Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dobrze znana jako podstawowy składnik słynnej śródziemnomorskiej diety. Można go łączyć z makaronem, pieczywem, rybami, mięsem i warzywami, a najlepiej spożywać na surowo. W posiadłości Altomena oliwki zbierane są ręcznie z drzew w najwcześniejszym okresie sezonu (koniec października/listopada). Dbałość o różne czynności zbierania i przenoszenia, aby nie doszło do uszkodzeń, a także natychmiastowe i ściśle „zimne” tłoczenie sprawia, że otrzymany olej zachowuje głębokie owocowe smaki oliwek i świeży, korzenny aromat. Oliwa z oliwek extra virgin Altomena charakteryzuje się również bardzo niskim stopniem kwasowości. Techniki produkcji oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia nie wykorzystują żadnego procesu rafinacji. W ten sposób składniki pozostają integralne i mogą pełnić swoje funkcje biologiczne i odżywcze. W szczególności wskazano na jego ważną funkcję przeciwutleniającą przeciwko wolnym rodnikom; jest to realizowane przez składniki, takie jak tokoferole i polifenole, których jest szczególnie dużo. ALTOMENA prowadzi swoje ziemie zgodnie z przepisami dotyczącymi rolnictwa ekologicznego, a jej oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest certyfikowana przez właściwe organy. Rygorystyczny klimat stanowi naturalną immunizację przeciwko zwykłym pasożytom oliwek, nie stosuje się nawet pestycydów dozwolonych przez organ rolnictwa ekologicznego.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl