do kasy suma: 0,00 zł

Tylko teraz! Do każdego zamówienia powyżej 300zł - 1kg kawy ziarnistej Lollocaffee GRATIS!
Promocja trwa do 30.06.2022 lub do wyczerpania zapasów.

 
Kawiarka - jak używać? Jaki model wybrać dla siebie?
Kawiarka - jak używać? Jaki model wybrać dla siebie?

Kawiarka pozwala na zaparzenie naprawdę aromatycznej i smacznej kawy. Jak wygląda taki proces? Obsługa kafeterki wcale nie jest skomplikowana i zamyka się w kilku podstawowych krokach. Zatem jak wygląda parzenie kawy w kawiarce i co powinieneś wiedzieć na temat tego niepozornego urządzenia?

Jak zbudowana jest kawiarka?

Jak używać kawiarki? Najpierw warto wyjaśnić, jak zbudowany jest ten gadżet. Do wyboru są kafeterki o dość zróżnicowanej pojemności, która podawana jest w filiżankach espresso. Dlatego przy zakupie warto wziąć pod uwagę liczbę osób, dla których jednorazowo będzie zaparzana kawa.

Klasyczna kawiarka składa się z podstawy, do której wlewana jest woda. To ona ma kontakt ze źródłem ciepła. Wyposażona jest dodatkowo w specjalny zaworek bezpieczeństwa odprowadzający nadmiar pary wodnej, gdy ciśnienie rośnie. Dodatkowo kafeterkę uzupełnia sitko ekstrakcyjne, uszczelka z gumy, filtr i komora, do której trafia gotowa już kawa. Największą popularnością cieszą się mokki aluminiowe, ale niestety nie sprawdzają się one na płytach indukcyjnych. Kawiarki stalowe są nieco droższe, ale za to wyróżniają się większą uniwersalnością.

Krótka historia kawiarki

Pierwsza kawiarka powstała w latach 30. XX wieku za sprawą Alfonso Bialettiego. Ten włoski miłośnik kawy chciał przygotować w domu napar taki sam jak podawany w kawiarniach. Luigi De Ponti pomógł mu zaprojektować niewielki czajniczek do parzenia kawy. Składał się on z sitka, zbiornika na wodę i zbiornika na gotowy napar. Kafeterki szybko zdobyły dużą popularność we Włoszech, a potem na całym świecie.

Kawiarka - jak używać?

Wiadomo już, czym jest kawiarka. Jak używać tego urządzenia? Działa ono podobnie do ekspresu ciśnieniowego. Woda, która zaczyna wrzeć w podstawie, wytwarza wysokie ciśnienie wypychające wodę z dolnego zbiornika. Woda przepływa przez zmieloną kawę i zbiera się już jako kawa w górnym zbiorniku.

Tyle z teorii, ale co z praktyką? Do dolnego pojemnika należy wlać wodę - najlepiej miękką. Nie można przy tym przekraczać oznaczonego w środku poziomu. Kawa powinna być średnio zmielona - można zrobić to samodzielnie lub zdecydować się na zakup gotowej mieszanki. Wsypuje się ją do pojemnika na kawę, lekko dociskając. Kolejnym etapem jest skręcenie urządzenia. Potem mokkę wystarczy ustawić na źródle ciepła. Kawa przygotowywana jest bardzo szybko, bo cały proces nie zajmuje więcej niż 3-4 minuty.

Jaką wodę wlewać do kawiarki?

W klasycznym przepisie podane jest, aby do kawiarki wlewać zimną wodę. Ten sposób parzenia kawy cieszy się dużą popularnością. Jednak niektórzy eksperci zalecają używanie wody gorącej. Ich zdaniem, zanim woda nagrzeje się i przeleje do górnego zbiornika, ziarna kawy mogą się przepalić. To oczywiście wpływa negatywnie na sam naparu. Jedno jest pewne - do kafeterki należy wlewać zawsze wodę czystą i miękką. Wodę twardą warto wcześniej przefiltrować.

Jak utrzymać kawiarkę w czystości?

Kawiarka - jak należy używać to urządzenie? Nie jest to zbyt skomplikowane. Co jednak z jego konserwacją? Tutaj warto zajrzeć do instrukcji użytkowania danego modelu. Czajniczek zawsze po użyciu należy przepłukać wodą i usunąć z niego pozostałości kawy. Przed skręceniem mokka musi dobrze wyschnąć. Klasyczne kawiarki aluminiowe raz na jakiś czas potraktować można wodą z dodatkiem octu bądź kwasku cytrynowego. Unikać należy natomiast silnych detergentów. Poza tym kafeterek nie myje się w zmywarkach.

Jaką kawiarkę wybrać dla siebie?

Nie da się ukryć, że wielkość kawiarki ma duże znaczenie przy zakupie. Podawana jest ona w liczbie filiżanek espresso, które można w niej jednorazowo przygotować. Rzadziej podawana jest pojemność w mililitrach. Kawę w kafeterce należy zawsze przygotowywać z maksymalnej ilości wody. Dlatego wybór odpowiedniego rozmiaru ma tak duże znaczenie.

Poza tym powinieneś zwrócić uwagę, na jakich źródłach ciepła daną mokkę można wykorzystywać. Niestety sporo modeli dostępnych na rynku nie sprawdza się na płycie indukcyjnej. Ciekawym rozwiązaniem są urządzenia elektryczne, które wymagają podłączenia do sieci. Warto też wspomnieć o kawiarkach, które wyposażone są np. w dodatkowy pojemnik na mleko. Przy ich pomocy przygotować można nie tylko espresso, ale i cappuccino. Dla wielu osób spore znaczenie ma również design. W końcu kafetereki często pełnią również funkcję dekoracyjną. Do wyboru są modele o różnorodnej kolorystyce i kształtach. Każdy powinien bez problemu znaleźć mokkę idealną dla siebie.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl