Grzyby Galletti w oliwie - 200 g
Składniki: grzyby galletti - kurka, pieprznik jadalny (Cantharellus Cibarius) 65%, oliwa z oliwek 25% (składa się z oliwy rafinowanej i oliwy z pierwszego tłoczenia), ocet winny (wino: zawiera siarczyny), sól, przyprawy.
Opis
Wysokiej jakości grzyby Galletti w oliwie Sottobosco Valtaro
Grzyby Galletti w oliwie to właściwie doskonale znane w Polsce kurki zwane pieprznikiem jadalnym. Są to grzyby o dość słodkim smaku i charakterystycznej konsystencji. Produkty Sottobosco Valtaro tworzone są w oparciu o najlepsze jakościowo składniki. Grzyby są blanszowane, a potem konserwowane we włoskiej oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Wykorzystywać je można na wiele różnych sposobów. Sprawdzają się świetnie jako dodatek do dań na bazie dziczyzny czy białego mięsa. Podawać je można z pieczywem jako aperitif.
Grzyby Galletti w oliwie - dlaczego są tak wyjątkowe?
Grzyby Galletti w oliwie to produkt przeznaczony dla prawdziwych smakoszy. Popularne kurki są dość popularnym gatunkiem grzybów. Rosną od lata do jesieni w lasach iglastych i liściastych. Podobnie jak wiele innych gatunków grzybów Galletti zawierają sporo substancji przeciwutleniających oraz cennych minerałów. Są przede wszystkim bogate w witaminy z grupy B i witaminę D2. W ich składzie znaleźć można żelazo, fosfor, magnez czy potas. Kurki spożywane są często jako przystawki razem z wędlinami.
Grzyby Galletti w oliwie - zastosowanie praktyczne w kuchni
Grzyby Galletti w oliwie przydadzą się z pewnością w każdej kuchni. Mają przyjemny zapach i wyjątkowy smak. Konserwowanie w oliwie cieszy się w ich przypadku dużą popularnością. Pozwala zachować bowiem cenne właściwości kurek. W tym przypadku są one otoczone oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz oliwą rafinowaną. Stanowią świetną przystawkę o charakterystycznym smaku. Można je też wykorzystać podczas przygotowywania innych potraw np. mięsnych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stosować je w kuchni tak samo jak grzyby świeże.
Składniki: grzyby galletti - kurka, pieprznik jadalny (Cantharellus Cibarius) 65%, oliwa z oliwek 25% (składa się z oliwy rafinowanej i oliwy z pierwszego tłoczenia), ocet winny (wino: zawiera siarczyny), sól, przyprawy.