Ryż Sant'Andrea - 1kg
Opakowanie: 1kg
Pochodzenie: Włochy
Czas gotowania: 13-15 minut
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Ryż Sant'Andrea jest historyczną odmianą regionu Lomellina. Specyficzna metoda uprawy ryżu „Marta Sample” pozwala na produkcję ograniczonej ilości produktu, dzięki czemu jest on wyjątkowy, wyrafinowany oraz zdrowy.
Opis
Ryż Sant’Andrea - co to za odmiana i czym się cechuje?
Ryż Sant’Andrea to historyczna odmiana ryżu pochodząca z włoskiego regionu Lomellina. Stworzona została prawdopodobnie przez doktora Tinarelli - szefa badań genetycznych Ente Risi. Opracował on w ciągu swojej kariery wiele odmian ryżu, które nadal są uprawiane w wielu regionach Włoch. Sant’Andrea na dużą skalę uprawiana jest od roku 1974. Nazwa tej odmiany wywodzi się od gotycko-romańskiej bazyliki Sant’Andrea znajdującej się w miejscowości Vercelli.
Włoski ryż Sant’Andrea i jego sekrety
Ryż Sant’Andrea cieszy się mniejszą popularnością niż np. Carnaroli czy Arborio, ale również ma swoich zwolenników. To ryż średnioziarnisty i raczej bogaty w skrobię. Nadaje się więc doskonale do przygotowywania kremowego risotto. Jeszcze lepiej sprawdza się jako składnik zup ryżowych, kulek ryżowych czy ciastek ryżowych. Jest nieoceniony wszędzie tam, gdzie zadaniem ryżu jest wiązanie, spajanie poszczególnych składników spożywczych. Chętnie sięgają po niego zarówno amatorzy, jak i profesjonalni szefowie kuchni.
Ryż Sant’Andrea - zastosowanie w kuchni włoskiej
Ryż Sant’Andrea cechuje się średnią zawartością skrobi. Doskonale sprawdza się jako składnik dań kuchni orientalnej, ale wykorzystać go można również do przygotowywania risotto lub sushi. Co ciekawe, we Włoszech często spożywany jest zamiast chleba czy ziemniaków. Wchodzi w skład wielu zup ryżowych. Produkt zachowuje swoje właściwości tylko wtedy, gdy jest przechowywany w suchym i zaciemnionym miejscu. Czas jego gotowania to około 13-15 minut. Nie należy go przekraczać, aby nie doszło do rozgotowania ryżu. Zapraszamy serdecznie do zakupów w naszym sklepie internetowym z włoskimi produktami.
Opakowanie: 1kg
Pochodzenie: Włochy
Czas gotowania: 13-15 minut
Data przydatności: 11/11/2022
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu
Ryż Sant'Andrea jest historyczną odmianą regionu Lomellina. Specyficzna metoda uprawy ryżu „Marta Sempio” pozwala na produkcję ograniczonej ilości produktu, dzięki czemu jest on wyjątkowy, wyrafinowany oraz zdrowy.