Ekologiczna Oliwa z Oliwek Extra Virgin TRADIZIONALE - 500ml
Odmiany: Frantoio 89%, Moraiolo 6% Pendolino 3% i Leccino 2%
Wykres smakowy:
Opis
Wyjątkowa oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale
Ekologiczna oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale tradycyjnie produkowana jest we włoskiej Toskanii z odmiany oliwek Frantoio. Nie da się ukryć, że oliwa z pierwszego tłoczenia jest idealnym tłuszczem roślinnym i świetną przyprawą. To ceniony dodatek do wielu różnych potraw. Większości osób kojarzy się oczywiście z kuchnią włoską. Oliwą kropi się ryby, mięsa czy ziemniaki. Zgrabna, ciemna butelka ładnie prezentuje się na stole, pełniąc przy okazji funkcję dekoracyjną.
Ekologiczna oliwa Tradizionale - co warto o niej wiedzieć?
Ekologiczna oliwa z oliwek Tradizionale to produkt uzyskiwany z pierwszego tłoczenia. Ma delikatny, nieco owocowy smak i pieprzny aromat. Można w nim namaczać pieczywo. Oliwa z oliwek świetnie komponuje się z grillowanymi mięsami, owocami morza, makaronami czy pieczonymi warzywami. Jest nieodłącznym elementem diety śródziemnomorskiej. Zawiera dość dużo przeciwutleniaczy. Dlatego jest żywotna i bardziej odporna na ciepło niż inne oliwy. Mimo to powinno się ją przechowywać w odpowiednich warunkach. Oliwa lubi miejsca suche, chłodne i zaciemnione.
Oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale - jak jest produkowana?
Oliwa z oliwek extra virgin Tradizionale to idealna przyprawa i tłuszcz roślinny najwyższej jakości. Produkowana jest w gospodarstwie ekologicznym Altomena. Oliwki są zbierane w tym przypadku na przełomie listopada i grudnia, tak aby nie doszło do ich przypadkowego uszkodzenia. Potem są od razu tłoczone na zimno. Dlatego mają tak wyjątkowy smak i aromat. Cechują się przy okazji dość niską kwasowością. Różnego rodzaju ekologiczne oliwy z oliwek znaleźć można w szerokiej ofercie naszego sklepu internetowego.
Odmiany: Frantoio 89%, Moraiolo 6% Pendolino 3% i Leccino 2%
Miejsce zbiórki: Pelago - Florencja, Loc. Altomena
Okres zbioru: listopad-grudzień
Data przydatności: grudzień 2021
Wykres smakowy:
Metoda przechowywania jest bardzo ważna, aby zachować jej najlepsze funkcje odżywcze i metaboliczne, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia musi być przechowywana w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu.
Analiza chemiczna:
Kwasowość (% kwasem oleinowym): 0,19
Nadtlenki (meq O2/kg): 5.5
K232: 1,83
K270: 0,15
Tokoferole (mg/kg): 277
Biofenoli (mg/kg): 490