Pyłek pszczeli zwany także pyłkiem kwiatowym ma wiele cennych właściwości. Z uwagi na wysoką zawartość substancji odżywczych stosowany jest nawet jako substancja lecznicza. Od jakiegoś czasu wykorzystywany jest również w kosmetologii. Jakie właściwości i działanie ma pyłek pszczeli? Co warto o nim wiedzieć? Czy należy go włączyć do swojej diety?
Kawa to napój, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Jak dobrze zaparzyć smaczną i aromatyczną kawę, mając do dyspozycji kawę mieloną? Możliwości jest sporo. Zdecydować się można na klasyczną kawiarkę, ekspres przelewowy, kawę po turecku czy metody alternatywne.
Tamper do ubijania kawy to przyrząd doskonale znany wszystkim baristom. Jest wykorzystywany podczas przygotowywania kawy do zaparzenia w ekspresie kolbowym. Jednak tampery nie są zarezerwowane tylko dla profesjonalistów. Co warto na ich temat wiedzieć?
French press to obok kawiarki jedno z popularniejszych i prostszych w obsłudze urządzeń służących do parzenia kawy. Podbił serca kawoszy na całym świecie. To sprzęt niedrogi, uniwersalny i bardzo prosty w obsłudze. Jak powstał i jak należy go wykorzystywać? Jaki french press wybrać dla siebie?

Sos pomidorowy to nieodłączny element włoskich makaronów. Jednak, jak sprawić, aby był on naprawdę wyjątkowy? Okazuje się, że przygotowanie tak prostego sosu wcale nie jest łatwe. Klasyczne potrawy często bywają najtrudniejsze, bo są przerabiane i niewiele mają często wspólnego z oryginalnymi recepturami. Zatem jak przygotować sos pomidorowy? Czy można to zrobić, mając pod ręką jedynie passatę?

French Press to bardzo ciekawe urządzenie służące do parzenia kawy. Cieszy się w Polsce z roku na rok coraz większą popularnością. Jest bowiem interesującą alternatywą dla klasycznej zalewajki. Jak działa tego typu sprzęt? Jak parzyć kawę we French Pressie? Czy warto zainwestować takie urządzenie?

Pierwsze kawiarki były przeznaczone do stosowania na gazie. Dzisiaj jednak na rynku znaleźć można modele przeznaczone do różnego rodzaju kuchenek. Jaka kawiarka na indukcję jest najlepszym wyborem? Jak należy jej używać? Co warto wiedzieć na temat tego niepozornego urządzenia?

Kawiarka pozwala na zaparzenie naprawdę aromatycznej i smacznej kawy. Jak wygląda taki proces? Obsługa kafeterki wcale nie jest skomplikowana i zamyka się w kilku podstawowych krokach. Zatem jak wygląda parzenie kawy w kawiarce i co powinieneś wiedzieć na temat tego niepozornego urządzenia?

Ocet balsamiczny - do czego pasuje i jak go używać w kuchni? Ten oryginalny produkt kuchni włoskiej jest doskonale znany i ceniony na całym świecie. Ma bowiem wyjątkowe walory smakowe, a przy okazji działa prozdrowotnie. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Czytaj dalej i sprawdź, co musisz o nim wiedzieć.

Jaka kawa do kawiarki jest najlepsza? Wbrew pozorom takie pytanie zadaje sobie całkiem sporo osób. Kawiarki klasyczne, indukcyjne czy elektryczne cieszą się bowiem na rynku coraz większą popularnością. Zatem co warto na ten temat wiedzieć? Jaką kawę wybrać do kawiarki?

Jaka kawa jest najzdrowsza? Najpierw warto zastanowić się nad tym, czy w ogóle jest ona zdrowa. W tym zakresie wciąż nie ma zbyt wielu jednoznacznych badań. Jednak zdaniem ekspertów picie codziennie 3-5 filiżanek kawy nie wpływa negatywnie na zdrowie. Co więcej, może zapobiec wielu schorzeniom. Oczywiście sporo zależy również od indywidualnych cech każdego człowieka i cech samych ziaren kawy.
Jaka kawa ziarnista jest najlepsza? Odpowiedź na to pytanie wcale nie jest łatwa, zwłaszcza dla osób poszukujących mieszanek najwyższej jakości. Oferta w sklepach jest zresztą coraz szersza, co sprawy nie ułatwia. Są jednak pewne wyznaczniki, które powinny być w tym przypadku pomocne. Jak zatem znaleźć na rynku naprawdę dobrą kawę w ziarnach?
Pizza to włoskie danie doskonale znane na całym świecie. Uwielbiane jest chyba przez wszystkich. Każdy miłośnik tego przysmaku wie, jak duże znaczenie ma w tym przypadku dobre ciasto. To podstawa pizzy. Może być ono cienkie i chrupiące lub nieco grubsze i puszyste. Jak zrobić ciasto do pizzy?
Jaka kawa do ekspresu jest najlepszym rozwiązaniem? Jej smak zależy w dużej mierze od gatunku ziaren, stopnia wypalenia, świeżości czy rodzaju używanego urządzenia. Na pierwszy rzut oka wydawać się to może nieco skomplikowane, ale wcale tak nie jest.
Espresso to tradycyjny napar kawowy przygotowywany na bazie zmielonych ziaren kawy. Sama nazwa doskonale obrazuje sposób przygotowywania napoju. W tym przypadku wykorzystuje się ekspresowy przepływ wody przez zmielone wcześniej ziarna. Jednak w praktyce “espresso” prawdopodobnie pochodzi od włoskiego słowa “espressivo” - “wyrazisty”. Poprawnie zaparzone espresso powinno mieć na powierzchni orzechową piankę zwaną cremą.
Dla wielu osób espresso to nieodłączny element każdego poranka. Chociaż są tacy, dla których jest to napój zbyt intensywny w smaku. Jak pić espresso, aby w pełni poznać jego walory? Jak sprawić, aby było to prawdziwą przyjemnością? Czytaj dalej, aby poznać sprawdzone sposoby.
Przypuszczalnie nie ma osoby, która myśląc o makaronie, zwłaszcza długim i cienkim jak spaghetti, nie ma skojarzeń z Włochami. To właśnie ten kraj uważany jest za kolebkę tego niezwykłego produktu. Można go z powodzeniem połączyć z najróżniejszymi dodatkami, a tym samym zyskać dania, choć podobne, to o zupełnie innych walorach smakowych oraz zapachowych. Dlatego też makaron zyskał swoich zwolenników na całym świecie, a mnogość jego odmian może przyprawić o zawrót głowy. W tym artykule przedstawimy Ci prawdziwy, włoski makaron z semoliny – Monograno Felicetti „Il Cappelli”, który uważany jest za najlepszy na świecie. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do lektury!
Nie ma chyba w Polsce domu, w którym nie serwuje się herbaty. Rano do śniadania, po południu dla lepszego trawienia, a wieczorem na spokojny sen. Napój ten ma wiele dobroczynnych właściwości, a jego spożycie przynosi dużo korzyści dla zdrowia. Jednak są pewne wyjątki od tej reguły. Przyszłe mamy powinny szczególnie zwrócić uwagę na swoją dietę, w tym na spożywane rodzaje herbat. W tym artykule podpowiadamy, jakie herbaty w ciąży są bezpieczne dla zdrowia, a których powinno się kategorycznie wystrzegać.

Oliwa z oliwek extra virgin to produkt, który jest znany ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jego regularne spożywanie jest wskazane wszystkim, którzy chcą zadbać o dobrą kondycję swojego organizmu. Wysokiej jakości oliwy nie posiadają w swoim składzie sztucznych konserwantów, które zapewnią im świeżość. Jak zatem przechowywać oliwę z oliwek, aby mogła jak najdłużej zachować swój smak i właściwości? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci, na co musisz zwrócić uwagę!

Szukasz pomysłu na efektowne, przepyszne i szybkie do zrobienia przekąski, które zachwycą Twoich gości? Jesteś miłośnikiem włoskiej kuchni? W takim razie powinieneś postawić na wspaniały przysmak, jakim jest bruschetta. Jak zrobić ten smakołyk? Czego będziesz do tego potrzebował? Czytaj dalej, a podpowiemy Ci trzy pomysły na różne sposoby podania tej przekąski!