Jaki ryż do risotto? Podpowiadamy, jak stworzyć danie idealne!

Risotto to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej. Jak sprawić, żeby to przygotowywane przez Ciebie smakowało jak we Włoszech? Jedynie dobrze wybrany i ugotowany ryż sprawi, że risotto będzie podobne do oryginalnego. Wybór decyduje także o czasie potrzebnym do przygotowywania całej potrawy. Jaki ryż do risotto będzie najlepszy? Poznaj tajniki włoskiej kuchni!

Jaki ryż do risotto wybrać?

Aby przygotować idealne danie, które smakuje jak prosto z włoskiej restauracji, musisz użyć jednego z 3 gatunków ryżu. Do wyboru masz:

- arborio – gatunek ten charakteryzuje się dużą zawartością skrobi i lekko zaokrąglonymi ziarnami. Bardzo szybko pochłania wodę, a po ugotowaniu ma kleistą konsystencję,

- carnaroli – należy do najlepszych gatunków. Jego ziarna są krótkie i większe niż standardowe ziarna ryżu. Po ugotowaniu jest miękki i pulchny, również mocno chłonie wodę,

- loto – charakteryzują go ziarna o okrągłym kształcie. Podczas gotowania wydziela bardzo dużo skrobi, co powoduje, że ma kleistą konsystencję.

Główną cechą ryżu do risotto jest duża zawartość skrobi oraz kształt, który powoduje, że gotowanie przebiega równomiernie. Prawidłowe przygotowanie dania gwarantuje odpowiednia konsystencja ryżu. Niestety, nie możesz użyć do przygotowania risotto ryżu długoziarnistego.

W jaki sposób ugotować ryż do risotto?

Nigdy nie płucz ryżu do risotto przed gotowaniem, ponieważ pozbawiasz go w ten sposób skrobi. Zmniejsza to jego kleistość i pozbawia kremowej konsystencji. Będziesz gotować go razem z innymi składnikami podczas przyrządzania potrawy.

Oto główne zasady gotowania ryżu do risotto:

- przygotuj 100g ryżu na jedną porcję dania,

- rozgrzej na patelni oliwę i smaż na niej cebulę,

- dodaj odmierzony wcześniej ryż i podsmaż, aż ziarna staną się przezroczyste,

- wlej stopniowo wino do ryżu, aż zostanie całkowicie wchłonięte,

- powoli dolewaj bulion, mieszając go z ryżem,

- zdejmij z ognia po uzyskaniu kleistej i kremowej konsystencji.

Tylko w taki sposób stworzysz klasyczną formę tego dania. Jeśli chcesz do risotto dodać różne dodatki np. kurczaka lub warzywa, musisz to zrobić podczas smażenia cebuli.

Bulion dodawaj stopniowo, czekaj aż odparuje poprzednia porcja. Nigdy nie zalewaj ryżu całym bulionem powodując, że będzie w nim "pływać". Danie możesz gotować jedynie na bazie wina lub bulionu. Gdy zastosujesz wodę, potrawa straci cały smak.

Najpopularniejsze odmiany ryżu do risotto znajdziesz na działach z włoską żywnością lub sklepach zajmujących się importem oryginalnych włoskich produktów. Zaopatrz się w odpowiedni ryż i stwórz danie idealne!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl