Makaron MONOGRANO FELICETTI „IL CAPPELLI” Spaghettoni – oryginalny włoski makaron z semoliny na polskim rynku!

Przypuszczalnie nie ma osoby, która myśląc o makaronie, zwłaszcza długim i cienkim jak spaghetti, nie ma skojarzeń z Włochami. To właśnie ten kraj uważany jest za kolebkę tego niezwykłego produktu. Można go z powodzeniem połączyć z najróżniejszymi dodatkami, a tym samym zyskać dania, choć podobne, to o zupełnie innych walorach smakowych oraz zapachowych. Dlatego też makaron zyskał swoich zwolenników na całym świecie, a mnogość jego odmian może przyprawić o zawrót głowy. W tym artykule przedstawimy Ci prawdziwy, włoski makaron z semoliny – Monograno Felicetti „Il Cappelli”, który uważany jest za najlepszy na świecie. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do lektury!

Czym jest makaron?

Legend o tym, jak ten niesamowity produkt trafił do Europy, jest kilka. Najczęściej powtarzaną historią jest jednak ta, że zawędrował na Stary Kontynent dopiero w XIII wieku z włoskim podróżnikiem Marco Polo. Miał on przywieźć go z odległych Chin, gdzie makaron znany był od czasów neolitu. Trudno jednoznacznie określić, czy to faktycznie wenecki podróżnik był tym, dzięki komu możemy dzisiaj cieszyć się smakiem potraw na bazie tego produktu. Faktem jest natomiast, że makaron bardzo szybko podbił serca ludzi, niezależnie od długości i szerokości geograficznej.

Co właściwie kryje się pod popularną nazwą „makaron”? To nic innego jak połączenie mąki oraz wody, a także wiedzy i doświadczenia, które umożliwiają idealne skomponowanie tych składników tak, aby produkt finalny zachwycał swoim smakiem i konsystencją. W tych najlepszych, prawdziwych makaronach nie znajdziesz dodatku substancji zagęszczających, spulchniaczy, polepszaczy, barwników, a tym bardziej konserwantów. Oryginalny i tradycyjny proces produkcji je wyklucza, gdyż nie są one potrzebne.

Możesz zapytać, czy w takim razie taki makaron może być przechowywany przez dłuższy czas? Oczywiście! A to wszystko za sprawą odpowiednio dobranej techniki suszenia, która przebiega zwykle w kilku etapach. Cykl ten musi zostać przeprowadzony z najwyższą starannością, aby dostarczony do Ciebie produkt zachował wszystkie właściwości takie jak sprężystość, konsystencja po ugotowaniu, a przede wszystkim niepowtarzalny smak i aromat. Wybierając makaron Monograno Felicetti "Il Cappelli" Spaghettoni, który znajdziesz w naszym asortymencie, możesz mieć pewność, że tak właśnie będzie.

Al dente, czyli idealnie przygotowany makaron

Wiele osób traktuje makaron jako dodatek do potrawy. Tymczasem każdy Włoch wie i potwierdzi, że to właśnie makaron jest głównym składnikiem serwowanego dania. W słonecznej Italii ten produkt przygotowywany jest na wiele sposobów, a sam jego wygląd może zaskoczyć. Nie jest to bowiem ociekające sosem danie, w którym makaron niknie pod jego obfitą warstwą. Jak już wspominaliśmy, gra on pierwsze skrzypce. Niezależnie od tego, czy będzie to kremowa carbonara przyrządzona na bazie jajek, czarnego, świeżego pieprzu, guanciale oraz sera pecorino romano czy niezwykle aromatyczne aglio e olio, które stanowi połączenie oliwy, czosnku i oczywiście makaronu. W obu wypadkach świetnie sprawdzi się idealnie cienkie spaghetti bądź nieco grubsze spaghettoni, doceniane przez szefów kuchni na całym globie.

Jednak, aby potrawa zachwycała swoim smakiem oraz zachęcała wyglądem do jej skosztowania, musi zostać spełniony bardzo ważny warunek, o którym niektórzy zapominają, albo, co gorsza, bagatelizują go. Mianowicie, makaron musi zostać przygotowany al dente. Oznacza to czas gotowania wahający się najczęściej między 4 a 8 minut. Tylko dzięki temu produkt zachowa swoją sprężystość. Będzie lekko twardawy, w sam raz „na ząb”.

Pamiętaj także, aby od razu po wyjęciu z gorącej wody nie przelewać makaronu zimną. Dzięki temu skrócisz czas przygotowania całego dania. Nie warto również dodawać oliwy do wody, gdyż wbrew utartemu przekonaniu, a co najważniejsze wbrew prawom fizyki, nie zabezpieczysz w ten sposób makaronu przed sklejeniem. Tłusty dodatek wypłynie na wierzch i nie wpłynie na jakość gotowanego składnika. Aby danie wyszło naprawdę pierwszorzędnie, wystarczy poświęcić kilka minut i co jakiś czas przemieszać zawartość rondla. Makaron się wówczas ładnie rozdzieli oraz nie przywrze do dna.

Niektórzy nie wyobrażają sobie, by cienkich nitek nie doprawić odrobiną, a nawet większą szczyptą soli już na etapie gotowania. Zdania w tej kwestii są podzielone i tak naprawdę można tutaj z powodzeniem odnieść się do swoich preferencji kulinarnych. Pewne jest natomiast to, że kiedy przygotowujesz aromatyczny makaron z dużą ilością czosnku i bazylii, sól może zepsuć cały efekt, gdyż zdominuje potrawę. Dlatego, jak zawsze i jak w każdej dziedzinie życia, także i w kuchni, umiar jest na wagę złota.

Makaron z semoliny – rozsmakuj się we włoskiej kuchni i zadbaj o swoje zdrowie!

Coraz więcej mówi się o zdrowym odżywianiu. Wzrosła świadomość, że to, co jemy, przyczynia się do tego, jak się czujemy. Odpowiednią dietą możesz wyeliminować sporą ilość dolegliwości i zadbać o kondycję swojego organizmu. Co najważniejsze, a o czym wiele osób zdaje się zapominać, zbilansowany program żywieniowy wcale nie musi być nudny i bezsmakowy. Wystarczy, że do przygotowywania codziennych potraw wybierzesz produkty o bardzo dobrej jakości. Takim właśnie jest makaron Monograno Felicetti „Il Cappelli” Spaghettoni. W jego składzie nie znajdziesz niczego innego jak tylko ekologiczną semolinę z pszenicy durum cappelli oraz wodę. Proste, prawda? A do tego bardzo zdrowe.

Dlaczego ten makaron jest tak wyjątkowy? To wszystko za sprawą semoliny. To gruboziarnista mąka, o żółtawej barwie, która powstaje ze zmielenia twardej pszenicy durum. Oznacza to, że przygotowane z niej produkty są bogatym źródłem białka, a także cennych substancji pokarmowych takich jak witaminy, zwłaszcza z grupy B – tiamina, niacyna, ryboflawina oraz mikro- i mikroelementy – magnez, sód, cynk, fosfor, żelazo, a także foliany. Jest więc świetną alternatywą dla tradycyjnej, dobrze nam znanej białej mąki pszennej.

Co ważniejsze produkty przygotowane z semoliny, w tym makarony, doskonale nadają się dla diabetyków, a także osób zmagających się na co dzień z insulinoopornością. Mają bowiem o połowę niższy indeks glikemiczny w porównaniu do produktów zawierających w swoim składzie mąkę pszenną. Dlatego możesz z powodzeniem włączyć semolinę do swojej stałej diety.

To również doskonała propozycja dla osób, które dbają o linię. Duża zawartość błonnika pokarmowego to gwarancja, że po posiłku będziesz miał przyjemne, ale nie obciążające, uczucie sytości na dłużej. Rzadziej najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Błonnik zapewnia również utrzymanie prawidłowej perystaltyki jelit oraz poziomu cholesterolu we krwi.

Nadal zastanawiasz się, czy semolina jest dla Ciebie? Do listy dobroczynnych działań wynikających z jej stosowania dodamy jeszcze poprawę funkcjonowania układu odpornościowego, zmniejszenie ryzyka depresji oraz spowolnienie rozwoju otępienia starczego.

Monograno Felicetti „Il Cappelli” – prawdziwy włoski makaron w Twoim domu!

Mistrzowie włoskiej kuchni już dawno docenili semolinę. Na jej bazie przygotowują najróżniejsze produkty. Jednym z nich jest makaron, który w kraju Wiecznego Miasta jest podstawą diety. Dlaczego wybierają semolinę? To proste. Ponieważ powstaje z twardej pszenicy durum, a makarony przygotowane na jej bazie chłoną mniej wody w procesie gotowania. To natomiast sprawia, że o wiele łatwiej przyrządzić doskonałą potrawę al dente, która będzie obfitowała w błonnik, witaminy oraz minerały, zapewniając Tobie oraz Twoim bliskim sporą dawkę zdrowia na co dzień.

Proponowany przez nas makaron będzie więc namiastką Włoch w najlepszym wydaniu, którą możesz się cieszyć w swoim domu. Do jego produkcji wykorzystywana jest pszenica durum pochodząca z ekologicznej farmy w Apulii. W połączeniu z nieskazitelnie czystą i rześką wodą źródlaną, która początek bierze w Dolomitach, daje wyjątkowy i niepowtarzalny smak Monograno Felicetti „Il Cappelli” Spaghettoni. Daj się zaskoczyć jego kremową konsystencją oraz sprężystością. Bez wątpienia, każde danie przygotowane na jego bazie będzie prawdziwą ucztą dla Twoich kubków smakowych, niezależnie od tego, w jakiej formie go podasz – z grzybami, parmezanem, pesto, czosnkiem czy pomidorkami. Zawsze będzie smakował rewelacyjnie, przywodząc na myśl słoneczną i aromatyczną Italię. 

Oferowany przez nas produkt jest w 100 procentach oryginalny i uważa się go za najlepszy makaron na świecie. Został doceniony przez włoskich szefów kuchni, którzy wykorzystują go w swoich popisowych daniach.

Aby spróbować tego niesamowitego makaronu, nie musisz już wybierać się w podróż do Italii. Teraz wystarczy jedno kliknięcie, byś mógł delektować się jego wyjątkowym smakiem w domowym zaciszu. Sprawdź naszą ofertę i zamów makaron Monograno Felicetti „Il Cappelli” Spaghettoni. Dobierz ulubione składniki i przyrządź danie, które zachwyci zarówno Ciebie, jak i Twoich najbliższych.

Newsletter
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami w sklepie i zapisz się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl