Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin TRADIZIONALE - 250ml
Odmiany: Frantoio 89%, Moraiolo 6% Pendolino 3% i Leccino 2%
Wykres smakowy:
Opis
Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale
Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale to produkt prosto z Toskanii. W około 89% produkowany jest z odmiany oliwek Frantoio. Oliwa z pierwszego tłoczenia to zdecydowanie najlepsza przyprawa i idealny tłuszcz roślinny. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw i to nie tylko tych rodem z kuchni włoskiej. Skropić nią można mięso, ziemniaki czy ryby. Elegancka butelka doskonale prezentuje się postawiona na każdym stole. Pełni przy okazji więc funkcję dekoracyjną.
Jakie cechy charakteryzują ekologiczną oliwę z oliwek Tradizionale?
Ekologiczna oliwa z oliwek Tradizionale uzyskiwana jest z pierwszego tłoczenia. Wyróżnia się delikatnie owocowym smakiem i pieprznym aromatem. Doskonale nadaje się do namaczania chleba. Z powodzeniem dodawać ją można do owoców morza, grillowanych mięs, pieczonych warzyw czy makaronów różnego rodzaju. To podstawowy składnik słynnej diety śródziemnomorskiej. Z uwagi na wysoką zawartość przeciwutleniaczy oliwa extra virgin cechuje się dużą żywotnością i jest dość odporna na ciepło. Mimo to duże znaczenie mają warunki jej przechowywania. Oliwa z oliwek lubi miejsca chłodne, suche i ciemne.
Oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale - w czym tkwi jej sekret?
Nie ma lepszej przyprawy i tłuszczu roślinnego niż oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia Tradizionale. W gospodarstwie Altomena oliwki są zawsze zbierane ręcznie na przełomie listopada i grudnia. Nie może dojść do ich żadnego uszkodzenia. Potem są od razu poddawane tłoczeniu na zimno. Dlatego zachowują swój wyjątkowy smak i aromat. Dodatkowo wyróżniają się niską kwasowością. Tę i inne ekologiczne oliwy z oliwek znaleźć można w ofercie naszego sklepu internetowego.
Odmiany: Frantoio 89%, Moraiolo 6% Pendolino 3% i Leccino 2%
Miejsce zbiórki: Pelago - Florencja, Loc. Altomena
Okres zbioru: listopad-grudzień
Data przydatności: grudzień 2021
Wykres smakowy:
Metoda przechowywania jest bardzo ważna, aby zachować jej najlepsze funkcje odżywcze i metaboliczne, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Analiza chemiczna:
Kwasowość (% kwasem oleinowym): 0,19
Nadtlenki (meq O2/kg): 5.5
K232: 1,83
K270: 0,15
Tokoferole (mg/kg): 277
Biofenoli (mg/kg): 490