do kasy suma: 0,00 zł
Filtrowanie
Kategorie
Producent
Cena
  • od
    do
Nowość
Promocja

Mąka

Jedyna w swoim rodzaju włoska mąka idealna na pizzę

Włoska mąka z pewnością sprawdzi się w każdej kuchni. Z jej pomocą przygotować w domu można smaczną pizzę i nie tylko. Najczęściej wykorzystywana jest w tym przypadku mąka pszenna. W końcu we Włoszech pszenica uprawiana jest w niemal wszystkich regionach. Typ mąki określany jest na podstawie ilości substancji mineralnych po spaleniu mąki w piecu w temperaturze 950 stopni Celsjusza. Im mąka jest bardziej oczyszczona, tym ma jaśniejszą barwę i mniej popiołu zawiera. Mąka typu 0 generuje wręcz minimalną jego ilość.

Oryginalna włoska mąka i jej cechy charakterystyczne

Mąka jest niewątpliwie produktem spożywczym, którego nie może zabraknąć w każdej kuchni. To podstawowy składnik wielu potraw. Zresztą produkty zbożowe stanowią główne źródło energii w codziennej diecie człowieka. Często spożywane są w formie wypieków różnego typu. Okazuje się, że to mąka w dużej mierze odpowiada za smak pizzy. Jeśli jest dobrze dobrana, ciasto jest odpowiednio wilgotne i bardzo delikatne. W tym przypadku najlepiej sprawdza się włoska mąka typu 0. Znajdziesz ją w naszym sklepie internetowym, podobnie jak inne składniki potrzebne do zrobienia pizzy.

Włoska mąka do pizzy - co trzeba jeszcze o niej wiedzieć?

Idealna mąka na pizzę powinna cechować się niską zawartością popiołu oraz substancji mineralnych. Dlatego nie sprawdzają się w tym przypadku polskie mąki tortowe. Pizza wypiekana z mąki typu 0 jest puszysta i chrupiąca. Poza tym nie przesiąka sosem. Zagniatanie ciasta z mąki tego typu jest proste, nie wymaga zbyt dużego wysiłku. Co ciekawe, zawiera ona sporo glutenu, który nadaje ciastu elastyczność oraz sprężystość. Jednak na tyle innych mąk jest to produkt naprawdę niskokaloryczny.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl