Kuchnia włoska przystawki – wszystko, co musisz o nich wiedzieć

Kuchnia włoska słynie z przepysznego jedzenia, które cieszy się uznaniem na całym świecie. To jednak nie tylko popularne dania, takie jak spaghetti, pizza czy znane desery. Są to także tak zwane antipasti, czyli przystawki kuchni włoskiej. Czy wiesz, jakie znaczenie mają przystawki w kuchni włoskiej? Jakie są te najbardziej znane, a jednocześnie najpyszniejsze? Czy żeby spróbować włoskich przystawek, konieczna jest wycieczka do Włoch? Podpowiadamy!

Rola przystawek w kuchni włoskiej

Włosi kochają jedzenie całym sercem. Potrafią je docenić i celebrować bardziej niż inne narody. Już od dzieciństwa są oni prawdziwymi smakoszami, w ich życiu posiłki odgrywają ogromną rolę. Wynika to między innymi z przywiązania do tradycji, a także z prawdziwego delektowania się jedzeniem. Posiłki są dla nich czasem relaksu, spotkań rodzinnych, świętowania. W momencie, gdy chce się zrozumieć prawdziwą rolę przystawek kuchni włoskiej, należy wiedzieć, co Włosi jedzą w ciągu dnia. Poranek rozpoczynają zazwyczaj od skromnego śniadania. Składa się ono z mocnej kawy i czegoś słodkiego jak rogalik. Między 12-14 spożywają lunch, na który wybierają głównie dania mączne, mięsne oraz owoce. Prawdziwa uczta zaczyna się dopiero wieczorem, w porze kolacji. To właśnie wtedy odbywają się spotkania rodzinne i towarzyskie. Koniecznie jest wtedy serwowane wino, poprawiające nie tylko trawienie, ale i nastrój biesiadników. Włosi bardzo często spożywają posiłki w restauracjach. Swoją ucztę rozpoczynają od przystawek, nazywanych antipasti. Są to dania, które podaje się przed głównym posiłkiem. Ich główną funkcją jest zaostrzenie apetytu i przygotowanie podniebienia na główne danie. Co najczęściej jest podawane w kuchni włoskiej na przystawkę? To między innymi warzywa marynowane w oliwie, grzanki, oliwki, sałatki, talerze pełne wędlin. Przystawki stanowią część tradycyjnych włoskich posiłków. Są przez nich lubiane i chętnie spożywane.

Kuchnia włoska przystawki – top 8!

Przedstawiamy najpopularniejsze przystawki kuchni włoskiej.

  1. Bruschetta – to chrupiąca grzanka. Najczęściej podaje się ją posmarowaną oliwą i czosnkiem, następnie układa się na niej dodatki – pomidory, ser mozzarella i bazylię. Może być ona podawana również w zestawie, czyli tris di bruschette. Grzanki serwuje się wtedy z różnymi dodatkami, oprócz pomidorów, może to być szpinak, a także ser i wędliny.
  2. Foccacia – to przystawka, która przypomina spód pizzy, jednakże pozbawiona jest sera i sosu pomidorowego. Zamiast tego stosuje się inne dodatki, na przykład rozmaryn, sól, szałwię, oliwki, suszone pomidory. Podaje się ją na ciepło.
  3. Carpaccio – w klasycznej wersji to plastry surowego mięsa, zazwyczaj wołowego. Kucharz cienko je kroi, następnie rozbija. Podaje się je parmezanem, rukolą, oliwą z oliwek. Carpaccio doczekało się również wersji wegetariańskich. Zamiast mięsa serwuje się warzywa, na przykład buraki. Jednakże wersja ta nie stanowi już tradycyjnego włoskiego antipasti.
  4. Caprese – prosta sałatka. Składa się ona z naprzemiennie układanych plasterków pomidora, sera mozzarella oraz listków bazylii.
  5. Caponata – to duszone warzywa, mocno przyprawiane. Mogą to być między innymi bakłażan, papryka, cebula, pomidory, seler, oliwki lub kapary. Wraz z nimi podaje się czosnek, a czasem też rodzynki. Przystawkę tę serwuje się na zimno.
  6. Peperoni con accinga – czyli papryka faszerowana sardelami.
  7. Przystawki z owocami morza, czyli antipasti z frutti di mare – we Włoszech przystawki z owocami morza cieszą się prawdziwym uznaniem. Można wyróżnić na przykład faszerowane kalmary (seppie ripiene), duszone w piekarniku małże (vangole in padella), czy smażone w głębokim oleju różne owoce morza, takie jak kalmary, brzany, krewetki (fritto misto di pesce).
  8. Finocchi stuffati – duszone fenkuły, czyli bulwy kopru włoskiego.

Przystawki kuchni włoskiej gdzie można je zjeść?

Chciałbyś spróbować przystawek kuchni włoskiej, a także innych dań charakterystycznych dla tego narodu? Niniejszy artykuł jednie zaostrzył Twój apetyt? Masz trzy wyjścia. Po pierwsze możesz wybrać się w podróż do Włoch. To propozycja zdecydowanie najlepsza, umożliwiająca Ci spróbowanie prawdziwych włoskich przysmaków, wykonanych z lokalnych produktów. Jeżeli jednak ta opcja jest poza Twoim zasięgiem finansowym, możesz odwiedzić włoską restaurację. Znajdują się one w każdym większym mieście. Nie wybieraj jednak typowych pizzerii, a raczej ristorante lub trattorię. Z pewnością uda Ci się tam spróbować niesamowitych smakołyków. Możesz również przyrządzić przystawki kuchni włoskiej w swojej kuchni! Pamiętaj, żeby do ich przygotowania wykorzystać wysokiej jakości produkty. Starannie wybierz warzywa, najlepiej te sezonowe. Nie zapomnij także o włoskich przyprawach oraz oliwie z oliwek.

Włosi nie wyobrażają sobie swojej kuchni bez przystawek. Nie ma się im co dziwić! Śmiało możesz spróbować przygotować włoskie przystawki w swojej kuchni. Użyj do tego wysokiej jakości oliwy z oliwek i mieszanek przypraw, które znajdziesz w naszym sklepie. Pomogą Ci one nadać Twoim przystawkom niepowtarzalnego, włoskiego smaku

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl