Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin LEGNO D’OLIVO - 500ml
Odmiany: Frantoio 100%
Wykres smakowy:
Opis
Odmiany: Frantoio 100%
Miejsce zbiórki: Pelago - Florencja, Loc. Altomena
Okres zbioru: listopad-grudzień
Data przydatności: grudzień 2021
Wykres smakowy:
Metoda przechowywania jest bardzo ważna, aby zachować jej najlepsze funkcje odżywcze i metaboliczne oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Analiza chemiczna:
Kwasowość (% kwasem oleinowym): 0,21
Nadtlenki (meq O2/kg): 4.5
K232: 1,94
K270: 0,18
Tokoferole (mg/kg): 264
Biofenoli (mg/kg): 810
Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin LEGNO D’OLIVO – postaw na włoskie składniki!
O tym, że włoska kuchnia jest najlepsza, wiedzą wszyscy. Jej filarami jest prostota oraz wysoka jakość składników, które w rezultacie zapewniają niesamowite walory smakowe. Właśnie dlatego powinieneś się zaopatrzyć w Ekologiczną Oliwę z Oliwek Extra Virgin LEGNO D’OLIVO! To aromatyczny produkt o niskiej kwasowości, który zachwyci Twoje podniebienie. Z jego wykorzystaniem stworzysz przepyszne makarony, bruschetty i inne typowo włoskie potrawy. Przekonasz się, że zarówno Twoi goście, jak i domownicy, będą zachwyceni takimi daniami!
Dlaczego warto spożywać oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek extra virgin nazywana jest śródziemnomorskim eliksirem długowieczności. Dlaczego? To produkt o niezwykle bogatym w witaminy, mikroelementy, przeciwutleniacze oraz kwasy jednonienasycone składzie. Dzięki temu kompleksowo zadba o kondycję Twojego organizmu, wspierając działanie wielu układów. Wystarczy, że będziesz spożywać trzy łyżki dziennie tego tłuszczu, a po kilku tygodniach stwierdzisz, że Twoje samopoczucie zdecydowanie się poprawiło.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Aby Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin LEGNO D’OLIVO nie straciła swoich cennych, prozdrowotnych właściwości, powinieneś zadbać o jej odpowiednie przechowywanie. Po pierwsze ustaw ją w ciemnym i w miarę chłodnym miejscu. Dlaczego? Pod wpływem światła i temperatury sięgającej powyżej 27 stopni Celsjusza tłuszcz będzie się rozkładał, co będzie prowadziło do jego jełczenia. Następnie dopilnuj, aby butelka z oliwą była szczelnie zamknięta. Dlaczego to jest istotne? Pod wpływem powietrza ten produkt też traci swoje właściwości. W przypadku, gdy będziesz przechowywał oliwę we właściwych warunkach, będziesz mógł cieszyć się jej smakiem i prozdrowotnym działaniem przez długi czas!