do kasy suma: 0,00 zł

Tylko teraz! Do każdego zamówienia powyżej 300zł - 1kg kawy ziarnistej Lollocaffee GRATIS!
Promocja trwa do 30.06.2022 lub do wyczerpania zapasów.

 
Zioła kuchni włoskiej – czyli jak wzbogacić smak swoich potraw
Zioła kuchni włoskiej – czyli jak wzbogacić smak swoich potraw

Lubisz włoskie jedzenie? Pizza, spaghetti, lasagne, bruschetta, ravioli, czy caponata, brzmią jak spełnienie Twoich kulinarnych marzeń? Lubisz gotować, jednak wyraźnie czujesz, że Twoim włoskim przysmakom czegoś brakuje? Koniecznie zakup wysokiej jakości zioła kuchni włoskiej! To dzięki nim potrawy nabiorą głębokiego i wyraźnego smaku.

Jakie znaczenie w kuchni włoskiej mają zioła?

Kuchnia włoska cieszy się popularności na całym świecie. Jej potrawy są cenione przez miliony ludzi. Czy wiesz, skąd wzięła się jej wyjątkowość? Przede wszystkim kuchnia włoska opiera się na dwóch fundamentach – do gotowania wykorzystuje się bardzo dużą ilość warzyw, a także ziół. To między innymi takie zioła jak oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, pieprz, czy estragon. Zioła w kuchni włoskiej są konieczne, nie da się ich niczym zastąpić, ani z nich zrezygnować. To dzięki nim potrawy nabierają wyraźnego smaku, są niepowtarzalne i przepyszne.

Włosi gotują przede wszystkim potrawy mączne, a także ryby i owoce morza. Używają do tego świeżych, przeważnie sezonowych składników. Istotną rolę odgrywa dla nich tradycja, dlatego też cenią domową kuchnię. Gotując daną potrawę, nie rezygnują z jej najlepszych składników, nie zgadzając się przy tym na zamienniki i ustępstwa. Kuchnia włoska jest naprawdę różnorodna. W zasadzie w każdym rejonie tego kraju je się trochę inaczej.

Najpopularniejsze zioła kuchni włoskiej

Bazylia – jedna z najbardziej znanych włoskich przypraw, wyróżnia się słodkawym, orzeźwiającym smakiem. Używana na przykład do pesto alla genovese.

Oregano – ma aromatyczny, intensywny i lekko gorzki smak, który wspaniale łączy się na przykład z mięsem drobiowym. Wykorzystywany na przykład do sosu na pizzy.

Tymianek – ma silny aromat, można stosować go w formie suszonej albo świeżej. Sprawdzi się do pizzy i makaronów.

Estragon – wspaniale podkreśla smak włoskich potraw, dzięki temu, że jest delikatnie gorzki.

Rozmaryn – ma intensywny, lekko pikantny smak. Idealnie komponuje się z mięsem.

Zioła w kuchni włoskiej mają ogromne znaczenie. Jeżeli chcesz ugotować jakąkolwiek włoską potrawę lub dodać wyrazistego smaku innym kulinarnym dziełom koniecznie musisz ich użyć. W naszym sklepie można zakupić różnorodne zioła kuchni włoskiej. Oferujemy naszym klientom także mieszanki włoskich przypraw, dedykowane na przykład mięsom, rybom, czy pizzy. Nadają one potrawom niepowtarzalnego smaku, przywołującego na myśl słoneczne Włochy.

Sklep internetowy Shoper.pl Realizacja: Increo Studio

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl