Jakie herbaty pić w ciąży? Sprawdzamy!

Nie ma chyba w Polsce domu, w którym nie serwuje się herbaty. Rano do śniadania, po południu dla lepszego trawienia, a wieczorem na spokojny sen. Napój ten ma wiele dobroczynnych właściwości, a jego spożycie przynosi dużo korzyści dla zdrowia. Jednak są pewne wyjątki od tej reguły. Przyszłe mamy powinny szczególnie zwrócić uwagę na swoją dietę, w tym na spożywane rodzaje herbat. W tym artykule podpowiadamy, jakie herbaty w ciąży są bezpieczne dla zdrowia, a których powinno się kategorycznie wystrzegać.

Herbata – czarna czy zielona?

Herbata znana jest od tysięcy lat i zyskała zwolenników na całym globie. Jej unikatowe właściwości, a także niewątpliwe walory smakowe i zapachowe sprawiają, że cieszy się niesłabnącą popularnością.

Czarna herbata na zdrowie

Do najbardziej znanych należy oczywiście napój o ciemnym zabarwieniu. Pozyskiwany jest z młodych liści, które następnie poddawane są procesowi więdnięcia, skręcenia, utlenienia oraz fermentacji. Świetnie smakuje z cytryną, imbirem albo domowej roboty sokiem malinowym. Wiele osób przełamuje gorzkawy smak miodem albo cukrem. Chociaż, jak zapewniają specjaliści, napój bez dodatków nie dostarcza do organizmu żadnych kalorii, więc może być z powodzeniem stosowany przez osoby dbające o linię.

Szklanka gorącej herbaty w zimowe, ponure dni potrafi być panaceum na chandrę, a także świetnym dodatkiem do niedzielnego, rodzinnego obiadu. Jest idealną alternatywą dla osób, które nie przepadają za smakiem kawy, a szukają naturalnego sposobu na pobudzenie organizmu. Dodatkowo wspiera pracę układu odpornościowego, a także pokarmowego. Warto po nią sięgnąć po obfitym, tłustym posiłku.

Zielona herbata na spokojny sen

Oprócz herbaty czarnej znana i lubiana jest również zielona, której delikatny, ale bardzo charakterystyczny smak podbił serca niejednego smakosza. Swój kolor zawdzięcza procesowi obróbki, kiedy liście niemal zaraz po zebraniu poddane są działaniu wysokiej temperatury, by odpowiednio wcześnie zatrzymać proces utleniania.

Ten rodzaj herbaty jest bogatym źródłem aminokwasów, fluoru, potasu, a także wielu witamin. Doskonale sprawdzi się jako napar relaksacyjny przed snem. Ukoi nerwy po długim i ciężkim dniu pracy. Aby zachować jego dobroczynne właściwości, czas parzenia nie powinien być dłuższy niż 2-3 minuty. W przeciwnym razie zielona herbata zadziała pobudzająco ze względu na zawartość teiny, która ma podobne właściwości jak kofeina. Ważne jest również to, by ten gatunek herbaty zaparzać wodą o temperaturze w granicach 70-80 stopni dla zachowania jej walorów zdrowotnych i smakowych.

Rooibos, czyli czerwonokrzew afrykański w natarciu

Wśród teinowych smakoszy, rooibos budzi skrajne emocje. Jednak wystarczy raz spróbować tego ziołowego naparu, by już na zawsze zapamiętać jego wyjątkowy smak. Ale zacznijmy od początku. Z jednej strony ten czerwonawy w swym zabarwieniu napój wlany do filiżanki czy kubka do złudzenia przypomina herbatę typu Pu-erh. Jednak różni się od niej diametralnie.

Po pierwsze mówienie o rooibos, który w swej nazwie łączy dwa człony – „rooi”, czyli czerwony oraz „bos” tłumaczony jako krzew – herbata to spora nadinterpretacja. W przeciwieństwie do niej nie jest pozyskiwany z liści wiecznie zielonego krzewu herbacianego, a z tego, co mieści się w jego nazwie, czyli czerwonokrzewu uprawianego w Południowej Afryce. Także rooibos bliżej do naparu ziołowego i tak powinien być traktowany. Ma charakterystyczny, nietypowy aromat. Można w nim zauważyć przewodnią nutę miodu. Napar wyróżnia niesamowicie delikatny smak, bez oznak goryczki będącej domeną herbat.

Rooibos to istna bomba dobroczynnych pierwiastków i substancji, które zapewnią prawidłowe funkcjonowanie Twojemu organizmowi. Bogaty jest w mikro- i makroelementy takie jak: magnez, fluor, potas, sód, żelazo, wapń, cynk oraz mangan. To również źródło witaminy C oraz przeciwutleniaczy, co sprawia, że ma bardzo korzystne działanie na Twój układ odpornościowy, a nawet może zahamować produkcję komórek nowotworowych.

Ten niesamowity napar z czerwonokrzewu wzbogacony o składniki takie jak imbir, skórka cytryny, pomarańczy albo cynamon to dodatkowy bodziec dla Twoich kubków smakowych. Jedno jest pewne, kiedy raz spróbujesz rooibos, trudno będzie Ci przejść koło niego obojętnie. Dodatkowo jest zupełnie pozbawiony teiny, dlatego może być z powodzeniem podawany dzieciom i jest bardzo wskazany oraz bezpieczny dla kobiet w ciąży.

Herbaty wieloskładnikowe dla koneserów wyjątkowego smaku

Ile razy zdarzyło Ci się stanąć przed wyborem, na jaką herbatę się zdecydować? Z dodatkiem maliny, cytryny, pomarańczy, a może imbiru? Kupujesz kilka rodzajów napoju z jednym składnikiem smakowym, co ostatecznie powoduje poważne przepełnienie szafek kuchennych? Rozwiązaniem dla Ciebie będą mieszanki herbaciane. Odpowiednio skomponowany miks poszczególnych składników, zamknięty w jednej torebce, dostarczy jeszcze więcej przyjemności Twoim kubkom smakowym. Pozwoli Ci również odkryć niebanalne połączenia jak choćby werbena z borówką, mandarynka i liście truskawki, kwiaty maku kalifornijskiego, kwiaty i liście głogu oraz koniczyna słodka. Zapoznaj się z mieszankami dostępnymi w naszym asortymencie. Smak i aromat gwarantowany!

Parz herbatę jak prawdziwy mistrz

Odpowiednio przygotowana herbata to nie tylko uczta dla zmysłów, ale także prawdziwe bogactwo dobroczynnych składników takich jak witaminy czy antyoksydanty. By nie zostały zneutralizowane w procesie przyrządzania napoju, pamiętaj, aby zawsze stosować się do zaleceń, które znajdziesz na opakowaniu. Dla przykładu: standardowy czas parzenia i temperatura, w jakiej powinno się przyrządzać czarną herbatę to około 3 minut oraz 100 stopni Celsjusza. Natomiast dla zielonej, czas jest podobny jak w przypadku poprzedniczki, natomiast najodpowiedniejsza jest woda podgrzana jedynie do 70-80 stopni. Z kolei rooibos zalewa się gorącą wodą i parzy pod przykryciem przez 5 do 7 minut.

Imbryczek, filiżanka czy kubek. Co wybrać?

Na tym polu masz ogromną dowolność. Herbatę możesz przygotować tylko dla siebie, w ulubionym kubku. Kiedy z wizytą wpada rodzina, lepszym rozwiązaniem będzie dzbanek, w którym zaparzysz większą ilość napoju, by każdy mógł się poczęstować. Natomiast, jeśli myślisz o bardziej wyszukanej, ale jakże eleganckiej formie podania herbaty, zdecyduj się na imbryczek i filiżanki. Ten sposób trafi w niejeden gust, a przy okazji herbata popijana z delikatnej porcelany smakuje jeszcze lepiej.

Jakie herbaty pić w ciąży – najlepszy wybór dla przyszłych mam

Wiele kobiet, które spodziewają się dziecka, zwłaszcza w pierwszych tygodniach stanu błogosławionego, zastanawia się, czy w ogóle może pić herbatę. Odpowiedź nie jest jednoznaczna. Bo chociaż herbata ma świetne właściwości, wpływa na nasze zdrowie, samopoczucie i dodaje witalności, to niektóre rodzaje nie są wskazane dla przyszłych mam.

Złota zasada – im mniej teiny, tym lepiej

Zatem jakie herbaty w ciąży wybrać? Przyszłe mamy powinny szczególnie zwrócić uwagę na swoją dietę. Musi być ona bezpieczna dla pociech, które noszą pod sercem. Odnosi się to nie tylko do tego, co jedzą, ale również piją.

Decydując się na szklankę czarnej herbaty, miej na uwadze, że zawiera ona teinę. Nie znaczy to, że nie możesz sobie na nią pozwolić, powinnaś jednak zachować umiar. Najlepiej, gdyby była to jedynie 200 ml porcja w cyklu dobowym. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku herbaty zielonej, najlepiej, jeżeli będzie to tylko szklanka wypita dziennie. Chyba że zdecydujesz się na wariant bezkofeinowy. Wtedy smakiem ulubionego napoju możesz cieszyć się nawet kilka razy w ciągu dnia.

Tak samo będzie, jeżeli zdecydujesz się na rooibos, który jest wolny od teiny, a poza tym wpływa korzystnie na układ trawienny, łagodząc dokuczliwe mdłości. Jest również bogaty w antyoksydanty i łagodzi nerwowość. Dlatego z powodzeniem możesz wybrać ten napar, kiedy potrzebujesz ukojenia oraz relaksu.

Kolejną doskonałą herbatą, która pomoże Ci w czasie ciąży przezwyciężyć poranne nudności, będzie ta z dodatkiem imbiru. Ale tutaj również powinnaś zachować umiar i nie przekraczać trzech filiżanek dziennie.

Jeżeli lubisz maliny, to gorący napój zawierający w swoim składzie ich dodatek jest w sam raz dla Ciebie. Pamiętaj jednak, żeby pić go dopiero od drugiego trymestru ciąży. Przygotowując się do przyjęcia nowego członka rodziny, możesz rozsmakować się również w bogatym w witaminę C granacie. Herbata z tym owocem korzystnie wpłynie na Ciebie i na Twoje maleństwo.

Jesteś w ciąży? Zawsze czytaj skład produktu

Kiedy decydujesz się na herbatę będącą mieszanką różnych składników, zawsze zwracaj uwagę na poszczególne z nich. Nie wszystkie mogą okazać się bezpieczne dla Twojego maluszka. Jeżeli nie jesteś pewna, jaka herbata w ciąży jest odpowiednia, zapytaj o to swojego lekarza prowadzącego, by zyskać pewność. Jeżeli nie będzie przeciwwskazań, możesz z powodzeniem cieszyć się aromatem wybranego naparu. Ciąża to czas oczekiwania, ale może być również doskonałą okazją dla Ciebie, by poznać nowe, fantastyczne kompozycje smakowe, które pozwolą Ci się zrelaksować i rozluźnić, ułatwią zasypianie, a także pomogą pozbyć się kłopotów gastrycznych czy trawiennych, a tym samym jeszcze bardziej cieszyć się ze stanu błogosławionego.

Newsletter
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami w sklepie i zapisz się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl