do kasy suma: 0,00 zł

Tylko teraz! Do każdego zamówienia powyżej 300zł - 1kg kawy ziarnistej Lollocaffee GRATIS!
Promocja trwa do 30.06.2022 lub do wyczerpania zapasów.

 
Kawa mielona - jak parzyć? Przegląd popularnych sposobów

Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Jak dobrze zaparzyć smaczną i aromatyczną kawę, mając do dyspozycji kawę mieloną? Możliwości jest sporo. Zdecydować się można na klasyczną kawiarkę, ekspres przelewowy, kawę po turecku czy metody alternatywne. 

Kawa mielona - jak parzyć w ekspresie przelewowym?

Dużą popularnością na rynku cieszy się od lat kawa mielona. Jak ją parzyć? Świetnym rozwiązaniem można być wykorzystanie prostego ekspresu przelewowego. W ten sposób uzyskuje się napar, który od razu stawia na nogi. Zaparzona w ten sposób kawa jest łagodniejsza w smaku niż espresso, ale zawiera więcej kofeiny. Wynika to z dłuższego kontaktu ziaren kawy z wodą. Oczywiście klasyczny ekspres przelewowy nie ma dyszy do mleka, ale zawsze wykorzystać można osobny spieniacz. 

W tym przypadku mieloną kawę wsypuje się do pojemnika z filtrem. Potem do zbiornika z grzałką należy dolać wody, która po zagotowaniu przelewa się przez filtr z kawą. Cały proces trwa 10-15 minut. 

Kawa mielona - jak parzyć po turecku?

W ten sposób uzyskiwana jest kawa bardzo aromatyczna i ciemna. Pozwala szybko się rozbudzić. Jednak w tym przypadku nie wystarczy zalać ziaren wrzątkiem. Potrzeba nieco więcej cierpliwości. Należy też zaopatrzyć się w specjalny tygielek do kawy, który bywa stalowy lub emaliowany. 

Jak zaparzyć dobrą kawę po turecku? Do naczynia należy wsypać zmieloną kawę i cukier. Czasem dodaje się także korzenne przyprawy np. cynamon i kardamon. Potem naczynie stawia się na małym ogniu, ale nie można doprowadzić do zagotowania się kawy. Gdy na powierzchni pojawia się pianka, tygielek należy zdjąć z kuchenki i poczekać aż opadnie. Ten rytuał powtarza się trzy razy. 

Kawa mielona - jak parzyć w kawiarce?

Dużą popularnością w Polsce cieszą się od lat kawiarki zwane także kafeterkami czy czajniczkami moka. Są to niepozorne urządzenia składające się ze zbiornika na wodę, zbiornika na zaparzoną kawę i sitka na mieloną kawę. Stanowią ciekawą alternatywę dla dużych ekspresów ciśnieniowych. Jak działają?

Do dolnego zbiornika wlewa się wodę, a do sitka wsypuje mieloną kawę. Nie można jej ubijać. Potem wystarczy zakręcić górną część i ustawić kawiarkę na kuchence. Wrząca woda wytwarza w dolnym zbiorniku ciśnienie, które wypycha ją przez sitko z kawą do góry. Tak powstaje smaczny i aromatyczny napar. 

Kawa mielona - jak parzyć we french pressie?

French press, a więc tzw. prasa francuska to prosty i szybki sposób na uzyskanie smacznej kawy bez fusów. Napar nie ma w tym przypadku bardzo głębokiego aromatu, ale i tak ma sporo zalet. Dodatkowo zaparzacz tłokowy jest banalnie prosty w użyciu. Wystarczy ze szklanego dzbanka wyjąć tłoczek i wsypać do środka mieloną kawę. Zalewa się ją wrzątkiem i po kilku minutach dociska tłok. 

French press doskonale nadaje się także do parzenia liściastych herbat czy ziół z dodatkami. W Polsce od jakiegoś czasu cieszy się całkiem sporą popularnością. 

Kawa mielona - jak parzyć w ekspresie ciśnieniowym?

Ekspresy ciśnieniowe służą głównie do przygotowywania espresso. Jednak na jego bazie tworzy się inne napoje kawowe np. americano czy cappuccino. Parzenie kawy w tym przypadku wymaga pewnej znajomości tematu. Mieloną kawę wsypuje się do sitka, a potem ugniata za pomocą tampera. Potem sitko umieszczone powinno być w kolbie, a ta w ekspresie. W momencie, gdy woda w bojlerze uzyska odpowiednio wysoką temperaturę, wystarczy nacisnąć przycisk, aby rozpocząć proces ekstrakcji kawy. Woda przepływa dość wolno, dlatego wyciąga z kawy pełnię smaku i aromatu. 

Kawa mielona a parzenie tradycyjne

Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na zaparzenie w domu mielonej kawy niż metoda tradycyjna. Wystarczy wsypać dwie łyżeczki kawy do filiżanki lub szklanki i zalać je wrzątkiem. W momencie, gdy fusy opadną, kawa jest gotowa do picia. W Polsce parzenie tradycyjne wciąż jest bardzo popularne. Wielu baristów zaleca jednak, aby z niego zrezygnować. Dlaczego? Długi kontakt z wody z mieloną kawą powoduje wytrącenie się dużej ilości substancji szkodliwych dla zdrowia. Poza tym zaparzona w ten sposób kawa nie jest zbyt aromatyczna i smaczna. Bywa gorzka i przeparzona. 

Kawa mielona - jak można ją zaparzyć?

Jak widać, kawę mieloną zaparzyć można na wiele różnych sposobów, nie tylko tradycyjnie poprzez zalanie jej wrzątkiem. Sięgnąć można w tym przypadku po takie urządzenia jak kawiarka, french press, ekspres przelewowy czy ekspres ciśnieniowy. Wybór należy do Ciebie.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl