trawienie i przyczynia się do likwidacji wzdęć, zaparć oraz nudności. Regularne spożywanie miodu akacjowego sprzyja wyciszeniu i redukuje skutki nadmiernego stresu.

Miód akacjowy to również bogate źródło węglowodanów. Jest więc polecany osobom, które potrzebują dużej ilości energii i to w zdrowej formie. Po miód akacjowy często sięgają sportowcy i osoby intensywnie trenujące na co dzień. Warto go wprowadzić do swojej diety także w okresie rekonwalescencji.

Miód wielokwiatowy - jakie jest jego działanie?

Jaki miód jest najzdrowszy? Zdaniem wielu osób najlepszym wyborem są miody wielokwiatowe, które działają wielokierunkowo. Powstają bowiem z różnych rodzajów kwiatów. Dlatego zawierają wiele cennych składników odżywczych. Mają wyjątkowe właściwości prozdrowotne i przynoszą ulgę w wielu dolegliwościach.

Miód wielokwiatowy ma smak i zapach uzależniony od mieszanki, która wchodzi w jego skład. To produkt, który wpływa na organizm kompleksowo. Chroni przed przeziębieniami i różnego rodzaju infekcjami. Wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i wspomaga organizm w walce ze stanami zapalnymi. Dobrze oddziałuje na układ krwionośny, pokarmowy czy nerwowy. Wykorzystywany bywa do ochrony wątroby oraz żołądka przed toksynami zawartymi w jedzeniu. Przechowywać należy go w miejscu suchym i ciemnym.

Propozycja dla ciekawych - miód kasztanowy

Jaki miód jest najzdrowszy? W zasadzie każdy ma sporo zalet i wyjątkowe właściwości. Dotyczy to także miodu kasztanowego, który w Polsce nie cieszy się jeszcze zbyt dużą popularnością. Tymczasem jest bardzo zdrowy. Powstaje z pyłku kwiatów kasztanowca, który kwitnie od maja do czerwca. Ma silny aromat i delikatnie gorzkawy smak.

Miód kasztanowy jest przede wszystkim bogaty w wapń i minerały. Dlatego z powodzeniem spożywać go można w celu uzupełnienia ewentualnych niedoborów. Wykazuje właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Stosowany jest więc w leczeniu ran wywołanych przez bakterie odporne na antybiotyki. Wchodzące w skład miodu kasztanowego witaminy, minerały i żelazo sprawiają, że wzmacnia on mięśnie i kości, a także poprawia krążenie krwi. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy opóźnia procesy starzenia się organizmu. Co ciekawe, podobne właściwości wykazuje również miód słonecznikowy.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl