
Czy wiesz, z czego słynie kuchnia włoska? Zdecydowanie z makaronów! To z ich udziałem tworzy się takie potrawy jak spaghetti bolognese, spaghetti carbonara, lasagne, a także setki innych makaronów z sosami mięsnymi lub warzywnymi. Zajadają się nimi miliony ludzi na całym świecie. Czy wiesz, jakie są najpopularniejsze makarony kuchni włoskiej i do jakich potraw sprawdzają się one idealnie? Oto nasze top 7!
Top 7 makaronów kuchni włoskiej
1. Spaghetti
To najpopularniejszy makaron kuchni włoskiej. Wyglądem przypomina sznurki. Wspaniale nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i roślinnych. Ma wielu zwolenników na całym świecie, którzy spożywają go na przykład w takich potrawach jak spaghetti bolognese lub carbonara.
2. Tagliatelle
To także długie sznurki makaronu, podobnie jak spaghetti. Są one jednak znacznie grubsze. Istnieje kilka typów tagliatelle, różnią się one kształtem, wykończeniem i szerokością. Można je łączyć z różnymi daniami i sosami, na przykład zrobić z nim pastę z sosem z pomidorów, mięsem mielonym, warzywami i czerwonym winem.
3. Penne
To jeden z najpopularniejszych rodzajów makaronu, mający kształt skośnej rurki. Ma szerokie zastosowanie w kuchni włoskiej, gdzie wykorzystywany jest między innymi do zapiekanek, zup, sałatek, gulaszu, pasuje także do sosów.
4. Fusilli
To makaron o skręconym kształcie, przez wielu Polaków nazywany świderkami. Jest bardzo uniwersalny, dlatego też można dodawać go zarówno do dań lekkich i delikatnych (na przykład sałatek, zup, past), jak i do ciężkich potraw, jak mięsa.
5. Lasagne
Makaron mający kształt cienkiego prostokąta. Przeznaczony jest do przekładania różnymi sosami, a następnie zapiekany. Zazwyczaj wykorzystuje się go do różnego rodzaju zapiekanek, a także oczywiście do przyrządzania włoskiej potrawy o tej samej nazwie, czyli lasagne.
6. Bucatini
Bucatini na pierwszy rzut oka przypomina spaghetti. W rzeczywistości jednak jest znacznie grubszy, a także posiada w środku niewielką dziurkę. Idealne komponuje się z ciężkimi, mięsnymi sosami.
7. Farfalle
To makaron w kształcie prostokąta zaciśniętego pośrodku w taki sposób, że przypomina motylka. W naszym kraju znany jest pod nazwą kokardek. Najlepiej sprawdza się w towarzystwie sosów na bazie warzyw.
W kuchni włoskiej makarony to podstawa. Stanowią one bazę wielu potraw. Jaki jest Twój ulubiony? Z pewnością znajdziesz go w naszym sklepie. Oferujemy naszym klientom szeroką ofertę makaronów, idealnych do przyrządzenia włoskich (i nie tylko) potraw.