Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin LEGNO D’OLIVO - 250ml
Odmiany: Frantoio 100%
Wykres smakowy:
Opis
Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin Legno D’Olivo
Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin Legno D’Olivo jest produktem w 100% toskańskim. Stanowi jeden z podstawowych składników diety śródziemnomorskiej, która uważana jest za bardzo zdrową. Oliwę łączyć można z makaronem, pieczywem, warzywami, mięsem czy rybami. Doskonale smakuje także samodzielnie. Jest bogatym źródłem witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy oraz jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.
Czym wyróżnia się oliwa z oliwek Legno D’Olivo?
Oliwa z oliwek Legno D’Olivo jako produkt z pierwszego tłoczenia stanowi idealny tłuszcz roślinny. Jest to produkt wykwintny o wyjątkowym smaku. Wystarczy skropić nią świeże, lekko ugotowane lub grillowane warzywa, aby w pełni poznać jej atuty. Oliwę wykorzystywać można również z powodzeniem na co dzień w kuchni, bo jest odporna na wysoką temperaturę. Dobrze smakuje samodzielnie. Spożywanie trzech łyżek oliwy extra virgin dziennie wpływa pozytywnie na zdrowie i ogólne samopoczucie.
Ekologiczna oliwa z oliwek Legno D’Olivo - dlaczego jest tak wyjątkowa?
Oliwa z oliwek Legno D’Olivo jest produkowana z najlepszej jakości oliwek zbieranych ręcznie na przełomie listopada i grudnia. Marka Altomena dba, aby w czasie zbierania czy przenoszenia nie doszło przypadkowego ich uszkodzenia. Dzięki szybkiemu tzw. zimnemu tłoczeniu olej zachowuje wyjątkowy smak oliwek i ich korzenny aromat. Oliwa z oliwek extra virgin cechuje się też niskim stopniem kwasowości. Nie jest to produkt rafinowany. Wymaga więc odpowiednich warunków przechowywania. Lubi miejsca chłodne, suche i ciemne. Wówczas przez długi czas zachowuje swoje wyjątkowe właściwości. Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym z włoskimi specjałami.
Odmiany: Frantoio 100%
Miejsce zbiórki: Pelago - Florencja, Loc. Altomena
Okres zbioru: listopad-grudzień
Data przydatności: grudzień 2021
Wykres smakowy:
Metoda przechowywania jest bardzo ważna, aby zachować jej najlepsze funkcje odżywcze i metaboliczne oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Analiza chemiczna:
Kwasowość (% kwasem oleinowym): 0,21
Nadtlenki (meq O2/kg): 4.5
K232: 1,94
K270: 0,18
Tokoferole (mg/kg): 264
Biofenoli (mg/kg): 810