Kuchnia włoska to przede wszystkim kuchnia zdrowa i bardzo prosta. Czy wiesz, że makaron składa się z wody, mąki oraz jajka? Nie bój się eksperymentować i sprawdź, co może zagościć na Twoim stole w najbliższy weekend – oto pyszne dania kuchni włoskiej, które pokochasz od pierwszego kęsa!
Pizza Neapolitana – pizza, którą zna każdy
Kiedy myślisz pizza, widzisz prostotę i świeże, wysokiej jakości składniki. To wszystko razem tworzy coś, co wielu uważa za idealny posiłek dla każdego. Wielu określa pizzę jako chleb z serem mozzarella, pomidorami oraz oliwą z oliwek. Taka jest właśnie pizza Neapolitana – najpopularniejszy placek na świecie i jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej.
Chcesz zrobić pizzę idealną? Pomidory muszą pochodzi z okolic Neapolu, podobnie jak oliwa. Na szczęście teraz to nie problem. Dzięki sklepom specjalizującym się w sprzedaży oryginalnych, włoskich składników możesz taką pizzę zrobić w Warszawie, Gdańsku a nawet Krakowie. Szeroki wybór włoskich smakołyków czeka na Ciebie np. w ofercie naszego sklepu.
Lasagne – makaron idealny dla młodszych i starszych
Jeden z najstarszych na świecie przepisów na makaron to przepis na lasagne. To tradycyjne danie kuchni włoskiej robi się z warstw plastrów makaronu, mięsa, sosu i sera. Składniki należy układać tak, aż zapełni się całe żaroodporne naczynie.
Chociaż istnieje niezliczona ilość sposobów na przygotowanie lasagne, najpopularniejszą odmianą pozostaje ta klasyczna. Najważniejszy jest w niej sos boloński na bazie mięsa wieprzowego, sos beszamelowy i ser – Parmigiano-Reggiano.
Problemem może być odwieczna dyskusja na temat tego, czy lasagne wymyślono we Włoszech, czy może to pomysł starożytnych Greków. Nie jesteśmy od roztrząsania tego typu problemów. My zapraszamy na zakupy i... włoskie gotowanie.
Lody, lody dla ochłody
Podobnie jak z lasagne – Włosi nie wynaleźli lodów, ale z pewnością udoskonalili proces ich produkcji na przestrzeni wieków. Historia włoskich lodów sięga czasów renesansu. Czasów, w których do Polski przybyła królowa Bona. Znawcy twierdzą, że obecnie we Włoszech jest około 37 000 rodzajów lodów. Najlepsze można znaleźć w Rzymie lub Florencji. Prawdziwe lody są robione przez rzemieślników i zawierają mniej tłuszczu i dużo naturalnego aromatu. To słodkie “danie” kuchni włoskiej skradło już niejedno serce.
Spaghetti – makaron narodowy Włoch
Jednym z najlepszych dań kuchni włoskiej jest niewątpliwie spaghetti. Powstało ono w XIX wieku w Neapolu. To rodzaj długiego i cieniutkiego makaronu. Znawcy twierdzą, że najlepiej gotować go od 8 do 12 minut, by uzyskał idealną miękkość. Potem możesz zalać go wybranym sosem. Najlepszy będzie oczywiście ten z prawdziwych, włoskich pomidorów.
Bon apetit!