Oliwa z oliwek. Jaka najlepsza do sałatek i sosów?

Szukasz zdrowego źródła witamin i składników mineralnych? W dużych ilościach zawiera je oliwa z oliwek. Jaka najlepsza? W sklepach znajdziesz głównie produkty z krajów śródziemnomorskich. Na co zwracać uwagę przed zakupami?

Po czym poznać prawdziwą oliwę?

Oliwa z oliwek króluje na naszych stołach od lat. Ze względu na swój skład uchodzi za najzdrowszy olej. Patrząc na butelkę, miej jednak świadomość, że w jej wnętrzu niekoniecznie znajduje się najlepsza oliwa z oliwek. Producenci nieraz starają się sprzedać swoje produkty, uszlachetniając ich skład. W efekcie łatwo znaleźć mieszanki oleju rzepakowego ze słonecznikowym, gdzie tylko mała część zawartości to prawdziwa oliwa. Jak poznać czy kupiłeś to, co chciałeś? Wystarczy spojrzeć na cenę - nie może być zbyt niska. Oliwa powinna być w ciemnej butelce. Zwróć także uwagę, jakie ma właściwości po schłodzeniu. Produkt bez domieszek po włożeniu do lodówki gęstnieje.

Oliwa z oliwek - różne typy

Na półce z oliwami znajdziesz wiele produktów. To nie tylko mieszanki z innymi tłuszczami, ale też kombinacje różnych gatunków oliwy, lepszych z gorszymi. Jeśli widzisz oznaczenie Pure, możesz się spodziewać miksu rafinowanej oliwy z oliwek i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Możesz ją dodać do sałatek i sosów, ponieważ ma neutralny smak. Niestety, w jej składzie nie znajdziesz ani witamin, ani polifenoli. Podobnie jak w przypadku oliwy, pochodzącej z wytłoczyn oliwnych. Przy jej produkcji używa się substancji chemicznych. Jaka jest więc najlepsza oliwa z oliwek?

Extra vergin do dań na zimno

W każdej kuchni powinna się znaleźć oliwa z oliwek. Jaka najlepsza? Poznasz ją między innymi po intensywnym aromacie. Dzięki temu sprawdza się jako tłuszcz, a jednocześnie przyprawa. Produkty takie jak Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin Tradizionale nie powinny być podgrzewane. Dzięki temu zachowają swoje cenne właściwości. Dobra oliwa ma dokładny opis pochodzenia. Powinien się w nim znaleźć kraj pochodzenia, region, a nawet czas zbiorów. Oliwy extra virgin idealnie nadają się do sosów, dipów lub sałatek. Można je jeść nawet z samym pieczywem, np. bagietką. Oliwa przydaje się nie tylko w kuchni. Na jej bazie łatwo stworzyć wiele domowych kosmetyków.

Chcesz nadać oliwie niepowtarzalny smak? Przelej ją do butelki z szeroką szyjką. Dołóż dowolne składniki, jak zioła czy czosnek. Po kilku tygodniach otrzymasz naturalnie aromatyzowaną oliwę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl