OLIWA Z OLIWEK EXTRA VIRGIN BIANCOLILLA BIO 500 ml - ALCE NERO
Opis
Wyjątkowa oliwa z oliwek extra virgin Biancolilla Bio
Oliwa z oliwek extra virgin Biancolilla Bio pozyskiwana jest z odmiany oliwek Biancolilla. Rosną one w środkowo-wschodniej części Sycylii. Uprawiane są na terenach górzystych i przeznaczone są właśnie do wytłaczania oliwy, która ma delikatną, jasnozieloną barwę z żółtymi refleksami. Stanowi ona podstawowy składnik popularnej diety śródziemnomorskiej uznawanej za jedną z najzdrowszych na całym świecie.
Do czego pasuje oliwa z oliwek extra virgin Biancolilla Bio?
Oliwa z oliwek Biancolilla Bio doskonale komponuje się z surowymi i gotowanymi warzywami, zupami czy grillowanymi rybami. Można w niej namaczać pieczywo czy skrapiać nią mięsa i warzywa. Oliwa z pierwszego tłoczenia jest zdecydowanie najlepszym tłuszczem roślinnym na świecie, ale wymaga odpowiednich warunków przechowywania. Preferuje miejsca suche, ciemne i chłodne. Produkt marki Alce Nero wyróżniony został znakiem “euro-liścia”. To potwierdzenie tego, że w minimum 95% produkowany jest ze składników pochodzących z upraw ekologicznych lub kontrolowanych dzikich zbiorów.
Oliwa z oliwek extra virgin Biancolilla Bio - w czym tkwi jej sekret?
Oliwa z oliwek Biancolilla Bio Alce Nero pozyskiwana jest z pierwszego tłoczenia, naturalnie na zimno. To produkt bogaty w wiele cennych substancji, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. W większości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera ich około 70 g na 100 g oliwy. Dodatkowo jest źródłem łatwo przyswajalnej witaminy E. W jej składzie znajdują się także potas, magnez oraz witaminy A, C, D i K. Jest poza tym bogata w polifenole. Wpływa pozytywnie na układ krążenia i poprawia trawienie. Dlatego serdecznie zapraszamy do dokonywania zakupów.
SKŁADNIKI
oliwa z oliwek Biancolilla extra virgin* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
OPIS
Oliwa z oliwek extra virgin jest wykonana przy użyciu jednej odmiany oliwek Biancolilla. Oliwa o jasnozielonej barwie z żółtymi refleksami. Doskonale łączy się z surowymi i gotowanymi warzywami, ziemniakami, zupami i grillowanymi rybami.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 3389 kJ / 824 kcal
Tłuszcz - 91,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 14,1 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone - 68,3 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone - 9,2 g
Węglowodany - 0 g
w tym cukry - 0 g
Błonnik - 0 g
Białko - 0 g
Sól - 0 g
ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od źródeł światła i ciepła.