MAKARON (KUKURYDZIANO - RYŻOWY) PENNE BEZGLUTENOWY BIO 250 g - ALCE NERO
Opis
Nieoceniony w kuchni makaron bezglutenowy penne
Kukurydziano-ryżowy makaron bezglutenowy penne oparty jest na specjalnej recepturze i w smaku przypomina klasyczny makaron z pszenicy durum. Jest to propozycja skierowana głównie dla osób z nietolerancją glutenu. W tym przypadku zastosowanie znalazły dwie mąki - kukurydziana i ryżowa. Obie są bardzo delikatne w smaku. Penne to makaron, który na ogół łączony jest z kremowymi sosami, warzywami i mięsem. Jednak sprawdza się także podczas przygotowywania dań zapiekanych.
Bezglutenowy makaron penne - do jakich potraw pasuje?
Penne to zdecydowanie jeden z popularniejszych rodzajów włoskiego makaronu. Ma formę ukośnie ściętych rurek. Jego nazwa pochodzi od słowa oznaczającego w języku włoskim pióro. Penne narodził się z Kampanii, ale znany jest w zasadzie na całym świecie. W Polsce zwany jest często rurkami. Bezglutenowy makaron penne ma naprawdę bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Na ogół łączy się go z mięsem, warzywami i rybami oraz sosem. Dobrze radzi sobie także w sałatkach i zapiekankach.
Bezglutenowy makaron penne w kuchni polskiej i włoskiej
Bezglutenowy makaron penne wykorzystać można do przygotowywania wielu dań typowych zarówno dla kuchni włoskiej, jak i polskiej. Stanowi idealny dodatek do potraw z pesto w roli głównej. W jego rowkach i wnętrzu skryć się może bowiem sporo sosu. Wykorzystywana w tym przypadku mąka kukurydziana ma więcej błonnika niż tradycyjna mąka pszenna. Wyprodukowany z niej makaron jest więc bogaty w witaminy i składniki mineralne np. potas, żelazo, magnez i fosfor. Również mąka ryżowa zawiera liczne węglowodany złożone, które zapewniają uczucie sytości na długo. Są bowiem bardzo wolno trawione. Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie internetowym.
SKŁADNIKI
mąka kukurydziana* (80%), mąka ryżowa* (20%) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1499 kJ / 353 kcal
Tłuszcz - 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,5 g
Węglowodany - 77 g
w tym cukry - 2 g
Białko - 7 g
Sól - 0,05 g
Błonnik - 1 g
INFORMACJA ALERGENNA
Produkt może zawierać łubin oraz soję.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.