do kasy suma: 0,00 zł

Ryż Sant'Andrea - 1kg

Kod produktu: 9D7E-29489

Opakowanie: 1kg

Pochodzenie: Włochy

Czas gotowania: 13-15 minut

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu

Ryż Sant'Andrea jest historyczną odmianą regionu Lomellina. Specyficzna metoda uprawy ryżu „Marta Sample” pozwala na produkcję ograniczonej ilości produktu, dzięki czemu jest on wyjątkowy, wyrafinowany oraz zdrowy.

 

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 27,90 zł 27.90
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Ryż Sant’Andrea - co to za odmiana i czym się cechuje? 

Ryż Sant’Andrea to historyczna odmiana ryżu pochodząca z włoskiego regionu Lomellina. Stworzona została prawdopodobnie przez doktora Tinarelli - szefa badań genetycznych Ente Risi. Opracował on w ciągu swojej kariery wiele odmian ryżu, które nadal są uprawiane w wielu regionach Włoch. Sant’Andrea na dużą skalę uprawiana jest od roku 1974. Nazwa tej odmiany wywodzi się od gotycko-romańskiej bazyliki Sant’Andrea znajdującej się w miejscowości Vercelli. 

Włoski ryż Sant’Andrea i jego sekrety 

Ryż Sant’Andrea cieszy się mniejszą popularnością niż np. Carnaroli czy Arborio, ale również ma swoich zwolenników. To ryż średnioziarnisty i raczej bogaty w skrobię. Nadaje się więc doskonale do przygotowywania kremowego risotto. Jeszcze lepiej sprawdza się jako składnik zup ryżowych, kulek ryżowych czy ciastek ryżowych. Jest nieoceniony wszędzie tam, gdzie zadaniem ryżu jest wiązanie, spajanie poszczególnych składników spożywczych. Chętnie sięgają po niego zarówno amatorzy, jak i profesjonalni szefowie kuchni. 

Ryż Sant’Andrea - zastosowanie w kuchni włoskiej 

Ryż Sant’Andrea cechuje się średnią zawartością skrobi. Doskonale sprawdza się jako składnik dań kuchni orientalnej, ale wykorzystać go można również do przygotowywania risotto lub sushi. Co ciekawe, we Włoszech często spożywany jest zamiast chleba czy ziemniaków. Wchodzi w skład wielu zup ryżowych. Produkt zachowuje swoje właściwości tylko wtedy, gdy jest przechowywany w suchym i zaciemnionym miejscu. Czas jego gotowania to około 13-15 minut. Nie należy go przekraczać, aby nie doszło do rozgotowania ryżu. Zapraszamy serdecznie do zakupów w naszym sklepie internetowym z włoskimi produktami. 

Opakowanie: 1kg

Pochodzenie: Włochy

Czas gotowania: 13-15 minut

Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu

Ryż Sant'Andrea jest historyczną odmianą regionu Lomellina. Specyficzna metoda uprawy ryżu „Marta Sample” pozwala na produkcję ograniczonej ilości produktu, dzięki czemu jest on wyjątkowy, wyrafinowany oraz zdrowy.

 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:
Podobne produkty

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl