MAKARON (Z CZERWONEJ SOCZEWICY) STROZZAPRETI BEZGLUTENOWY BIO 250 g - DALLA COSTA
Opis
Bezglutenowy makaron z czerwonej soczewicy strozzapreti
Bezglutenowy makaron bezglutenowy z czerwonej soczewicy strozappreti to produkt w formie zwijanych krótkich wstążek. Produkowany jest z ekologicznej mąki z czerwonej soczewicy, która zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka. Jest świetną alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron z soczewicy jest zdrowy i smaczny. W jego składzie poza białkiem znajdują się m.in. cenne witaminy i minerały oraz zapewniający sytość błonnik pokarmowy.
Makaron bezglutenowy strozzapreti - zastosowanie w kuchni
Strozzapreti to makaron wywodzący się z Toskanii, który cieszy się coraz większą popularnością na całym świecie. Jego niezwykła nazwa ma związek z toskańskim księdzem, który miał tak się zajadać makaronem, że aż zaczął się nim dusić. Połączono w ten sposób dwa włoskie słowa - “strozzare” (dusić) i “prette” (ksiądz). Bezglutenowy makaron strozzapreti ma formę spiralnych wstążeczek, które nieco przypominają rurki. Wykorzystać go można w kuchni na wiele różnych sposobów.
Bezglutenowy makaron strozzapreti - w jakich potrawach się sprawdza?
Bezglutenowy makaron strozzapreti z czerwonej soczewicy stworzony został specjalnie z myślą o osobach, które cierpią na nietolerancję glutenu. Sprawdza się jednak równie dobrze w przypadku diety redukcyjnej, cukrzycowej, ciążowej, wegańskiej i wegetariańskiej. Strozzapreti doskonale komponuje się z pesto, cukinią, suszonymi pomidorami, oliwkami czy serem. Dania z niego przygotowywane są smaczne i atrakcyjne wizualnie. Dodatkowo makaron z czerwonej soczewicy ma oryginalną, czerwoną kolorystykę. Ten i inne produkty bezglutenowe znaleźć można oczywiście w szerokiej ofercie naszego sklepu internetowego.
SKŁADNIKI
mąka z czerwonej soczewicy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1451 kJ / 343 kcal
Tłuszcz: 1,4 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
Węglowodany: 52,3 g
w tym cukry: 1,7 g
Błonnik: 6,4 g
Białko: 26,5 g
Sól: 0,001 g
INFORMACJA ALERGENNA
Może zawierać soję
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Zagotować 1 litr, lekko osolonej wody na każde 100 g makaronu. Gotować 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Po ugotowaniu odcedzić i przelać zimną wodą.
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu