Ryż CARNAROLI CLASSICO - 500g
Opakowanie: 500g
Pochodzenie: Włochy
Czas gotowania: 15-17 minut
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Delikatny smak ryżu Carnaroli idealnie sprawdzi się w przygotowaniu tradycyjnego risotto. Dopełni smak owoców morza, czerwonego mięsa oraz deserów.
Opis
Król ryżu Carnaroli Classico - w czym tkwi jego sekret?
Ryż Carnaroli Classico nie bez powodu nazywany jest często królem ryżu. To historyczna odmiana włoskiej uprawy ryżu, która zazwyczaj wykorzystywana jest do przygotowania risotto. Produkt wyróżnia się sporymi wymiarami i zawiera dużo amylozy. Dlatego nie rozgotowuje się zbyt szybko, a przy okazji doskonale wchłania bulion czy wodę. Świetnie komponuje się z czerwonym mięsem, owocami morza i deserami różnego rodzaju. Cieszy się w Polsce coraz większą popularnością.
Jak właściwie smakuje ryż Carnaroli Classico?
Ryż Carnaroli Classico w smaku jest dość wyraźny, nieco słodki. Pozostaje jędrny również po ugotowaniu. Jego ziarno jest nieco wydłużone i mierzy około 7 mm. Ta odmiana ryżu uzyskana została w roku 1945 na skutek skrzyżowania Vialone (z dużą zawartością amylozy) i Lencino (ryż długi, perłowy). Uprawiana jest głównie w Lomellinie. Zdaniem wielu ekspertów jest to najważniejsza odmiana ryżu na świecie. Cieszy się dużą popularnością wśród osób, które zwracają uwagę na to, co jedzą.
Ryż Carnaroli Classico i jego zastosowanie w kuchni
Ryż Carnaroli Classico doskonale sprawdza się w risotto. Nie rozgotowuje się zbyt łatwo i nie rozpada się. Dlatego chętnie sięgają po niego zarówno zawodowi kucharze, jak i amatorzy. Pozwala bowiem na osiągnięcie naprawdę świetnych rezultatów. Stosunkowo wysoka zawartość skrobi, długie ziarno i twarda konsystencja sprawiają, że ta odmiana ryżu dobrze łączy się z dodatkami. Sprawdza się nie tylko w przypadku risotto, ale i innych potraw, także deserów. Ryż należy gotować przez około 15-17 minut. Wówczas zachowuje swój smak i cenne wartości odżywcze. Zapraszamy oczywiście do dokonywania zakupów w naszym sklepie internetowym.
Opakowanie: 500g
Pochodzenie: Włochy
Czas gotowania: 15-17 minut
Data przydatności: 23/9/2022
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Ryż CARNAROLI CLASSICO to król ryżu. Historyczna odmiana włoskiej uprawy ryżu, najczęściej stosowana do risotto: jego duży rozmiar i wysoka zawartość amylozy zapewniają doskonałą odporność na gotowanie oraz zdolność do dobrego wchłaniania bulionu oraz sosów. Dopełni smak owoców morza, czerwonego mięsa oraz deserów.