
Wrzesień to dla dzieci czas powrotu do szkoły. Chyba każdy rodzic chce, aby jego pociecha na drugie śniadanie jadła rzeczy wartościowe, które dostarczą jej cennych witamin oraz podstawowych składników odżywczych. Niestety pomysły szybko się kończą i dzieci często sięgają po prostu po drożdżówki, batony czy chipsy. Nie jest to dobry wybór, bo drugie śniadanie ma za zadanie nie tylko zaspokoić głód, ale i dostarczyć energii. Jak powinna wyglądać zatem zdrowa przekąska do szkoły?
Kanapki - czy to na pewno zdrowa przekąska do szkoły?
Oczywiście myśląc o drugim śniadaniu do szkoły, pierwsze na myśl przychodzą klasyczne kanapki. Są one proste do przygotowania i mogą być naprawdę zdrowe, ale pamiętać trzeba w tym przypadku o kilku podstawowych zasadach.
Jakie pieczywo wybrać do kanapek?
Przygotowanie kanapek do szkoły warto zacząć od wyboru odpowiedniego pieczywa. Dzieci przepadają zazwyczaj za chlebem białym, bo jest on lekkostrawny i ma delikatnie słodki smak. Jednak szybko uwalnia on energię i błyskawicznie pojawia się ochota zjedzenia czegoś jeszcze. To sprzyja oczywiście przybieraniu na wadze. Dlatego lepiej postawić na pieczywo, które nie jest oczyszczone z błonnika pokarmowego. Dzieci do ciemnego chleba czy bułek trzeba na ogół przyzwyczajać stopniowo. Na początku zakupić można biały chleb żytni, a potem graham. Dopiero na końcu sięgnąć warto po chleb razowy. Okazuje się, że produkty zbożowe nieoczyszczone zawierają trzy razy więcej witamin oraz cennych składników odżywczych niż produkty zbożowe oczyszczone.
Czym smarować pieczywo do szkoły?
Wybrać masło, a może margarynę? Eksperci mimo wszystko polecają masło, ale z jego ilością nie warto przesadzać. Jeden gram tłuszczu to bowiem aż 9 kalorii. Dlatego odpowiednia porcja to pół łyżeczki masła na kromkę. Z uwagi na wysoką kaloryczność do kanapek nie należy już dodawać majonezu i innych sosów. Unikać lepiej też ketchupu, bo zawiera on sporo cukru. Lepiej postawić na zdrowe pasty warzywne. Są one mało kaloryczne, a przy tym smaczne i dostarczają do organizmu sporo witamin oraz minerałów.
Kanapki do szkoły - jak przemycić w nich białko?
Produkty białkowe np. jaja, mięso, przetwory mleczne czy rośliny strączkowe są bardzo istotne w diecie dziecka. Dlatego warto je przemycać również w kanapkach. Wykorzystać można w tym przypadku różnego rodzaju pasty jajeczne, chudą szynkę drobiową czy chude mięso. Pastę przygotować można także na bazie roślin strączkowych. Unikać należy natomiast serów żółtych, boczku czy serków topionych, bo zawierają one sporo nasyconych kwasów tłuszczowych. Zdecydowanie nie jest to zdrowa przekąska do szkoły.
Warzywa jako nieodłączny element kanapek do szkoły
Rodzice podczas przygotowywania kanapek do szkoły często sięgają po surowe warzywa, za którymi większość dzieci nie przepada. Jednak wcale nie trzeba się ograniczać jedynie do nich. Z pieczonych i gotowanych warzyw z obiadu przygotować można z łatwością smaczną pastę do pieczywa. Po dodaniu do niej oliwy można już zrezygnować ze stosowania masła. Pasy warzywne dobrze komponują się z rybami, jajkiem czy awokado. Całość posypać można kiełkami czy szczypiorkiem. Najlepiej sięgać zawsze po warzywa sezonowe.
A może kanapki na słodko?
A czy kanapki w wersji na słodko mogą być zdrową przekąską do szkoły? Oczywiście unikać jak ognia trzeba w tym przypadku popularnych smarowideł czekoladowych. Składają się one przede wszystkim z tłuszczu niskiej jakości. Zawierają także sporo cukru i konserwantów. Zdecydowanie nie są zdrowe. Brak w nich witamin, minerałów czy błonnika pokarmowego. Lepiej postawić na produkty renomowanych marek np. włoskiej firmy Alce Nero. Można też pokusić się o samodzielne przygotowanie słodkiej pasty do kanapek. Dobrze sprawdzi się w tym przypadku połączenie kakao, banana i awokado. Poza tym maluchy zazwyczaj przepadają za dżemami. Te również można przygotować we własnym domu bez dodatku cukru.
Zamiast klasycznej kanapki tortilla
Zamiast klasycznych kanapek przygotować dziecku do szkoły można również tortille. Placki tego typu są pożywne i smaczne jednocześnie. Włożyć do nich można ulubione składniki pociechy. Co ciekawe, z tortillą świetnie komponuje się np. guacamole. To meksykański sos, którego podstawą jest awokado. W Polsce zazwyczaj dodaje się do niego sos z limonki, przyprawy i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Niekiedy sos guacamole warto wzbogacić dojrzałymi pomidorami.
Sałatka do szkoły - czy to dobry pomysł?
Zdrową przekąską do szkoły może być także sałatka. Dzisiaj bardzo popularne są przede wszystkim te pakowane do ozdobnych słoików czy specjalnych pojemników. Ciekawych przepisów zdecydowanie nie brakuje. Podstawą sałatki może być np. kasza pęczak, jaglana czy bulgur. Wystarczy dodać do niej ulubione warzywa czy kurczaka, a potem uzupełnić sosem na bazie oliwy. Inną, nie mniej smaczną propozycją, są sałatki makaronowe czy ryżowe, a także te na bazie samej sałaty. Wcale nie są one trudne do przygotowania.
Muffinki - nietuzinkowy pomysł na przekąskę do szkoły
Dzieci w wieku szkolnym zazwyczaj przepadają za pizzą. Dlatego z myślą o nich w domu przygotować można smaczne muffinki nawiązujące właśnie do włoskiej pizzy. Do ich przyrządzenia wykorzystać można swoje ulubione składniki np. tarty parmezan, chorizo i zielone oliwki. Warto tutaj o preferencje smakowe zapytać samego malucha. Trzeba jednak pamiętać o dokładnym wyrobieniu ciasta, które musi być naprawdę elastyczne. Podstawą powinny być poza tym aromatyczne zioła, dzięki którym każda potrawa nabiera wyrazistego smaku.
Owoce na drugie śniadanie - tak czy nie?
Czy owoce to zdrowa przekąska do szkoły? Okazuje się, że tak. Przygotować z nich można sałatkę lub zaserwować je solo. Jest ich tak dużo, że na pewno każde dziecko ma jakieś ulubione owoce. Wcale nie muszą być to rodzime gruszki czy jabłka. Sporą popularnością cieszą się lat takie owoce egzotyczne jak banany, mango czy awokado. Aby nieco ułatwić swojej pociesze sprawę, owoce można wcześniej pokroić i w takiej formie spakować do pojemnika. Można też zdecydować się na przygotowanie smacznej, kolorowej sałatki z owocami w roli głównej.
Zdrowe ciasteczka dla dzieci - czy to jest możliwe?
Dzieci kochają słodkie przekąski, w tym różnego rodzaju ciasteczka. W sklepach nie brakuje tego typu produktów, które często sprzedawane są jak ciastka pełnoziarniste czy zdrowe ciasteczka owsiane. Jednak w praktyce na ogół zawierają dużo cukru i konserwantów. Dlatego lepiej jest upiec je we własnym domu. Zresztą dziecko może zostać w tym przypadku pomocnikiem. Takie drugie śniadanie z pewnością przypadnie mu do gustu.
Jak przygotować zdrowe ciasteczka owsiane? Potrzebne do tego będą błyskawiczne płatki owsiane, wysokiej jakości mąka, masło, jajka, miód, a także sól, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Smak ciasteczek świetnie podkreślą także cynamon czy kawałki jabłek lub innych owoców. W jednej misce wystarczy wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Potem należy je ze sobą wymieszać, uformować na blasze małe porcje i piec w piekarniku przez około 10 minut. Piekarnik powinien być nagrzany do 180 stopni Celsjusza. Nie ma lepszego sposobu na zaspokojenie ochoty na coś słodkiego.
Dlaczego nie warto jeść słodyczy na drugie śniadanie?
Oczywiście pączki, drożdżówki, batoniki czy gazowane napoje nie są zdrowymi przekąskami na drugie śniadanie. Wprawdzie ich producenci w reklamach przekonują, że są to produkty dodające energii i wywołujące u dzieci uśmiech, ale dietetycy mają inne zdanie na ten temat. Jedzone w nadmiarze prowadzić mogą niestety do nadwagi. Słodycze są prawdziwą bombą kaloryczną, która powoduje tzw. huśtawki insulinowe. Cukier dodaje energii, ale tylko na samym początku. Po kilku minutach poziom insuliny we krwi gwałtownie się obniża. Pojawiają się wówczas głód i senność. Człowiek staje się mniej skoncentrowany, co w szkole nie jest wskazane. Dziecko może stać się rozdrażnione i mieć problem z zapamiętywaniem treści przekazywanych przez nauczyciela.
Co dzieci powinny jeść w szkole?
Z pewnością wielu rodziców zastanawia się, co należy rozumieć pod pojęciem zdrowa przekąska do szkoły. Co podawać swoim pociechom na drugie śniadanie?
Przede wszystkim szkoła jest miejscem, w którym dzieci spędzają wiele godzin. Trzeba więc im zapewnić odpowiedni posiłek. Nie mogą chodzić głodne, bo wówczas chętniej sięgną po puste kalorie w formie chrupek, pączków i słodkich batoników. Poza tym dzieci w szkole zużywają bardzo dużo energii - fizycznej i umysłowej. Dlatego drugie śniadanie musi być w ich przypadku naprawdę pożywne. W pudełku warto umieścić przekąskę zawierającą zdrowe tłuszcze np. orzechy lub pestki dyni. Trudno o lepsze paliwo dla ludzkiego mózgu. Z kolei węglowodany w formie makaronu czy pieczywa zapewnią energii. Nie można poza tym zapominać o nabiale - mięsie i serze. Na koniec warto pamiętać o warzywach, które dostarczają do organizmu cennych witamin i minerałów.