Jaką kawę wybrać? Poznaj sprawdzone metody!

Kawa - jaką wybrać?

Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez unoszącego się intensywnego aromatu małej czarnej ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Kawa, którą kupujemy w markecie i namiętnie zaparzamy każdego dnia, różni się diametralnie od wysokiej jakości kaw, które pożądane są przez baristów i smakoszy tego niezwykłego napoju. Jaką kawę wybrać? Na co zwrócić uwagę, skoro na rynku mamy tak szeroki asortyment? Skorzystaj z naszego poradnika i wybierz kawę, którą pokochasz od pierwszej filiżanki!

Od czego zacząć?

Wybierając kawę powinniśmy zwracać uwagę przede wszystkim na poziom jej palenia, od którego zależy smak. Jeżeli rozpoczynasz swoją przygodę z kawą, z pewnością zastanawiasz się jaki rodzaj kawy spełni Twoje oczekiwania i zadowoli kubki smakowe. Smakosze i eksperci często sporządzają aromatyczne mieszanki kawowe, które pozwalają na odkrycie i wydobycie prawdziwej głębi smaku z każdego ziarna. Na uwagę zasługują tutaj włoskie mieszanki neapolitańskie, które podbiły serca wielu koneserów kawy. 

Najpopularniejsze rodzaje kawy 

Do najbardziej znanych gatunków kawy możemy zaliczyć Arabikę i Robustę. Która z nich będzie najodpowiedniejsza dla Ciebie? Aby odpowiedzieć na to pytanie, zapraszamy do zapoznania się charakterystycznymi cechami obydwu. Aby więc wybrać najlepszą kawę, dzisiaj przedstawimy Wam  właściwości i cechy Arabiki oraz Robusty. 

Łagodna i zmysłowa Arabica

Arabica jest pierwszą kawą, która została zastosowana w przemyśle kawowym na szerszą skalę. Jednocześnie jest ona jedną z najpopularniejszych na całym świecie. Często może charakteryzować się lekko słodkim posmakiem, jak również łagodną nutą orzechów, karmelu czy też czekolady. Czasem wyczuwalne są również nieco bardziej owocowe nuty z kwaskowatą przewagą. Ze względu na lekkość i różnorodność nut, Arabika jest jedną z najczęściej wybieranych kaw. 

Posmak, jaki będzie znacząco wybijał się na prowadzenie jest ściśle uzależniony od regionu pochodzenia, stopnia wypalenia, jak również rodzaju gleby, gdzie kawowce dojrzewają. 

Dla Arabiki najlepszym miejscem są wyżynne tereny i tropikalny klimat okołorównikowy, dlatego też najbardziej cenionym rodzajem jest kawa z Afryki i Ameryki Południowej. Zawartość kofeiny jest równa około 0,9% - 1,4%. To właśnie Arabika posiada większą ilość tłuszczy (lipidów), stanowiących około 6-9%. Cukry w Arabice są równe około 15-17%. 

Za największego producenta Arabiki uważana jest Brazylia. 

Intensywna i wyrazista Robusta 

Za specyficzną cechę Robusty postrzegany jest jej gorzkawy, mocny i wyrazisty smak z nutką orzechów ziemnych i zbóż. W porównaniu do Arabiki, ziarna Robusty posiadają większą zawartość kofeiny. Intensywniejszy smak wynika również z metod uprawy. Ponieważ kawowce Robusty wykazują się odpornością na choroby i szkodniki, mogą także dojrzewać na niższych obszarach. Warto wspomnieć także o tym, że ziarna tej odmiany są mniej wyczulone na warunki pogodowe, jakie panują na tych terenach. 

Robusta uprawiana jest głównie na terenie Indonezji, Afryki, a przeważająca większość w Wietnamie. 

W ziarnach Robusty, tłuszcze stanowią około 3-7%, a kofeina plasuje się w granicach 1,8- 4%. Ponadto Robusta charakteryzuje gęstą i dosyć wyraźną pianką, a poziom cukrów w ziarnach wynosi 10-11,5%. 

Mieszanka, którą pokochasz!

Mieszanki Arabiki i Robusty niejednokrotnie wyróżniają się o wiele lepszym smakiem i zapachem niż sama Arabica. Dzięki połączeniu tych dwóch rodzajów kawy, osiągamy bez wątpienia aromatyczną kompozycję, którą pokochamy od pierwszego łyku. Na specjalną uwagę zasługują mieszanki Lollo Caffe, które dzięki dobraniu odpowiednich proporcji poszczególnych gatunków, tworzą wyśmienitą całość. Takie połączenie przeniesie Cię do słonecznej Italii. Sam szef kuchni Antonio Cannavacciuolo, zdobywca prestiżowych dwóch gwiazdek Michelin, umieścił w swoim szczególnym menu, właśnie kawę Lollo Caffe, rozsławiając ją aż po krańce świata. Uwiedziony jej wyrazistym aromatem i subtelną nutką łagodności stał się wizytówki tej popularnej kawy. 

Dodatkowym atutem jest fakt, że Robusta idealnie komponuje się z mlekiem, co stanowi ogromny atut dla miłośników Cappuccino, Café Latte i innych kaw białych. Mimo dodania sporej ilości mleka, aromatyczny smak Robusty nadal będzie wyczuwalny. 

Mieszanki kawy Arabiki i Robusty wyróżniają się niesamowitym smakiem, a także zbilansowaną zawartością kofeiny. Za pomocą Robusty możemy również wyważyć kwaskowatą nutę Arabiki. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl