Ocet balsamiczny - do czego pasuje i jakie ma właściwości?

Ocet balsamiczny - do czego pasuje i jak go używać w kuchni? Ten oryginalny produkt kuchni włoskiej jest doskonale znany i ceniony na całym świecie. Ma bowiem wyjątkowe walory smakowe, a przy okazji działa prozdrowotnie. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Czytaj dalej i sprawdź, co musisz o nim wiedzieć.

Czym jest ocet balsamiczny?

Ocet balsamiczny jest uzyskiwany z zagęszczonego moszczu, a więc soku wyciskanego ze specjalnych szczepów winogron. Ten jest później poddawany procesowi dojrzewania i fermentacji w drewnianych beczkach. Klasyczny ocet balsamiczny ma około 12 lat. Jednak bardziej szlachetne odmiany dojrzewają nawet 25 lat. Co ciekawe, oryginalny produkt powinien mieć oznaczenie Aceto Balsamico Tradizionale di Modena. Otrzymują je octy z certyfikowanych sadów, które produkowane są według tradycyjnej receptury. Oprócz tego w sklepach znaleźć można octy balsamiczne z innych szczepów winogron, ale nie mają one już tak wyjątkowych właściwości jak ocet balsamiczny z Modeny.

Ocet balsamiczny - do czego właściwie pasuje?

Oczywiście ocet balsamiczny to popularny dodatek do wielu potraw kuchni włoskiej - mięs, past, owoców morza itd. Dodawany jest również do deserów i lodów, co dla wielu osób może być sporym zaskoczeniem.

Ocet balsamiczny jest często stosowany jako dressing do sałatek. W Polsce dużą popularnością cieszy się m.in. sałatka caprese, a więc przystawka w kolorze włoskiej flagi. Pokrojone plastry pomidora, ser mozzarella i liście bazylii układane są w tym przypadku na talerzu, a potem polewane oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Ocet balsamiczny pasuje zresztą do wielu serów np. parmezanu czy grana padano.

Właściwości octu balsamicznego

Wiadomo już, do czego pasuje ocet balsamiczny. Warto się jednak zastanowić także nad jego wyjątkowymi właściwościami. W skład octu balsamicznego wchodzą m.in. kwasy jabłkowy, octowy i winny. To dzięki nim produkt ma właściwości odkażające i bakteriobójcze. Przed laty zresztą wykorzystywano go powszechnie w medycynie.

Ocet balsamiczny zawiera także sporo wapnia, potasu, sodu, fosforu i magnezu. To cenne źródło polifenoli. Te przeciwutleniacze skutecznie opóźniają procesy starzenia się organizmu. Na tym jednak nie koniec. Wiele badań wskazuje, że ocet ten może regulować poziom cholesterolu. Jego regularne spożywanie pozwala na regulację ciśnienia krwi i poziomu cukru. Ocet balsamiczny może również usprawnić metabolizm. Przyspiesza trawienie i wspomaga rozkład tłuszczów.

Ocet balsamiczny - zastosowanie praktyczne w kuchni

Do czego pasuje ocet balsamiczny? Na pewno nie jest to produkt przeznaczony do gotowania. Podgrzewanie zabija jego wyjątkowy aromat. Nie należy również przesadzać z jego ilością. Octem balsamicznym skrapia się potrawy na chwilę przed ich zaserwowaniem. Wystarczy zaledwie kilka kropli, aby wzbogacić ich smak.

Prawdziwymi mistrzami są w tym przypadku Włosi. Dla nich ocet balsamiczny to przyprawa uniwersalna, której nigdy nie mieszają z innymi dodatkami. Nie robią z niej także sosów do sałatek. Octem jedynie skrapiają gotowe już potrawy. Polewają nim również lody czy desery z truskawkami w roli głównej. Ocet balsamiczny wykorzystują do risotto, piersi z kaczki, owoców morza, steków, szynki parmeńskiej, grillowanych warzyw itd. Ten popularny produkt doskonale podkreśla smak ryb i surowych mięs.

Jak wspomniano wyżej, octu balsamicznego nie należy podgrzewać. Można jednak zrobić niewielki wyjątek i skropić nim patelnię po usmażeniu mięsa. Powstaje w ten sposób doskonały sos. Francuzi ocet balsamiczny dodają również do karmelizowanej cebuli pod koniec procesu duszenia. Co ciekawe, produkt ten nie ma terminu przydatności do spożycia. Jednak w buteleczce już nie dojrzewa. Jest dość drogi, ale za to niezwykle wydajny.

Jaki ocet balsamiczny warto kupić?

Jak znaleźć naprawdę dobry ocet balsamiczny? Duże znaczenie ma jego skład. Nie może być to produkt zabarwiany karmelem czy dosładzany cukrem bądź sokiem jabłkowym. Unikać należy octów zawierających konserwanty. Warto stawiać na produkty ekologiczne i naturalne. Niestety te z supermarketów mają zazwyczaj bardzo niską jakość i z prawdziwym octem balsamicznym mają niewiele wspólnego. Tworzone są z udziałem sztucznych zagęszczaczy.

Oczywiście najlepiej wybierać octy oznaczone logo certyfikatu DOP. Jest to skrót od Denominazione di Origine Protetta. To specjalna kategoria produktów wytwarzanych w danym regionie czy miejscu.

Newsletter
Bądź na bieżąco z promocjami i nowościami w sklepie i zapisz się
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl