
Włochy to stolica pysznych makaronów o najróżniejszych kształtach i rozmiarach. To właśnie tutaj powstaje najlepsza na świecie pasta z lekkim sosem pomidorowym czy wyśmienitym pesto z orzechami. Włosi wiedzą, jak jeść smacznie i czerpać radość z jedzenia. Jeśli Ty także uwielbiasz śródziemnomorskie specjały, sprawdź, jakie są rodzaje włoskiego makaronu. Przeczytaj dzisiejszy wpis na naszym blogu, aby dowiedzieć się więcej.
Włoski makaron, czyli najlepsza śródziemnomorska pasta
Prawdziwy włoski makaron powstaje na bazie dwóch składników: mąki, czy inaczej semoliny z pszenicy durum i wody. Jeśli jest to makaron jajeczny, to trzecim składnikiem są oczywiście jajka.
Produkcja makaronu polega na połączeniu składników, wyrobieniu z nich ciasta o odpowiedniej konsystencji, uformowaniu we właściwy kształt i suszeniu. Co ciekawe, ciasto musi suszyć się w pomieszczeniu, którego wilgotność wynosi mniej więcej 12%, a czas, jaki na to powinien zostać przeznaczony to od 8 do 24 godzin. Tak przygotowany produkt pakuje się w opakowania. Prawdziwe, sprowadzone z Włoch makarony, dostaniesz w naszym sklepie internetowym.
Rodzaje włoskiego makaronu, czyli dziesiątki różnych kształtów
Jedni liczą je w dziesiątkach, inni w setkach. Ile jest rodzajów włoskiego makaronu, wiedzą chyba tylko Włosi. Tymczasem sprowadzane do Polski produkty są dostępne w wielu rozmiarach i w dowolnych kształtach. Od tych najbardziej popularnych, po mniej znane. Poniżej znajdziesz nasze zestawienie rodzajów makaronu.
Długi i cienki, czyli makaron spaghetti
Spaghetti to jeden z najbardziej znanych makaronów. Może występować w formie długich i cienkich, a także długich i grubych nitek. Te grubsze mają czasami osobny rodzaj z dziurką w środku. Bez względu na to, który wybierzesz, każdy będzie idealnie nadawał się do znanego włoskiego dania, czyli spaghetti bolognese. Polacy pokochali je, gdyż łączy soczysty smak pomidorów i mięsa mielonego. Posypane z wierzchu parmezanem smakuje wyśmienicie.
Długie wstążki – makaron tagiatelle
Klasycznym rodzajem makaronu jest także tagiatelle. Charakteryzuje go kształt, który jest cienki, płaski i wygląda jak cienkie wstążki. Znakomicie łączy się z gęstymi sosami. Mogą to być sosy serowe, pomidorowe lub z dodatkiem warzyw. Można podawać go jako zamiennik spaghetti.
Brat tagliatelle, czyli szerokie wstążki pappardelle
Podobny w kształcie do tagiatelle jest makaron pappardelle. Różni je jedynie szerokość wstążek, gdyż pappardelle jest znacznie szerszy. Można go podawać z ciężkimi sosami, takimi jak gulasz czy sos borowikowy z mięsem.
Makaronowe świderki – fusilli
Makaron fusilli to wykonane z płaskiego kawałka ciasta świderki. Bardzo dobrze pochłania różnego rodzaju sosy, dlatego warto podawać go do sosu neapolitańskiego lub tzw. alfredo ze śmietaną, a także do pesto. Można zastosować go do makaronowych zapiekanek w sosie i z serem.
Charakterystyczne rurki, czyli makaron penne
Makaron penne ma także kilka swoich odmian. Może być gładki lub z rowkami. Jednak zawsze rozpoznasz jego charakterystyczny kształt w postaci rurek. We Włoszech podaje się go razem z pesto lub owocami morza. Podobnie jak fusilli, sprawdzi się w zapiekankach.
Conchiglioni – makaron w kształcie muszli
Makaron conchiglioni odzwierciedla w swoim kształcie muszle. Ten mały i drobny można wykorzystać jako dodatek do sosów. Ten duży, warto napełnić farszem, mięsnym lub warzywnym, posypać serem i zapiec w piekarniku.
Urocze kokardki, czyli farfalle
Farfalla to z języka włoskiego motyl, jednak w Polsce używa się na ten rodzaj makaronu sformułowania kokardki. Pasuje do dań mięsnych i warzywnych, szczególnie dobrze komponuje się z sosem pomidorowym. Możesz podać go również z lekkimi sałatkami.
Makaron w formie dużych płatów, czyli lasagne
Lasagne to nazwa potrawy włoskiej, czyli makaronu przekładanego mięsem z sosem. Ten rodzaj makaronu, czyli prostokątne płaty idealnie nadają się do zapiekania. Możesz podać je w formie klasycznego dania lasagne lub w wersji wegetariańskiej.
Orzo – drobny makaron w kształcie ryżu
Makaron typu orzo jest malutki i bardzo drobny. W kształcie przypomina wydłużone ziarenka ryżu, jednak w smaku nie ma z nimi nic wspólnego. Można podać go do zupy pomidorowej lub jako dodatek do sałatki. Nie podaje się go do sosów.
Duże rurki makaronowe rigatoni
Trochę podobne do penne są rurki rigatoni. Makaron ten jest jednak znacznie większy i ścięty prosto. Jeśli zastanawiasz się, do czego możesz go użyć, to spróbuj podać go z ciężkimi sosami i mięsem.
Linguine, czyli młodszy brat spaghetti
Makaron linguine przypomina trochę spaghetti. Jest tak samo długi, jednak różni się tym, że jest spłaszczony. Stanowi znakomity dodatek do owoców morza i bardzo dobrze smakuje z klasycznym pesto.
Nitki z makaronu – capellini
Capellini to makaron, który w opakowaniu znajdziesz w rozwiniętej formie, która przypomina małe gniazda. To znacznie cienkie i krótsze od spaghetti nitki, które w Polsce wykorzystujemy najczęściej do zup, typu rosół czy pomidorowa. Użyj ich do lekkich sosów lub aglio oglio. Możesz przygotować ten rodzaj makaronu także w daniach dla dzieci.